7 причини защо котките се лигавят, когато ги галим

котка в близък план Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да обсипвате котката си с любов и внимание само за да откриете, че тя се лигави и нейната слюнка тече върху вас? Може никога да не сте очаквали подобно поведение от котка, но всъщност някои гальовни приятели имат склонността да отделят слюнка.

Малко котешка слюнка от добро почесване може да е емоционален или физиологичен отговор на стимулация. В други случаи слюноотделянето може да означава здравословен проблем. В тази статия ще разгледаме осем причини, поради които котката ви се лигави, когато я галите.

1. Зъбно заболяване

Ако котката ви страда от проблеми със зъбите, дразненето на устната кухина може да я накара да се слюноотделя. Слюноотделянето е нейното усилие да успокои или премахне дискомфорта от устата си. Всъщност 85% от котките на възраст над три години развиват заболяване на венците или зъбите. Въпреки че се срещат много по-рядко от стоматологичните проблеми, някои котета могат да развият рак на устната кухина, който може да предизвика слюноотделяне.

котка в близък планСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Котката е щастлива

Котките могат да отделят слюнка когато са щастливи. Макар че не всички котки правят това, са склонни да го правят, когато получават стимул, който ги кара да се чувстват добре. Слюноотделянето ще бъде придружено от други поведения, като например търкане на лицето си във вашето, мъркане или мяукане.

3. Дихателни проблеми

Ако вашият домашен любимец е развил вирусно заболяване на дихателните пътища, той може да започне да отделя слюнка. Слюноотделянето е причинено от язвички в устата ѝ вследствие на инфекцията.

4. Страх

Някои котки слюноотделят, когато се страхуват. Ако гальовният приятел се чувства разстроен, развълнуван или уплашен, тя може да започне да се лигави.

котка в близък планСнимка: iStock

5. Гадене

Вашата котка може да слюноотделя, защото не се чувства добре. Някои токсини, като например лекарствата срещу бълхи, могат да предизвикат разстройство в корема на вашия домашен любимец и това да доведе до образуването на повече слюнка.

6. Чуждо тяло

Ако котката отделя слюнка, когато я галите, тя може да се опитва да ви каже нещо. Котките могат да се лигавят прекомерно заради чуждо тяло в организма им. Малък предмет, с който си е играла може да се заклещи в устата или хранопровода. Ако смятате, че котката ви е изяла нещо, което не трябва, незабавно се свържете с ветеринарния си лекар.

7. Травма

Травмите на устата могат да предизвикат образуване на повече слюнка при котките. Ако котето ви е захапало електрически кабел и е получило изгаряне на устната кухина, това може да доведе до лигавене. В такава ситуация трябва задължително да посетите ветеринарния лекар, за да прегледа домашния любимец и да започнете лечение, ако е необходимо такова.

котка в близък планСнимка: iStock

Въпреки че може да е малко неприятно котката ви да отделя слюнка върху вас, когато я галите, има вероятност тя да го прави от чисто блаженство. Други причини за слюноотделянето на котките са стоматологични заболявания, страх и дихателни проблеми. Ако смятате, че котето ви има здравословен проблем, незабавно го заведете на ветеринар.

Вижте още:

3 различни причини, поради които котките могат да мъркат

3 често срещани зъбни заболявания, от които страдат котките

Често срещани причини за лош дъх при котките

Виж още