Защо кожата ни сърби, когато ни одраска котка?

драскотина от котка Снимка: iStock

О драскване от мъркащия ни спътник може да доведе до сърбеж на кожата. Едно бързо замахване с лапа и ноктите може да доведат до порязвания, кървене, сърбеж, парене, подпухналост и дори бактериална инфекция. Разликата между лека драскотина, която ще заздравее бързо, и болезнена инфекция често няма нищо общо със самото порязване, а по-скоро със състоянието на котешките нокти, които са причинили раната.

Всички котешки драскотини сърбят много, защото така зарастват рани и ожулвания. Инфекция, като Bartonella henselae (болест на котешко одраскване), също може да причини сърбеж на кожата. Други инфекции, които карат кожата да сърби, включват тетанус, трихофития и токсоплазмоза. Алергията към котки също ще засили сърбежа след одраскване.

Ще разгледаме как човешката кожа реагира на котешко одраскване и какви фактори определят тежестта на раната и времето за зарастване.

Защо кожата ни сърби след одраскване от котка?

драскотина от коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Повечето котешки драскотини причиняват наранявания на повърхностно ниво и тялото автоматично ще започне да се възстановява. Сърбежът се счита за нисък интензитет. Освен ако сърбежът не стане болезнен, мозъкът ще признае дискомфорта, но ще го игнорира. В повечето случаи сърбежът ще продължи само 1-2 дни. В някои случаи преминаването ще отнеме много повече време, ако се появи инфекция. Някои хора изпитват продължителен сърбеж поради алергична реакция.

  • Алергии

Ако сте алергични към котки, одраскването ще причини силен сърбеж. Повърхностната област на кожата ще се зачерви и може да почувствате, че очите ви се навлажняват.

  • Инфекция

Ако имате симптоми след одраскване на котка, помислете дали не сте развили инфекция. Ако смятате, че случаят ви и е такъв - посетете лекар, за да ви прегледа, а мъркащият приятел заведете ан ветеринар, за да проверите дали не е заразен с нещо. Тук е моментът да напомним, че ваксините и редовното обезпаразитяване са задължителни за мъркащите животни.

  • Тетанус

Тетанусът е бактериална инфекция, която обикновено се предава чрез ухапвания или одрасквания от животни. За щастие, ваксините, които си поставяме са ефективни в продължение на 10 години.

  • Трихофития

Трихофития е заразна гъбична инфекция, която може да живее в кожата и ноктите на котката. Всеки контакт с котка може потенциално да предаде трихофития на хората, включително и одрасквания. Котка с трихофития постоянно ще се чеше. Следователно може да бъдете неволно одраскани и заразени с трихофития.

Третиране на сърбежа на кожата

драскотина от коткаСнимка: iStock

Ако сте били одраскани от вашата котка, незабавно измийте мястото със сапунена вода. Нанесете антибиотичен мехлем като предпазна мярка.

Ако раната все още кърви след измиване, задръжте марля върху нея и нанесете превръзка, след като кървенето намалее. Проверявайте раната и сменяйте превръзката всеки ден. Ако забележите подуване или гной в и около раната, тогава е възникнала инфекция. Ако е така, ще ви е необходим курс на антибиотици, за да изчистите инфекцията, затова посетете лекар, за да ви прегледа.

Виж още