Защо женската ми стерилизирана котка показва признаци на разгонване

котка разгонване Снимка: iStock

Д ори и след като кастрирате/стерилизирате котката си, тя може да показва известни признаци на разгонване. Причината за това е, че мъркащите животни все още имат в тялото си хормони, които могат да се задействат. Това поведение отшумява с времето, но има ситуации, в които това поведение да се превърне в проблем, тъй като котката видимо изглежда разгонена.

Яйчниците на котките, които не са кастрирани произвеждат хормони, включително естроген. Именно този естроген кара котката ви да се разгони. Когато мяукащият спътник бъде стерилизиран, целият репродуктивен тракт (включително яйчниците и матката) се отстранява хирургично. Следователно вашата стерилизирана котка вече няма яйчници, не произвежда естроген и не се разгонва.

При женските котки съществува състояние, при което остатък (тъкан) от яйчниците остава в тялото им след стерилизация. Тъй като тази тъкан може да произвежда естроген, тя предизвиква признаци на разгонване в мъркащия домашен любимец.

Dogsandcats.bg

Тези остатъци могат да останат по време на операцията или могат да бъдат причинени от наличието на допълнителна тъкан от яйчниците.

Признаци, че женската котка има остатъчни яйчници в тялото си

Най-очевидният клиничен признак е, че котката, която е кастрирана започне да се разгонва. Това може да се случи по всяко време след операцията за стерилизация, но и със закъснение от месеци до години.

При котките признаците на разгонване са предимно поведенчески. Признаците за разгонване при котките включват повишена вокализация (за привличане на мъжки), безпокойство, опити за излизане навън, търкане във всички повърхности, търкаляне по пода и повишена привързаност към собствениците.

котка разгонванеСнимка: iStock

Рядко котката може да развие признаци на фалшива бременност след стерилизация поради внезапното премахване на хормоните. Признаците на състоянието включват промени в поведението и развитие на тъкан на млечната жлеза. Ако мислите, че вашата котка може да показва признаци на фалшива бременност, свържете се с вашия ветеринарен лекар.

Лечение на котката

Ако ветеринарният лекар действително открие допълнителна тъкан, която произвежда хормони - той ще насрочи операция, за да я премахне. Котките, които не бъдат подложени на операцията и останат да живеят така са изложени на същите рискове като нестерилизираните котки. Продължителното присъствие на естроген предразполага котките към тумори на млечните жлези (рак на гърдата), тумори на яйчниците и пиометра (инфекция на матката) и други.

Ако имате женска котка и решите да я стерилизирате - наблюдавайте я внимателно според препоръките на ветеринарен лекар, както и за евентуални симптоми на разгонване, които продължават по-дълго отколкото трябва. Ако забележите, че кастрираната ви котка продължава да се държи сякаш не е била стерилизирана - уговорете час с ветеринарния си лекар, за да може да я прегледа.

Вижте още:

Възможно ли е котката ми да е сексуално активна след кастрация

Кога се разгонват котките

Котките знаят ли, че са кастрирани

Виж още