Защо не бива да позволяваме на котката да играе върху леглото

котка върху легло Снимка: iStock

К отките обичат да играят и обикновено са готови за приключения по всяко време. Докато сесията преди лягане е чудесен начин да насърчите котката си да спи през нощта, единственото място, където не трябва да провеждате тази игра, е на леглото си.

Последователността е важна в тренировките и, ако изпратите съобщението, че на котката ви ѝ е позволено да скача и да се хвърля върху леглото, то тя ще почувства, че може да напада вашите мърдащи крайници, да носи играчки в леглото ви и дори да се нахвърля върху вас докато спите.

Проблемът с играта в леглото е, че мъркащият приятел започва да асоциира това място като площадка за игра, а това може сериозно да наруши съня ви.

Dogsandcats.bg

Котката ви ще научи, че е приемливо да ви атакува докато спите, а вие със сигурност не искате да се събуждате, защото мъркащият приятел дъвче пръстите на краката ви.

Къде да играя с котката ми

В допълнение към типичните зони, които можете да изберете за време за игра, като дневната, коридора, стаята ви за работа и изобщо навсякъде другаде освен спалнята.

Това също е добър начин котката ви да свързва някое място от жилището ви с положително изживяване. Много добро място за игра е котешкия кът - където е котешкото дърво и всички играчки на гальовния домашен любимец. Така той ще свързва мястото със забавление и може би по-рядко ще се насочва към зони от жилището ви, които искате да опазите.

котка върху леглоСнимка: iStock

Все пак, трябва да сме наясно, че котките се катерят навсякъде и играят с всички наши вещи, които привлекат вниманието им. Не бива да ограничаваме тяхното пространство твърде много, но и не бива да им позволяваме да правят неща, с които не се чувстваме комфортно.

Като цяло, няма проблеми мъркащият приятел да играе където той намери за добре, стига това да не е вашето легло или някое място, което е опасно и би могъл да се нарани - върху котлоните или в пералнята, например.

Местоположението на времето за игра може да бъде важен фактор за промяна на поведението, така че го използвайте в своя полза и не „настройвайте“ котката си да получава смесени съобщения. Ако искате леглото да бъде място, където можете да се насладите на гушкане, галене и дрямка, не го използвайте като място за игра.

Вижте още:

Как да отуча котката ми да се катери върху кухненския плот

Как да спрем котката да дъвче електрически кабели

8 съвета за нови собственици на котки

Виж още