Какво да очаквате от първото посещение с котка при ветеринар

котка на преглед при ветеринар Снимка: iStock

К огато заживеете с ново коте у дома, едно от първите неща, които трябва да направите е да го заведете на преглед при ветеринар възможно най-скоро. Това е необходимо, за да сте сигурни, че е в отлично здраве и няма никакви сериозни заразни заболявания.

Разбира се, ако осиновявате мъркащо приятелче от организация, със сигурност ще имате добра информация за неговото състояние, обезпаразитяване или поставени ваксини, ако е над 4-5 месеца.

Независимо от историята на новоосиновеното коте, настъпва моментът за първия преглед при ветеринар, а вие не сте сигурни как протича той и какво да очаквате.

От какво се състои първият преглед при ветеринар

В случай че за първи път посещавате клиниката, лекарите ще създадат профил на домашния любимец - ще запишат неговото име и вашите данни. Ще ви изготвят паспорт за домашен любимец или здравна книжка, в зависимост от какво имате нужда в този момент.

Dogsandcats.bg

И в двата документа се записват всички данни за вас и котката ви, както и информация за нейното здравословно състояние - ваксини, лекарства, обезпаразитяване и болести, ако има такива. Разликата между двата документа е, че със здравната книжка не можете да пътувате в чужбина и, ако ви предстои това - ще ви е необходим паспорт.

Самият преглед обикновено се състои от няколко основни проверки:

 • Проверка на устата и зъбите
 • Измерване на температурата (нормалната котешка температура е малко по-висока от човешката - 38-39 градуса)
 • Проверка на корема - лекарят ще опипа коремчето на гальовния приятел, за да провери дали не открива нещо необичайно.
 • Слушане на сърцето и белите дробове
 • Тестване на мускулите и ставите на вашето коте за подвижност -лекарят ще опипа крачетата и ставите, за да се увери, че те работят чудесно и котето се движи с лекота и елеганстност
 • Проверка на очите
 • Проверка на ушите
 • Разресване на козината, за да се провери наличието на бълхи
 • Измерване на килограмите на котето

Разбира се, не е задължително прегледът да протича точно по този начин. Някои стъпки може и да не са необходими за вашето коте, но може и да се налагат други, ако лекарят открие или иска да провери някое състояние на котето.

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

От какви лабораторни изследвания се нуждае котето

Освен физическият преглед, за да се установи дали мъркащото животинче е в отлично здраве са необходими и някои лабораторни изследвания:

 • Анализ на изпражненията. Вероятно ще бъдете помолени да донесете фекална проба от вашето котенце. Това е необходимо, за се провери дали котето има паразити като червеи или други потенциални опасения.
 • Кръвни тестове - те са необходими, за да се установи наличието на котешка левкемия FeLV или т.нар котешки СПИН - FIV.

Ваксини и обезпаразитяване на котето

На първия преглед ветеринарните лекари ще поставят задължителните ваксини и ще дадат обезпаразитяващо лекарство или ще инструктират вас да го постовите (обикновено зад врата на котето) няколко дни след ваксината.

Повече за задължителните ваксини и обезпаразитяване, можете да прочетете ТУК.

Също така, бихте могли да поговорите за кастрацията - кога може да бъде направена, как се планира и да зададете всичките си въпроси по този въпрос.

Поставянето на микрочип също е сред темите, които интересуват стопаните. Ако ще пътувате в чужбина с котката, задължително ще трябва да поставите чип, като това е рутинна процедура и по никакъв начин не застрашава мъркащия приятел.

Приветстването на нов домашен любимец в дома е много голяма радост за хората, но преди да се отпуснем и насладим на живота с гальовен приятел, първо трябва да се уверим, че той е в отлично здраве. А това се случва с посещението на ветеринарен лекар, възможно най-скоро след като новото се присъедини към вашето семейство.

Вижте още:

Как да избера ветеринарен лекар за котката ми

Колко често трябва да водя котката си на ветеринар

Виж още