Защо някои котки „кацат“ на рамото на стопаните си

котка и стопанин Снимка: iStock

К отките често ни изумяват с поведението си. Някои мъркащи приятели не обичат да ги вдигаме от земята, други искат да ги гялат по само по определени начини, а трети - обичат да „кацат“ на работо на стопаните си като папагали! Дали има причина за това любопитно котешко действие? Можем само да гадаем и да си извадим изводи, на база информацията, която имаме за гальовните приятели.

1. Котките се чувстват по-сигурни нависоко

Преди котките да бъдат опитомени, те са еволюирали да се катерят по дърветата и да се катерят нависоко, за да се пазят от хищници. В допълнение, това, че са горе над земята, улеснява котките да забелязват плячка.

Разбира се, рамото ви не е толкова високо или стабилно като дърво, но естественият афинитет на котките към високи места може да обясни защо някои котки обичат да се седят на раменете на хората.

котка и стопанинСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Котките имат нужда от лично пространство

Знаем, че мяукащите животни могат да бъдат териториални. Това да бъдат нависоко им помага да споделят територията си. С други думи, котки, които не получават личното пространство, от което се нуждаят на земята, може да се насочат към по-високи места. Ето защо котешките рафтове, високи места и котешките дървета са толкова важни в дом с мяукащ домашен любимец.

В зависимост от това колко сте високи, рамото ви може да е най-високата повърхност наоколо. Може да бъде привлекателно място за котка, която се нуждае от лично пространство.

3. Копнеят да са близо до вас

Въпреки че височината на рамото ви предлага безопасност, това може да не е единствената причина котката ви да се катери там. Това действие може да е поведение, търсещо внимание.

Например, ако хвалите и галите котето си, че седи на рамото ви, то ще създаде положителна асоциация с него и ще продължи да го прави, за да ви направи щастливи, както и да получи допълнителни похвали и галения.

4. Понякога котките просто правят странни неща

Хората с котки знаят истината: нашите домашни любимци могат да бъдат странни. Ето защо ги обичаме. Седенето на рамото ви е една от онези класически котешки странности, като събаряне на неща от первази или притискане в твърде малки кутии.

Може да няма едно единствено научно обяснение защо котките седят на раменете ви. Но въз основа на предпочитанията им към височини и желанието им да угодят на хората си, седенето на раменете има някакъв смисъл.

Можете ли да научите котка да седи на рамото ви?

котка и стопанинСнимка: iStock

Седенето на раменете е инстинктивно за някои котки. Но може и да се научи! Да, противно на общоприетото схващане, възможно е да обучите котка. Ако държите лакомство и приканвате котката си да се качи на рамото ви, шансът тя да се отзове е голям. Постепенно, когато премахвате лакомството, а само я подканвате да се качи, тя вероятно вече ще се е научила и ще се радва да го прави. Така че, защо да не опитате?

Виж още