Защо мирише устата на котката ми?

грижа за зъбите на котката Снимка: iStock

В ъпрос от читател: защо мирише устата на котката ми?

Лошият дъх като цяло може да бъде признак на лоша устна хигиена, проблеми с гастроинтестиналния тракт, проблеми със стомаха, възможно е и да бъде свързан с някои метаболитни заболявания, свързани с чернодробни и бъбречни заболявания. Ако котката има лош дъх препоръчително е да се направи преглед от ветеринарен лекар и профилактично изследване на кръвна картина, за да се види дали проблемът е от устната кухина.

грижа за зъбите на коткатаСнимка: iStock

Много котки страдат от автоимунни стоматити, които водят до разклащане, падане и възпаление на зъбите още в ранна детска възраст и възраст от 1-2 години, което изисква имунен подход и терапия. Имам пациенти котки на 2 години, при които се е налагало, за да се отървем от целия проблем е да се извадят всички зъби. Изглежда ужасно, стресиращо е и за собствениците, може би дори по-малко за животното, тъй като подобен тип животни след това могат да водят нормален живот, но това е когато става въпрос за автоимунни заболявания и такива, които имат отношение.

Dogsandcats.bg

грижа за зъбите на коткатаСнимка: iStock

Нещо което е препоръчително е когато едно малко още животно го свикнем на маниери и подходи за миене на зъби, за спазване на някаква устна хигиена, при котките има специални гранули с грижа за зъбите, които остъргват остатъците от храна, когато животното се храни и по този начин се поддържа една превенция.

Виж още