Котките разбират ли, когато сме пияни

котка и стопанин алкохол Снимка: iStock

Н а всички нас ни се случва да се позабавляваме и да прекалим с почерпките, в резултат на което се прибираме у дома изглеждащи странно, търсещи каната с вода и леко залитайки докато ходим. Тъй като у дома имаме един пухкав приятел, който очевидно управлява къщата, може да ви се стори, че той ви гледа укорително.

Като възрастни хора, ние се чувстваме чудесно, че не е необходимо да се обясняваме къде сме били и какво сме правили, но след това получаваме този любопитен поглед от нашата котка. Дали мяукащите животни разбират какво се случва с нас - едва ли можем да кажем. Но бъдете сигурни, че вероятно миришете на алкохол, препъвате се и се движите необичайно и гласът ви вероятно звучи различно. Въпреки че котките може да не знаят какво значи да се напием, те са изключително умни животни и ще забележат по-различното ви поведение и странна миризма.

Още в секундата, когато влезете през вратата, котката ви разбира, че нещо е различно

котка и стопанин алкохолСнимка: iStock

Ходейки „нормално“ и говорейки „напълно разбираемо“, смятаме, че впечатлението ни за себе си е толкова безупречно, че никой не може да каже, че сме прекалили в твърде много в бара. Е, това действие рядко работи върху нашите човешки приятели и определено няма да работи върху нашите котки.

Dogsandcats.bg

Гальовните животни прекарват целия си живот, наблюдавайки ни. Те ни изучават нашето поведение и, най-важното - разбират как да получат това, което искат от нас. Котките дори се научават да разбират определени жестове от своите хора, които са свързани с храна, така че те имат доста солидно разбиране за езика на тялото ни.

Те улавят нашите изражения на лицето, пози на тялото, настроения и емоции. Това е още по-интензивно, когато ни познават добре. И със сигурност улавят промените в настроението много бързо.

Макар да се опитваме да се държим възможно най-нормално, домашните ни любимци са толкова добре запознати с нашите пози и движения, че най-вероятно веднага са забелязали, че нещо е различно.

Вашата котка може да си помисли, че сте болен и да се опита да помогне

Интернет е пълен с различни истории, в които котки са помогнали да предупредят някого, когато техните хора са били в беда. Котките могат да открият заболяване или проблем с хората си, но всъщност не биха разбрали разликата между алкохол и нещо по-лошо, така че може да предположат, че сте болни. Така че, ако котката ви се държи по различен начин, когато сте в това положение, може да забележите подобно поведение, когато се приберете пияни (или се събудите с махмурлук на следващата сутрин).

котка и стопанин алкохолСнимка: iStock

Вашата котка също може да бъде малко странна поади вашето пияно състояние

За разлика от кучетата, котките не разбират съвсем, че сме различен вид. Всъщност изследванията показват, че гальовните животни ни смятат за по-големи котки и по-конкретно, те се отнасят с нас като с котка.

Така че, когато се приберем вкъщи в нетрезво състояние, това може да е малко тревожно за нашите гальовни животни. Представете си (или си спомнете) случай, когато сте хванали родителя си пиян и помислете колко смешно, но и смущаващо може да бъде това. Тъй като нашите котки чувстват толкова тясна връзка с хората си, те може да изглеждат малко по-нервни от обикновено, виждайки своя човек в различно състояние.

Котките също са много настроени към емоционалните сигнали, които им даваме. В проучване котки и техните хора са били в стая с вентилатор, върху който има ленти. Хората са помолени да реагират на вентилатора със страх, щастие и неутрална емоция и изследователите установяват, че котките обикновено поглеждат към собственика си, за да преценят реакцията им към вентилатора, преди самите те да реагират.

Преувеличените емоции от пиянството означават, че вероятно даваме на котките си някои засилени и объркващи емоционални сигнали, с които те не са свикнали, така че ако реагират малко несигурно, вероятно това е причината.

Не се притеснявайте, вашата котка знае малко за това, през което преминавате

Когато пием, алкохолът освобождава ендорфини (известни още като хормони на щастието) в мозъка ни, което причинява това приятно, леко усещане. За да не плашите и стресирате гальовния си приятел, опитайте да се държите възможно най-нормално. На сутринта, котката ви вероятно ще види, че вие сте си вие (макар, че може все още да миришете необичайно), така че няма за какво да се притеснява.

Вижте още:

Защо алкохолът е опасен за котките

Виж още