Защо котките се промъкват наоколо

Котка дебне Снимка: IStock

М яукащите животни са много любопитни за наблюдаване, защото се придвижват безшумно, дебнат и наблюдават всичко наоколо. Котките предпочитат затворени, високи места, където могат да следят кой идва и си отива, да слушат за странни шумове и да се чувстват в безопасност, далеч от хищници. 

Този инстникт за дебнене и промъкване е типичен за дивите коти. Пумите и леопардите например, се сливат прекрасно с обстановката и дори да изглежда сякаш не се намират на територията си - бъдете сигурни, че са там и шпионират.

Дори у дома, освен ако не носят звънец на внрата си, ние не чуваме нашият гальовен домашен любимец да се приближава. Колко пъти сме се спъвали в котките си, защото не сме знаели, че са под краката ни? Или сме се стряскали от внезапната им поява? И все пак - защо и кога котките са склонни да дебнат? 

Обонянието на котките

Хората можем да оценим ароматно ястие или мирисът на току-що свареното кафе, но обонянието ни дори не се доближава до котешкото. Докато нашият зрителен кортекс е доминиращ в мозъците ни, обонятелният кортекс на котката е по-силен. Това означава, че

Dogsandcats.bg

гальовните животни разчитат на обонянието си така, както ние разчитаме на зрението си. Те идентифицират всичко и всеки чрез миризмата.

Също така, те крият собствената си миризма от хищници. Това е причината, поради която заравят отпадъците си. 

Как дебнат котките

Котка дебнеСнимка: IStock

Любопитно е, че според учени - “прокрадването” на котките често е много неефективно, тъй като изисква много големи количества енергия. Според проучвания кучетата имат много по-добър стил на преследване, тъй като тичат с четири крака на дълги разстояния. Котките обаче, са развили неефективна походка за това, която по-скоро им помага, за да пълзят, което при лов на мишки или птици. 

За да ловуват успешно, гальовните животни трябва да се промъкнат към плячката си, а това изисква много енергия. Въпреки това, можем да определим котешката походка и стил на дебнене като елегантни. За да хванат успешно плячка, тези приятели имат нужда от експлозивна енергия, за да се преборят и да издебнат мишената. Това е причината, поради която те прекарват много голяма част от деня в сън

Признаци на котешкото дебнене

Трудно можем да сбъркаме кога котката ни дебне играчка, движение, муха, влязла през прозореца или прашинка, но това може да се случи по следните начини: 

  • Безшумно придвижване
  • Наблюдаване на околната среда
  • Търпеливо изчакване на възможност
  • Криене зад предмети 
  • Снишаване и немигащ, съсредоточен поглед
  • Махане с опашка

В тази връзка, у дома е пълно с места, на които котките могат да се скрият и да се наранят - пералнята, зад някой шкаф или гардероб, в печката или друг домакински уред. За малките котета човешката тоалетна е много опасно място, тъй като ако паднат - трудно ще успеят да се изкачат. Затова трябва да внимаваме с местата и предметите, които мъркащите ни домашни любимци използт при игра и дебнене. 

Виж още