Котките обичат ли да ги галят

галене на котка Снимка: Pixabay

Г аленето има силно успокояващ ефект за нас, хората и може да ни действа като терапия. Гушкането или играта с домашния любимец може да намали стреса след тежък работен ден.

Разбира се, някои котки не обичат да ги галят и шансът да получите съскане или драскотина е доста голям. Други пък предпочитат те сами да дойдат в скута ви или да се погялат във вас, но не и вие да правите това с тях! При трети пък имаме късмет - те са мили, обичат да са около вас, винаги готови са за гушкане и са толкова сладки, че могат да станат дори досадни.

Независимо дали мяукащият ви приятел е гушлив или обратното, предстои да научим как котките възприемат галенето от стопаните си.

Защо котките харесват да ги галят?

Повечето гальовни домашни любимци са социални животни и обичат да общуват с живи същества - други котки, кучета или хора. Когато домашните любимци свикнат да живеят заедно, те могат да се карат, да си играят, да превръщат жилището ви в бойно поле, но в същото време и да се грижат взаимно едно за друго. Когато говорим за две котки у дома, те изпращат феромони една до друга, което е форма на котешко общуване.

Dogsandcats.bg

От друга страна, мяукащите приятели общуват и със стопаните си в условия, които определят те. Любовта към галенето и физическото докосване понякога зависи от възрастта на мъркащия домашен любимец.

Малките бебета, които прекарват време с майките си свикват на близане, миене и гушкане. По този начин те се чувстват спокойни и защитени. Ласките идващи от хора, имитират това усещане за защита, така че малките котета са склонни да прекарват времето със стопаните си от по-близо и могат често да предпочитат да спят при вас.

галене на коткаСнимка: Pixabay

Мяукащите приятели често изразяват любовта си към стопаните, когато се отъркват в нас. Независимо дали е с опашка, глава или просто идват при нас - те се чувстват добре. Това се отнася и за котките, които са по-своенравни и предпочитат да не изразят любовта си с гушкане, а по-скоро от разстояние. Това също е в реда на нещата, така че не си мислете, че котката ви мрази, ако не се отърква често във вас.

Защо и кога котките не обичат да галят

Като стана дума за гальовни приятели, които всъщност никак не са гальовни - някои котки не обичат да ги докосвате. Те могат да се съпротивляват на всякакъв опит от ваша страна за близост.

Това може да са личните предпочитания на някои темпераментни животни. В други случаи, може да е следствие на тежко детство. Ако сте осиновили коте, което е отбито рано от кралицата или изобщо не е имало майка след раждането си, не е за изненада, че може да има известни поведенчески проблеми и да има нужда от по-дълга адаптация в новия дом.

Да не говорим за случаите, в които котето е преживяло травма или пък е било малтретирано. Съвсем нормално да среща трудности в социализацията, да страни от стопаните си или да се крие, тъй като изпитва страх да не му се случи нещо лошо отново. В тези ситуации, от вас се изисква търпение, уважение към личното пространство на котето и отдаденост. В повечето случаи, мяукащите приятели свикват със стопаните си и малко по-малко, с малки стъпки започват да взаимодействат с тях.

Някои темпераментни приятели могат да са много непостоянни в действията си, но това е чарът на тези животни. В един момент те се умилкват с най-голямо удоволствие, в следващата секунда изсъскват рязко и се скриват в най-далечния шкаф.

Ако разчитате езика на тялото на гальовния ви приятел, може би ще сте подготвени за тези моменти и ще знаете какъв праг на галене има той и така няма да прекалявате.

В допълнение, трябва да отбележим, че има определени моменти, в които ласките не са най-подходящото нещо, което можете да правите.

Ако котката ви се храни, почиства или спи - шансът да ви се ядоса, ако я погалите е голям.

Като цяло, това не би следвало да е необичайно, тъй като в тези моменти притеснявате мяукащия си приятел, когато той е зает с нещо друго, което е важно за него. Ако вие сте заети, но някой започне да ви закача и разсейва - най-вероятно ще реагирате по сходен начин.

Поведението на гальовните приятели често е загадка за стопаните и галенето не прави изключение в тази мистерия. Някои котешки приятели са гушливи, други не чак толкова и то без да има причина за това. Независимо каква е котката ви, няма спор, че когато живеем с домашен любимец животът ни е много по-позитивен и изпълнен с любов.

Вижте още:

Наръчник как да погалим котка

Виж още