Жестоко ли е да учим котките да ходят на каишка

котка на каишка Снимка: iStock

Н якои собственици може да се чудят дали е проява на жестокост спрямо котките те да ходят на каишка. Тъй като котките са независими същества, които обичат да се скитат наоколо и да изследват, разбираемо е, че не искате да ограничавате любопитната им природа по никакъв начин. Но може да бъде опасно за котките да се разхождат свободно навън и каишките могат да бъдат полезни, ако трябва да предпазите котката си в определени ситуации.

Много стопани разхождат гальовните си приятели на каишка и животинчетата им са неизменна част от техните пътувания и приключения. И все пак - какво знаем за комфорта на котките докато са на каишка?

Жестоко ли е да караме котките да ходят на каишка

Мненията дали разходката на каишка е жестоко за котките са разделени. Може да се счита за жестоко, ако котката ви е силно обезпокоена и показва всички признаци, че не иска да бъде вързана по този начин. Ако вашата котка обича да се разхожда на каишка, не би било жестоко да я разхждате така. Най-големият аргумент срещу разхождащите се котки на каишка е, че това ги лишава от естествената им способност да тичат, да се катерят, да скачат и да се крият от стресови фактори, които могат да срещнат.

Обучение на каишка и хуманно отношение към животните

котка на каишкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Интересното е, че различни организации в различни държави се изказват различно дали е хуманно да учим котките да ходят на каишка.

Докато някои котки са напълно щастливи да прекарат живота си на закрито, това не е вярно за всички котки. Много гальовни приятели хленчат на вратите или прозорците, за да излязат навън, а обучението на каишка е един от начините, по които собствениците могат да задоволят нуждата на котката си да изследва и да избягват разрушителното поведение, причинено от скука. За котки, чиито собственици нямат външно затворено пространство (или двор, в който да поставят), обучението на каишка е най-лесният начин да изведете котки навън.

Плюсове и минуси на обучението на котка с каишка

Няма категоричен отговор колко добре вашата котка ще приеме обучението на каишка - в крайна сметка това зависи от личността на домашния любимец. Някои котки може да се радват да са на открито на каишка, докато други може да намерят цялото преживяване за стресиращо.

Има потенциални ползи от обучението на котка с каишка, включително:

котка на каишкаСнимка: iStock

 • Осигурява на домашните котки допълнителни упражнения.
 • Позволява на котките да получават чист въздух и да изследват наоколо.
 • Каишките предпазват котките и избягват взаимодействие с други животни или заплахи.
 • Разходките на каишка могат да бъдат чудесна възможност да се свържете с котката си.

Недостатъците на разходката на котката ви на каишка включват следното:

 • Това ги излага на опасности, като кучета без каишка.
 • Има риск котката ви да се измъкне и да избяга.
 • Котките може да се опитат да избягат, като се покатерят на близко дърво.
 • Котките са териториални по природа и могат да се стресират в непознати ситуации.
 • Идеята да бъдат вързани стресира много котки.

Защо котките може да не са доволни от обучението на каишка

Има няколко причини, поради които някои гальовни животни не са щастливи от идеята за обучение на каишка. Котките са известни като независими същества, така че често не приемат с добро око да бъдат вързани. Освен това котките обичат да се катерят и скачат, докато изследват света, а каишка може да ги накара да се чувстват сдържани и неспособни да изследват начина, по който биха искали.

Какво да направите, ако котката ви не обича да носи каишка

Както при повечето дресировки, най-добрият начин да успеете да свикнете котката си с каишка е да започнете обучението ѝ като малко коте. Колкото по-младо е едно животно, когато е изложено на нови неща, толкова по-лесно ги приема. Тъй като това не винаги е възможно, особено ако сте осиновили по-възрастна котка, има няколко неща, които можете да направите, за да направите процеса по-приятен:

 • Приспособете котката си към каишката, като ѝ позволите да я влачи из къщата за кратки периоди от време. Това ги свиква с усещането да нея и им помага да я свържат с положителни преживявания.
 • Започнете обучението си у дома, в позната среда, преди да излезете на открито.
 • Играйте с котката си, докато е на каишка, тъй като това ще ѝ помогне да асоциирате каишката със забавни моменти.
 • Изберете подходящия размер каишка и не я стягайте прекалено, но и не я дръжте твърде разпусната.
 • Наградате котката с лакомство след сесиите на обучение.

котка на каишкаСнимка: iStock

Трябва да напомним, че никой не може да накара котка да направи нещо, което не иска. Ако гальовният спътник не е склонен към обучение на каишка и това му причинява очевидно страдание, не можете да го насилвате. Някои котки се нуждаят от много време и търпение, за да се обучават на каишка, но в крайна сметка се успяват да свикнат. Други ще обичат разходката на каишка веднага, а някои котки просто нямат никакъв интерес да излизат навън. Всичко зависи от индивидуалния характер на мяукащия приятел.

Има плюсове и минуси в разхождането на гальовен приятел на каишка. Важно е да наблюдавате домашния си любимец и, ако той се противи, изглужда уплашен или стресиран - тогава със сигурност можем да кажем, че е жестоко да ходи на каишка. От друга страна - ако котката ви изглежда щастлива, проявява любопитство и с удоволствие изследва средата - тогава си имате котешки спътник за разходки.

Вижте още:

Мога ли да разхождам котката си навън

12 породи котки, които обичат разходките навън

Виж още