Защо вероятно дресирате котката си погрешно

домашна котка Снимка: iStock

О бучението винаги е било част от сделката, когато притежавате куче, въпреки че методите са се променили много през поколенията. С котките подхождаме малко по-различно, но това не означава, че не можем да ги тренираме. Те са интелигентни животни и са способни да учат.

Хората традиционно не дресират котки, защото смятат котките за ... независими и изпълнени със свободна воля. Това, което обаче не осъзнават, е, че подсъзнателно обучават котките си ежедневно.

Как несъзнателно обучаваме котките си?

Лошата новина е, че често обучавате котката си да прави обратното на това, което искате. Колко пъти сте крещяли „Не!“, след което тичате бързо, за да вземете котката си от кухненския плот? И въпреки това изглежда, че котката ви никога не възприема. Знаете ли, че всъщност има причина за това?

Dogsandcats.bg

домашна коткаСнимка: iStock

Мислите, че се карате на котката си, но всъщност по невнимание ѝ обръщате внимание, което в нейното съзнание е по-добре от нищо и затова е възнаграждаващо.

Това е основен принцип на обучение: ако дадено поведение доведе до нещо, което животното харесва, то ще го направи отново.

Така че, спрете да позволявате на този принцип да работи срещу вас и вместо това го накарайте да работи за вас. Награждавайте поведението, което харесвате, и игнорирайте това, което не харесвате.

Силата на позитивността

Обучението ви дава по-ефективен начин за общуване – и може дори да откриете, че котката ви комуникира.

Когато започнете да игнорирате нежеланото поведение. Първоначално животното ще се старае повече, така че ако спрете да ставате, за да нахраните котката си посред нощ, тя вероятно ще мяука по-силно и ще ходи по лицето ви. Въпреки това трябва да сте последователни и да не се поддавате.

За да започнете да учите котката си да прави неща, които искате, я научите да идва при повикване. Застанете на малко разстояние от нея, извикайте името на вашия котешки приятел, за да привлечете вниманието му, след това кажете „Ела“ и поднесете лакомство.

Ако е необходимо, посегнете с лакомството, след което го приближете до тялото си, за да накарате котката да го последва. Повтаряйте, докато котката започне да отговаря постоянно и след това постепенно викайте котката си от все по-далече и по-далече.

домашна коткаСнимка: iStock

Силата на богатите награди

Уверете се, че използвате достатъчно добри стимули за котката ви, когато тя е е ентусиазирана. Ако гранулите не са достатъчно вълнуващи, опитайте меки лакомства или парченца консервирана храна. Тренирайте в много кратки сесии и не се опитвайте да напредвате твърде бързо.

Най-честата грешка, която хората правят, когато обучават котки, е да искат твърде много твърде рано. Бъдете търпеливи, тъй като обучението ще си струва усилията.

Виж още