Здравословни проблеми при котките от породата Савана

котка Савана Снимка: iStock

С аванната котка е голяма порода, която е известна със своята интелигентност, игривост и атлетичност. Хибридът Савана е резултат от размножаването на домашна котка с дива котка Сервал. След това тези първи потомци се развъждат отново, в резултат на което се получава домашната Саванна котка. Много собственици на котки от породата Савана откриват, че тази котка бързо може да се превърне в любим и лоялен член на семейството с опита си да получава и изисква внимание по най-любопитния начин.

За щастие тези мъркащи приятели са сравнително здрава порода и имат средна продължителност на живота 15 години. Въпреки че има само едно докладвано генетично заболяване, все пак е важно да сте наясно с някои често срещани състояния, които могат да се развият при котките като цяло, особено с напредването на възрастта.

1. Дефицит на пируват киназа

Дефицитът на пируват киназа (ПК) е наследствено заболяване, което е отбелязано при котките от породата Савана. Пируват киназата е ензим, който присъства в червените кръвни клетки и им позволява да произвеждат енергия. При котките с такъв проблем червените кръвни клетки имат намалена продължителност на живот и така котките стават анемични.  За щастие това обикновено е лека анемия, но тя може да бъде по-тежка и да застраши живота.

котка СаванаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ветеринарните лекари обикновено извършват физически преглед и преглеждат медицинската история на котката за други признаци на заболяване. Те също така правят кръвен тест, за да определят степента на анемията и дали е необходимо лечение. Съществува генен тест за проверка на ПК дефицит и вие ще можете да поискате резултата от този тест от развъдчика на вашето коте.

2. Заболяване на зъбите

Заболяването на зъбите е често срещан проблем при много домашни котки, включително и при котките от породата Савана. То засяга предимно по-възрастните котки, но при котките на 3-годишна възраст могат да започнат да се проявяват признаци. Най-често срещаните форми на стоматологично заболяване са пародонтоза и резорбция на зъбите.

Най-добрият начин да избегнете стоматологичното заболяване е да разработите здравословна рутинна дентална хигиена за вашата котка. Можете да използвате продукти за почистване на зъбите, като например добавки за вода, лакомства и четкане на зъбите.

Ако мъркащият домашен любимец проявява признаци на стоматологично заболяване, не забравяйте да насрочите среща с ветеринарния си лекар възможно най-скоро. Лечението се различава при различните видове стоматологични заболявания и вашият ветеринарен лекар ще може да предостави следващите стъпки след установяване на диагнозата.

3. Кардиомиопатия

Кардиомиопатията е аномалия в структурата на сърдечния мускул. Той става или прекалено дебел, или прекалено тънък и влияе върху ефективността и работата на способността на сърцето да изпомпва кръв.

Кардиомиопатията може да засегне котки от всички породи и на всички етапи от живота, така че никога няма застраховка, независимо от породата.

4. Бъбречна недостатъчност

Ефективността на бъбреците на котката може да започне да намалява с възрастта и понякога да се развие до бъбречна недостатъчност. Острата бъбречна недостатъчност обикновено се диагностицира и лекува по-лесно, тъй като често се причинява от поглъщане на вид отрова, инфекция, възпаление, травма, бърза дехидратация и запушване на отделителната система. Тези случаи обикновено са лечими, ако се хванат навреме.

котка СаванаСнимка: iStock

5. Захарен диабет

Захарният диабет е второто най-често срещано ендокринно заболяване, което се среща при котките. Това заболяване се появява, когато панкреасът на котката не е в състояние да регулира в достатъчна степен нивата на кръвната захар. За щастие диабетът може да се управрява и дори лекува (в зависимост от ситуацията), така че колкото по-бързо започнете лечението толкова по-добре.

Доброто информиране за често срещаните здравословни проблеми на вашата котка може наистина да спаси котката ви от сериозно състояние. Един от най-добрите начини да запазите здравето и безопасността на вашата котка от породата Савана е да ходите на редовни ветеринарни прегледи и да осигурите пълноценна диета и много възможности за движение. Полагането на грижи за тези животни ще бъде от полза за доброто състояние на вашата котка и ще намали риска от развитие на общи здравословни проблеми.

Вижте още:

Как да разберем, че котката ни е болна

6 проблема със здравето при котките Манкс

4 често срещани проблема със здравето, от които страдат Бомбайските котки

Виж още