Защо котките сядат върху играчките си

котка у дома Снимка: iStock

К отките са странни създания с очарователни, странни навици, които ги правят безкрайно интересни за гледане, докато извършват загадъчните си котешки работи из дома ни. Собствениците на котки вероятно са виждали котката им да седи върху техните играчки без видима причина. В други ситуации гальовните животни просто обичат да сядат върху произволни предмети из къщата, като кутии или найлонови торбички. Без значение какъв е обектът, вашата котка вероятно е седнала върху него! Има ли причина за това поведение? Ще обясним шест потенциални причини по-долу.

1. Котката иска да скрие предмета

котка у домаСнимка: iStock

Котката ви може да държи собственически спрямо играчката си или дори да я мисли за плячка, което би обяснило вродения ѝ стремеж да я защитава. Котките в дивата природа имат малко начини да пазят храна или плячка и може да седят върху върху нея, за да я скрият от нахлуващи хищници, а котката във вашата къща може да изпитва същото желание. Лежането върху играчка като мишка също е ефективен начин на гальовния спътник да я „задуши“, преди да се храни, ако приемем, че става дума за истинска плячка в природата. Това подхранва естествените ловни инстинкти на котката и ги държи нащрек.

2. Котката иска да защити играчката си

Котките в дивата природа може да седят на храната си, която все още не е изядена, защото искат да я защитят от други животни. Трудно се намира храна в пустинята и дори с изобилие от нея котките могат да се почувстват принудени да седнат на любимите си играчки, които може да миришат на храна или котешка трева. Независимо от точната причина, котките са ревниви, когато става въпрос за ценни ресурси като храна или дори любими играчки.

Dogsandcats.bg

3. Котката е научила, че това привлича внимание

котка у домаСнимка: iStock

Седенето върху странни предмети като играчки, кутии, чанти или дрехи привлича вниманието на котките, защото е очарователно, а котките са много бързи вв реакциите си. Те бързо хващат, че се изнервяте, когато седнат на своите играчки или други неща, и ще започнат да го правят по-често с надеждата, че ще им обърнете повече внимание.

4. Те надушват играчката

Котките разчитат повече на миризмата, отколкото ние, и те са принудени да маркират своята територия. За котките територията включва всички предмети в нея, включително играчки, храна и т.н. Котките имат ароматни жлези по цялото си тяло, които отделят фини феромони, които ние не можем да подушим, но те и другите котки могат. Например, те имат ароматни жлези в брадичките си, което също обяснява защо ни търкат с брадичките си.

5. Има вашия аромат върху него

Котките са сантиментални същества, които започват да обичат определени миризми, включително вашата. Предмети, с които често боравите или докосвате, като дрехи, които носят вашата миризма, но дори незначителни предмети като играчки могат да задържат миризмата ви за дълго време на подобрените обонятелни способности на котката. Вашият аромат се превръща в нещо, което трябва да се преразгледа и оцени от вашата котка, което трябва да приемете като комплимент.

6. Лежането върху нещата поддържа котката ви топла

котка у домаСнимка: iStock

Котките обичат топлината и, ако им е студено винаги ще потърсят топло място, на което да се сгушат. Играчките предоставят малка изолация срещу студа, ако са сгушени в уютно легло. Котките са особено привлечени от играчки с нагревателни подложки в тях, така че това може да е нещо, което да разгледате. Може би сте забелязали, че вашата котка избягва голи плочки или подова настилка от твърда дървесина и седенето на играчки е малък буфер за нея.

В заключение, гальовните животни обичат да седят на играчки, чанти, кутии и почти всичко, с което могат да взаимодействат. Без истинска плячка за лов, вашето домашно коте е естествено склонно да сяда на играчки поради различни причини, които никога няма да определите. Все пак вероятно много от причините по-горе играят роля!

котка у домаСнимка: iStock

Виж още