Защо някои котки дъвчат мустаците на други котки

котка отблизо Снимка: iStock

О бикновено, когато собствениците на котки забележат, че мустаците на котката са по-къси от нормалното, това означава, че нещо им се е случило. Някой може да е отрязал мустаците на котката, което не трябва да прави, въпреки че това не наранява физически котката. Причините за скъсените котешки мустаци могат да са най-различни, но ако имате още един гальовен домашен любимец - може той да е виновникът, тъй като е дъвкал мустаците на другата котка! Това котешко поведение е рядко, но се случва.

Дъвчене на мустаци при котките

Възрастните котки понякога могат да сдъвчат мустаците на друга котка, колкото и странно да звучи това. Трудно е да се разбере причината за дъвченето на мустаци при котките, но една от възможностите е майката да се грижи прекалено много за котенцата си и след това случайно да отхапе някой и друг мустак на котето.

Друга възможност е майката котка умишлено да е сдъвкала мустаците на котето си, когато котето се държи лошо, а друга възможна причина е майката да е под стрес, което да е прераснало в прекомерното дъвчене или неподходящото дъвчене. Прекомерното облизване на козината (нейната или на малките) също е признак за безпокойство.

Ако възрастна котка дъвче мустаците на друга възрастна котка, това може да се дължи на чувство за доминиране или контрол.

Dogsandcats.bg

И последна възможност - дъвченето на мустаци на друго коте от котило може да се дължи на скука или нужда от намаляване на стреса. Дъвченето на мустаци може да се случи и в резултат на взаимна грижа за козината, при което е обичайно котките да дъвчат козината и ноктите си. Докато не създава проблем и котките не се карат за това, не е нужно нищо да правим, а мустаците ще пораснат отново.

За какво служат котешките мустаци

котка отблизоСнимка: iStock

Целта на мустаците на котката е да осигурят усещане за околната среда. Мустаците на котката са като сензорен орган. Те са по-дебели от космите и растат по-дълбоко в кожата. Мустаците предават информация като вибрации от движението на въздуха или от тяхната плячка. Мустаците на лицето на котката обикновено са около ширината на тялото на гальовния приятел. Когато котката проучва дали може или не може да влезе в малко пространство като тунел или кутия, тя ще използва своите мустаци, за да изчисли дали може да мине.

Ако опипват ръбовете на тунела или кутията с мустаците си, това им казва, че вероятно няма да се поберат в пространството. Не е добра идея котката да няма мустаци, защото те ѝ предоставят важна информация за околната среда. Ако мустаците на вашата котка са били сдъвкани, тя може да се почувства малко объркана, тъй като не получава част от сензорната информация, която е свикнала да получава.

Въпреки това, котките не е странно някой друг мустак да се загуби и след това да порасне отново. И все пак нормалната загуба на мустаци при котките е загубата на един или два наведнъж, подобно на това как ние губим малко коса постоянно, но не цялата наведнъж. Нормално е собствениците на котки да намерят един или два мустака в къщата. Има някои медицински причини за необичайна загуба на мустаци, така че ако видите някакви допълнителни симтоми и проблемно поведение - заведете мяукащия спътник на преглед. Алергии или други кожни проблеми могат да доведат до загуба на коса и мустаци. Инфекцията може да доведе до загуба на мустаци.

Ако видите котка, чиито мустаци изглеждат като отрязани, възможно е друга котка да ги е сдъвкала. Мустаците на котката са важен сетивен орган, така че винаги, когато те загубят мустаците си, това е причина за безпокойство. Дъвченето на мустаци е необичайно котешко поведение, но не е нечувано. Известно е, че котките-майки дъвчат мустаците на котето си, вероятно в резултат на прекомерна грижа за козината или защото са се държали лошо. Котенцата от котилото могат да сдъвчат мустаците на другите котенца по подобни причини. Възрастните котки, които дъвчат мустаците на други котки, може да го правят от чувство за доминиране.

Виж още