Защо някои котки съскат, когато играят?

котка съска Снимка: iStock

А ко чуете котка да съска, това обикновено е предупреждение и следва да се оттеглим и да оставим гальовния приятел на спокойствие. Това е смущаващ звук и може да бъде голямо безпокойство за собствениците, особено ако котката им изсъска по време на игра. Важно е да запомните, че котешкото поведение и комуникация са много различни от нашите собствени и да можете да интерпретирате езика на тялото, вокализацията на вашата котка , и други сигнали е важно за едно хармонично съжителство с гальовния приятел.

Съскането не означава, че вашата котка е агресивна - това е просто форма на комуникация, че нещо не е наред. Ако вашата котка издава съскащ звук по време на игра, това най-вероятно се дължи на свръхстимулация по време на игра.

Как играят котките?

котка съскаСнимка: iStock

Играта е изключително важна за котките. Функционира както като вродена потребност от практикуване и развиване на жизненоважни умения за оцеляване, така и като социално взаимодействие за научаване на граници и развиване на комуникация.

Dogsandcats.bg

Игрите обикновено се провеждат между котки от една и съща социална група, а не между непознати. Котките, които живеят в едно домакинство, не винаги са в една и съща социална група. Можете да разберете дали вашите котки се разбират добре, тъй като те ще инициират положителен физически контакт помежду си, като взаимно миене на козината, докосване на носове или търкане на лица и сън заедно.

Играта между котки обикновено е включва много борба, блъскане и преследване. Реципрочната, радостна и забавна игра обикновено включва спокоен език на тялото, изправени уши и множество кратки почивки. И двете котки се редуват еднакво, за да бъдат тези, които скачат или се нахвърлят върху другата.

Защо някои котки съскат, когато играят?

котка съскаСнимка: iStock

Съскането на котка е предупредителен звук, знак, че не всичко е наред. Ако вашата котка обикновено си играе добре с друга котка, други домашни любимци или член на човешкото семейство и издава от време на време съскане, това не означава, че тя е агресивна котка, че мрази да си играе или че нещо не е наред. Вероятно просто означава, че играта е станала малко прекалено дълга или някои граници са преминати и те уведомяват другия участник.

Въпреки това, прекомерното съскане и ръмжене по време на игра не е нормално и не трябва да е повод за безпокойство. Ето някои неща, които трябва да имате предвид:

1. Агресивна игра

Често срещана причина за съскане по време на игра е, че един от членовете на групата не си прекарва добре, тъй играта вероятно е станала прекалено възбуждаща, свръхстимулираща и малко прекалено груба. Котенцата, особено, могат бързо да бъдат свръхстимулирани и все още не са научили добри социални граници.

Някои домашни любимци играят по-агресивно от други и ако има твърде груба игра, котката ви може да се опитва да сигнализира, че ѝ е писнало. Съскането може да е съчетано със защитни езици на тялото, като сплескани уши, назад мустаци, твърда или потрепваща опашка и наелектризирана козина.

котка съскаСнимка: iStock

Ако мислите, че играта на вашите котки се превръща в по-скоро конфронтация, може би е добра идея да ги прекъснете и да оставите котките да се успокоят. Не се намесвайте физически, тъй като може да се нараните. Вместо това се опитайте да разсеете котките с лакомства или играчки.

2. Раздразнение

Съскането може да е знак, че един домашен любимец иска да играе, а друг не. Това е ясен сигнал от котка и обикновено води до отдръпване на другата котка. Ако не го направят, може да получат някоя лапа!

3. Конфронтация

Играта на котка често включва много битки, като преследване и блъскане, така че може да е трудно да се разграничи играта от действителната конфронтация. Езикът на тялото е ключов. Отбранителни или агресивни признаци при котките включват напрегнати пози, сплескани уши, забодени назад мустаци и пухкава козина. Ръмженето и съскането са сигурен знак за истинска битка.

Агресията в домакинствата с много котки често се дължи на липса на ресурси и контрол върху територията. Уверете се, че всички котки имат своите безопасни зони със собствени ресурси, като тоалетни, храна, купи с вода, играчки и легла.

Ако една котка активно тормози другата, помислете дали да ги разделяте за известно време в различни стаи, за да се успокоят.

4. Болка

Ако вашата котка е започнала да съска по време на игра, физически контакт или миене, тя може да се чувства неудобно. Всяка промяна в поведението на котките може да бъде значителна, а промяната в поведението при игра или взаимодействието с други котки може да е признак за медицински проблем.

Ако вашата котка е променила реакцията си към вас или други домашни любимци, препоръчително е да потърсите съвет от ветеринарен лекар. Прегледът при ветеринар може да изключи болка и други здравословни проблеми.

котка съскаСнимка: iStock

Случайното съскане по време на игра е нормално, но проучете, ако това се случва често, за да разберете какво притеснява вашата котка.

Съскаща котка дава ясно предупреждение, че нещо не е наред. Странното съскане по време на сесия за груба игра не е нищо необичайно - просто котката ви общува с другия домашен любимец. Ако обаче съскането е често или ескалира, тогава може да е необходима известна намеса. Важно е да се разграничи грубата игра от действителния бой, болка или раздразнение и да се осигури безопасна алтернатива за всички домашни любимци.

Виж още