Кога се разгонват котките

котка по гръб Снимка: iStock

С настъпването на пролетта, удължаването на деня и светлината, мъркащите приятели започват да се разгонват. Това е състоянието, при което женските котки достигат до подходящ момент, в който могат да се чифтосат, за да родят бебета. Тъй като половият цикъл на женските котки се влияе от светлината, съвсем логично - това е периодът на чифтосване и размножаване. На нашите географски ширини денят е по-дълъг от март до октомври, което е най-интензивният период за разгонване.

Ако у дома имате женска котка, която не е стерилизирана, можете да очаквате тя да се разгони, ако вече е навършила между 6 и 9 месеца.

Колко дълго продължава разгонването

Т.нар. цикъл на еструс, може да продължи около 7 дни, в диапазона 2-19 дни. Този цикъл може да се повтаря на всеки две до три седмици. Цикълът при мъркащите котки, преминава през няколко фази:

Dogsandcats.bg
  • Проеструс: трае 1-2 дни, като обиковено няма промени в поведението в тази фаза.
  • Еструс или „истинското“ разгонване: продължава средно 7 дни и това е етапът, в който ще видите промени в поведението на котката си. Това е моментът, в който тя ще представлява интерес за мъжките котараци, за да могат да се чифтосат.
  • Интереструс: това е период, който настъпва, ако котката не е овулирала или не се е чифтосала. Може да продължи 13-18 дни, докато проеструсът (първата фаза) започне отново.
  • Анеструс: това е фаза, при която котката не се разгонва и не влиза в този цикъл. Котката ви може би се намира в този етап през зимата, когато денят е къс или живее на закрито и не е била изложена на твърде много светлина.

На каква възраст котките могат да забременеят

бременна коткаСнимка: iStock

Котките могат да се разгонят за първи път или да забременеят около 6-9 месец. При някои представители този период може и да настъпи по-рано, около четвъртия месец, а при други (предимно по-големите породи), разгонването може да се случи дори чак когато навършат 1 година.

Ако котката не забременее, тя може да се разгонва на всеки две до три седмици.

Признаци на разгонена котка

Трудно можете да сбъркате кога котката ви е разгонена. При мъжките котараци това е още по-очевидно, защото ще усетите миризмата на урина, с която той е маркирал някоя повърхност. Това често е проблем при мъжките представители и, ако желаете да си го спестите - поговорете с ветеринарния си лекар кога можете да го кастрирате.

Женските от друга страна, не маркират когато са разгонени, но могат да станат доста шумни и дори досадни. Някои от признаците, че гальовната ви спътница е готова за чифтосване са:

котки се чифтосватСнимка: iStock

  • Силно и често мяукане
  • Триене и търкане във всички възможни повърхности, до които се докопа, включително и във вас
  • Прекомерно драскане по врати, играчки или мебели
  • Навъртане около прозорците или входната врата (особено, ако сте на нисък етаж или в къща) и опити за бягство, за да намери мъжки котарак, с който да се чифтоса.

Трябва ли да кастрирам котката си

Дали да кастрирате домашния си любимец е ваш избор и имате право да не го направите. Въпреки това, трябва да напомним, че проблемът с бездомните животни е много голям по цял свят.

Някои домашни любимци не проявяват твърде очевидни признаци на разгонване, което кара стопаните да решат да не ги кастрират. Някои мъжки котки не маркират (въпреки това урината им придобива много силен, натрапчив аромат), а някои женски представители могат да останат относително спокойни и да не проявяват толкова досадно поведение.

Ако прецените, че няма да кастрирате домашния си любимец, все пак би било добре да не му позволявате да излиза навън и да се чифтосва с уличните котки, защото това ще доведе до разрастване на популацията и още повече бездомни котки.

Кастрирането е рутинна процедура и не представлява опасност за животните, ако нямат други заболявания. Ветеринарният лекар ще се съобрази с нуждите на животното и ще вземе необходимите мерки за безопасното извършване на процедурата, дори и котката ви да има налично друго състояние със здравето.

Вижте още:

Кога котките навлизат в пубертета

Трябва ли да кастрирам котката си

Как да разпозная, че котката ми е бременна?

Виж още