Защо котките се завъртат преди да легнат на одеяло

котка у дома Снимка: iStock

А ко споделяте дома си с котка, вероятно сте виждали тази сцена и преди - вашият котешки приятел се качва на дивана или леглото, намира одеяло, на което да застане, и прави кръгове върху него няколко пъти, преди най-накрая да легне. Може дори да се изправи, след като осъзнае, че мястото, за което се е завъртял, всъщност все още не е идеалното прилягане, той все още има какво да върти! Може да ни се стори странно, но котките се завъртат, преди да заемат позицията си за почивка по много добра причина и често дори не знаят защо.

Разбиране на котешкото поведение

Много от поведенията, които виждаме при котките, като всички домашни животни, се предават от техните диви предци. Едно такова поведение е обикаляне около зона, преди да се легне върху нея, като одеяло, шал или дреха, носена от човека. Дивите котки биха разчитали на поведение в кръг, за да регулират телесната си температура - както се свиват, за да се затоплят през по-хладните дни или ровят в земята, за да намерят по-студена почва за почивка през по-топлите месеци. Освен това дивите котки разчитат на съня, за да запазят енергията си, тъй като са ловци, и се нуждаят от възможно най-много сила, за да осигурят следващите си хранения.

котка у домаСнимка: iStock

Месенето с лапи е друго често срещано поведение сред котките, което често върви ръка за ръка с въртенето преди лягане. Най-често месенето се използва като нещо като самоуспокояващ механизъм при котките или се прави, за да се покаже задоволство или удоволствие от тяхната среда или настроение в момента. Тъй като диви котки и котки на открито без одеяло, което да нарекат свое, са оставени на стихиите, за да си починат, често те отупват места като листа и трева, за да се създаде по-удобна среда за сън, това може да допринесе и за месене на спално бельо при домашните котки.

Dogsandcats.bg

Поведението не винаги се свързва само с само комфорта

В дивата природа котките са оставени на собствената си защита, за да защитят себе си и домовете си от възможни хищници. Тъй като дивите котки често спят в пространства, подобни на леговища, необходимостта да се хвърлят в миг може да бъде разликата между живота и смъртта в случай на нападение.

Някои изследвания смятат, че котките могат да се въртят, преди да се оттеглят, за да позиционират телата си по начин, който ще бъде най-идеален за скачане и и спасяване от опасност. Домашните котки днес не са изложени на същите опасности, за които да се тревожат, но това поведение все още живее в много от тях.

Една котка може също да меси любимото си одеяло преди лягане или по всяко време, като начин да маркира територията си, друга наследена черта от своите диви предци. Ароматните жлези могат да бъдат намерени на много части от тялото на котката, включително лапите и се използват за установяване на териториални граници с други котки. Непрекъснатото месене на одеяло може да е само един от начините, по които котката може да маркира дадена област като своя.

Не всички котки са еднакви

котка у домаСнимка: iStock

Въпреки че някои или всички тези теории може да са валидни причини защо една котка може да се върти в кръг, преди да се оттегли върху одеялото, няма един правилен отговор, който да се отнася за всички котки. Ако забележите, че мяукащият ви приятел натрапчиво се върти преди лягане или в случайни часове през деня или нощта, трябва да обмислите консултация с ветеринарен лекар, тъй като това може да е индикатор за по-сериозен проблем.

По-възрастните котки могат да се въртят, за да облекчат болката, свързана с артрит, а някои котки може да се въртят в резултат на неврологичен проблем, който трябва да се провери.

Въртенето при котките може да се прави по редица причини, включително регулиране на топлината на тялото, защита срещу хищници или просто създаване на удобно легло за лежане. Поведението е наследено от техните диви предци, така че въпреки че редица от тези ситуации не важат за доамшните котки, естественият инстинкт е заложен в тях. Ако котка се върти натрапчиво или за продължителен период от време, преди да легне върху одеяло, това може да показва медицински проблеми като артрит и трябва да бъде решено от лекар, за да се надяваме да облекчи болката, свързана с него.

Виж още