Защо не трябва да използваме човешки шампоан върху котки

къпане на котка Снимка: iStock

П о правило котките не се нуждаят от бани, защото се почистват чудесно сами. Ако вашият ветеринарен лекар обаче е препоръчал къпане или поради някаква причина се налага да почистите котката си, може да се направи изключение. Тъй като това рядко е необходимо, нормално е родителите на котки да нямат котешки шампоан под ръка. Когато настане „спешен случай“ и мъркащият приятел се е изцапал сериозно - може да се наложи вашата намеса час по-скоро.

Независимо колко спешно трябва да вкарате котката си в банята, в никакъв случай не използвайте човешки шампоан. Ако нямате никакъв шампоан за домашни любимци - почистете котката само с топла вода.

Човешката кожа не е като тази на мъркащ приятел, а човешкият шампоан може да навреди на кожата на мъркащия домашен любимец. Това може да доведе до суха кожа, лющене и дразнене.

Dogsandcats.bg

Какви продукти мога да използвам, за да изкъпя котката си?

къпане на коткаСнимка: iStock

  • Шампоан за котки

Ако сте родител на мъркащ приятел, може да е добра идея да се оборудвате със специално формулиран котешки шампоан за всеки случай. Шампоаните за котки са създадени, за да отговарят на кожата на тези животни и съдържат съставки, които няма да ги раздразнят. На пазара се предлагат и сухи шампоани за домашни любимци, които могат да послужат по-ефективно, ако котката ви е твърде стресирана от водата и е почти невъзможно да я изкъпете.

Ако имате коте, изберете шампоан, специално създаден за котенца. Тяхната кожа е по-чувствителна от тази на възрастна котка, така че те ще се нуждаят от по-специален продукт.

  • Кърпички за къпане на домашни любимци

Някои мяукащи животни могат силно да се противят при къпането, особено ако това се случва инцидентно и не са били обучени. В тава ситуация, бихте могли да опитате и кърпички за почистване за домашни любимци, които са чудесна алтернатива, ако трябва да изчистите козината на мяукащия спътник.

Макар че човешкият шампоан едва ли би бил виновник за появата на тежки кожни проблеми, все пак не бива да се използва за котки. Най-безопасният вариант е да се снабдите с котешки шампоан за всеки случай, а ако сте сигурни че няма да ви се налага - можете да изкъпете котката си или да измиете мръсотията от нея само с топла вода.

Вижте още:

Как да изкъпя котката си

Сапунът за ръце опасен ли е за котките

Защо котките мразят водата

Виж още