Защо някои котки ближат косите на собствениците си

котка ближе собственик Снимка: iStock

М ъркащите домашни любимци мият и разресват козината си отлично и така я поддържат чиста, здрава и лъскава. Любопитно е, че някои котки се стараят да поддържат и косата на стопаните си. Това често се случва когато си легнем или сме се отпуснали на дивана, но нашият темпераметен съквартирант идва и да започне усилено да мие косата ни. Грапавият език по главата, със сигурност не е най-любимото ни усещане. Още повече, че тези приятели стъпват върху нас и покрай грижите ни скубят. Няма да се засягаме и да приемаме, че косата ни е мръсна, защото това странно котешко поведение има обяснение.

Социално поведение

Ако котката ви мие косата ви, вероятно това е израз на приятелство. Мъничетата в котилата се ближат едно друго, майката също се грижи усърдно за котетата си по този начин. Като цяло, взаимното миене между котките е по-скоро със социална цел, отколкото поради „истинскка“ грижа за козината.

Маркират ви с аромат

Облизването е начин по който гальовните приятели разпространяват аромата си. Котките, които живеят заедно и се грижат често една за друга миришат по сходен начин. Ако мъркащият ви приятел иска да оближе главата ви – може и да се опитва да ви маркира с този специален парфюм, за да е ясно, че вие принадлежите на него.

котка ближе собственикСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Косата ви мирише интересно

Трябва да се съгласим, че дългите коси представляват голям интерес за котките. Те често си играят с тях (за наше съжаление) и понякога трябва да се връзваме, когато стоим близо до гальовния си приятел. В допълнение към това, косата ни често мирише на различни шампоани. Вероятно котката ви проявява интерес към тях, но бърза да премахне тази „лоша“ миризма и да ви „маркира“ с нейната.

Макар че няма негативна причина, поради която гальовните животни ближат косата ни, даже напротив – показват ни, че ни възприемат като част от семейството – все пак, не е препоръчително да окуражаваме това поведение. Опасностите от поглъщане на нашите дълги косми са големи. От друга страна, това не е никак приятно и за нас – все пак в такава ситуация, котките ни се катерят върху главата, скубят ни, дори често дъвчат косата ни.

Не е лошо да следите дали гальовният ви приятел много усилено иска по-скоро да дъвче косата ни, отколкото да я мие, защото това поведение често е израз на стрес. Ако това е така – може би е добре да обсъдите ситуацията с ветеринарния си лекар.

И все пак, зарадвайте се за кратко, че сте част от котешкото семейство, а след това нежно остранете котката от косата си и я насочете към някоя играчка.

Вижте още:

6 начина, по които котката ви комуникира с вас

Защо котката спи върху главата ми

Виж още