Защо котките се нуждаят от годишни ветеринарни прегледи и как те протичат

котка на преглед при ветеринар Снимка: iStock

Г одишният преглед на мъркащия домашен любимец е важна част от поддържането на котката ви здрава. Дори и да ви се струва, че тези прегледи са обикновени, всъщност те са от съществено значение, за да се уверите, че мъркащият приятел е в отлично здраве, а ако е налице болест - тя да се открие възможно най-рано. Ако сте нов котешки родител и предстои първия рутинен преглед на вашето животинче - Еето какво можете да очаквате от тази среща.

Защо котките се нуждаят от годишни прегледи?

Представете си го като годишните рутинни прегледи, които правим за себе си. Въпреки това, ако решим да пропуснем нашия такъв, защото се „чувстваме добре“ и сме преценили, че нямаме нужда - при животните не бива да отлагаме, защото не можем да влезем в тяхната кожа и да разберем как се чувстват. Котките не могат да докладват собствените си симптоми, така че трябва да внимаваме за тяхното здраве.

Още повече, че мъркащите приятели обикновено крият признаци на заболяване възможно най-дълго, защото такъв е инстинктът им за оцеляване. За щастие, ветеринарният физически преглед може да разкрие аномалии, които не можете да откриете у дома. В много случаи здравословните проблеми могат да бъдат открити по време на прегледа, преди да станат сериозни.

Възрастните котки трябва да се преглеждат поне веднъж годишно, а тези на възраст над 10 години - на всеки шест месеца. Може да са необходими допълнителни посещения за котки с хронични заболявания, така че говорете с вашия ветеринарен лекар, за да разработите най-добрия план за вашия мъркащ приятел.

Dogsandcats.bg

Подготовка за прегледа при ветеринар

котка в транспортна чантаСнимка: iStock

Правилната подготовка може да помогне за безпроблемното годишно посещение на коте при ветеринарен лекар Ако котката ви се стресира в колата или при ветеринаря (както се случва с много мъркащи животни) - опитайте са да я успокоите. Можете също така да обмислите използването на продукт с феромони преносимата чанта на вашата котка или да донесете любимите ѝ лакомства, играчки и одеяло.

Ако не държите транспортната чанта на място, което е достъпно за котката ви, можете да я извадите около седмица преди прегледа, за да може котката ви да я души, а защо не дори да си играе в нея или да спи. Така няма да бъде стресирана, когато изведнъж я извадите и се опитате да пъхнете мяукащия приятел вътре.

Подгответе се със следната информация:

  • Списък с въпроси, които имате към ветеринаря
  • Информация за диетата на вашата котка
  • Всички лекарства или добавки, които вашата котка взима (ако има такива)
  • Ветеринарна документация, ако вашата котка е била прегледана от друг ветеринарен лекар в рамките на годината. Не забравяйте паспорта или здравната книжка.
  • Прясна проба от изпражнения, ако е възможно или, ако ветеринарният лекар е помолил за такава.

Какво проверява ветеринарният лекар

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

Въпреки че обикновено отнема по-малко от 10 минути, вашият ветеринарен лекар оглежда котката ви от главата до опашката. Ветеринарите могат да научат много за здравето на котката с преглед, включително ранни признаци на заболяване, които не се забелязват за вас у дома.

Вероятно ще ви зададе въпроси относно апетита на вашата котка, диетата, лекарствата, ходенето до тоалетна и цялостното поведение. Те ще претеглят вашата котка и евентуално ще проверят телесната ѝ температура, сърдечната честота и дихателната честота.

Физическият преглед включва наблюдение и опипване на части от тялото. Всеки ветеринарен лекар има своя собствена рутина и стил на преглед, така че може да очаквате различни въпроси и протичане на прегледи при различни ветеринарни лекари.

Първоначални наблюдения

След кратко обсъждане на основните детайли за вашата котка, ветеринарният лекар ще наблюдава цялостния ѝ вид, за да търси нещо необичайно. Те ще оценят няколко ключови аспекта от външния вид на вашата котка:

  • Състояние на тялото - дали мъркащият приятел е в здравословно тегло.
  • Ниво на съзнание - дали котето е бдително и отзивчиво.
  • Походка и стойка - вашият ветеринарен лекар може да наблюдава ходенето на вашето коте за момент, за да се увери, че няма накуцване или нестабилност.
  • Състояние на хидратация - ветеринарният лекар ще провери еластичността на кожата, за да се увери, че гальовният спътник не е дехидратиран.

Глава и шия на котката

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

Ветеринарният лекар ще прегледа главата на котето, за да търси асиметрия, бучки, неравности и други аномалии. Той също така ще провери очите, ушите и носа за секрет или нещо друго необичайно.

Ветеринарният лекар ще прегледа устата и зъбите на вашата котка, за да провери за зъбни заболявания и ще се увери, че тъканите в устата изглеждат нормални. Той също така ще опипа слюнчените жлези, лимфните възли и трахеята, за да се увери за размера на щитовидна жлеза.

Ветеринарният лекар също ще раздвижи главата и шията, за да оцени обхвата на движение и да се увери, че движението не е болезнено за котето.

Тяло и крайници на котката

Ветеринарният лекар ще огледа тялото на вашата котка за необичайни израстъци, асиметрия и болка или чувствителност. Това включва опипване на гръбначния стълб, таза и лимфните възли и крайниците. Той също така ще инспектира лапите, ноктите и кожата. Тази част от прегледа може да разкрие проблеми като артрит, кожни заболявания и външни паразити като бълхи.

Сърце и бели дробове на котката

След това ветеринарният лекар ще използва стетоскоп, за да изследва двете страни на сърцето и белите дробове на множество места, за да получи сърдечната честота и дихателната честота на вашата котка. Ветеринарният лекар слуша за сърдечен шум, аритмия (нарушен сърдечен ритъм) или необичайни белодробни звуци като пращене или хрипове.

Корем на котката

След визуална проверка на областта за уголемяване, синини и други аномалии, ветеринарният лекар ще опипа корема. Това включва усещане на черния дроб, бъбреците, стомаха, червата и пикочния мехур.

Генитална област на котката

Ветеринарният лекар трябва бързо да прегледа зоната около ректума и пениса или вулвата, за да провери за подуване, отделяне, маси, проблеми с аналния сак и други.

Други процедури

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

След (или понякога по време) на прегледа вашият ветеринарен лекар ще обсъди констатациите и ще ви информира за всичко необичайно. Ако котката ви е достатъчно здрава, може да се направят ваксинации, ако е необходимо. В случай на съмнение за някакъв здравословен проблем - могат да се наложат допълнителни тестове като проверка за паразити, кръвни изследвания, анализ на урината, тест за котешка левкемия или дирофилариоза и други.

Може да се препоръча допълнителна диагностика, като рентгенови лъчи и ултразвук, ако вашият ветеринарен лекар открие проблем по време на прегледа.

Тези прегледи са необходими за мяукащите животни, за да сме сигурни, че те са в добро здраве. Като техни стопани ние сме отговорни за тях, тъй като котките не могат сами да отидат на преглед. Затова не бива да ги пропускаме, а да следим стриктно кога е тяхното време, за да сме сигурни, че гальовният ни спътник е здрав, щастлив и винаги готов за пакости.

Вижте още:

Ваксини и обезпаразитяване при котките

Какво да очаквате от първото посещение с котка при ветеринар

Виж още