Знаят ли котките кога сме болни?

котка и болна жена Снимка: iStock

К огато се свържете с котка, вие отключвате приятелство, което не прилича на никое друго. Някои хора казват, че дори харесват котките си повече от човешките си партньори. С този вид силна връзка много хора с котки съобщават, че техните котешки приятели разбират с изненадваща точност техните чувства и състояния.

Котките изглежда знаят точно кога са най-необходими и тяхната невероятна способност да предлагат компания, когато хората им се чувстват най-зле, кара много от нас да се чудят дали котките знаят кога хората са болни.

Разбира се, няма да имаме точен отговор, докато някой не измисли начин да чете мислите на котка. Можем обаче да направим няколко презумпции въз основа на анекдотични доказателства и това, което знаем за котешката биология и поведение.

Dogsandcats.bg

Котките могат да надушат, когато сте болни

котка и болна женаСнимка: iStock

Подобно на много животни, котките водят от носа си. Обонянието на котките е най-силното от петте им сетива, а котешката обонятелна система е 14 пъти по-мощна от тази на човека. Това означава, че ние, хората, дори не можем да си представим цялата сензорна информация, която котките получават чрез едно подушване.

Това невероятно сетивно умение позволява на гальовните животни да разпознават хора, предмети и животни само по миризмата. Ето как те ловуват плячка, навигират в непозната територия, намират вода и дори използват носа си, за да решат къде да отидат до тоалетната.

Котките могат да открият фини разлики, които карат всеки човек да мирише малко по-различно. Когато имате силна връзка с котка, те ще разпознаят миризмата ви, преди да обърнат внимание на лицето ви. Те знаят точно на какво миришете обикновено и знаят кога нещо не е наред.

Често срещан пример е, когато се приберете у дома след посещение с домашни любимци на приятел. Вашата котка ще усети миризмата на тези други животни по дрехите и кожата ви и може дори да ви хвърлят разочарован поглед или да се обидят.

Освен че ви призовава да прекарвате време с друга котка, вашата котка може също да използва носа си, за да открие човешки хормонални промени. Хормоните са естествени химикали, които влияят на множество процеси в тялото. Хормоните също могат да променят естествения аромат на тялото на човек. Човешкият нос не може да улови тези промени, но доказателствата сочат, че котешките носове могат.

Котките познават ли кога сме болни?

Освен че надушват истинска болест, котките могат също да разберат кога хората са болни, като помиришат и лекарствата, които са близо до нас.

Хормоните най-често се свързват с пубертета и бременността, но нивата на хормоните също варират, когато човек е болен. Дори простата настинка може да наруши естествения хормонален баланс на човек и леко да промени естествения му аромат. Когато имате грип и котката ви се държи странно, това може да е, защото е заинтригувана и объркана от необичайния ви аромат.

Няма проучвания, които да доказват теорията, че котките могат да усетят болест. Има обаче изследвания, които предполагат, че кучетата могат да надушат миризми, свързани със специфични видове рак и други заболявания.

Котките разпознават и физическите симптоми

котка и болна женаСнимка: iStock

Миризмата не е единственото нещо, което се променя, когато сте болни. Много заболявания идват с физически симптоми като ускорен пулс, висока температура, кашлица, кихане, повръщане, загуба или наддаване на тегло. Ако вашата котка прекарва много време с вас, те знаят как обикновено звучи сърцето ви. Те също така знаят как обикновено се чувства кожата ви и как звучи дишането ви. Те са достатъчно наблюдателни, за да забележат, когато тези неща се променят.

Вашата котка може първоначално да не свърже тези телесни промени с болест, но може да е достатъчно заинтригувана, за да прекара повече време с вас. Това може да накара да изглежда, че котката ви прави всичко възможно, за да се почувствате по-добре.

Как се държи човек, когато е болен, е потенциално най-очевидният начин, по който котката разбира, че нещо не е както трябва. Когато сте болни, рутината и настроението ви се променят. Не ставате с алармата си, не ходите на работа, оставате в леглото, може да забравите да нахраните котката – всички тези поведения изпращат на котката ви съобщение.

Тъй като котките обичат рутината, те са свръхнаясно, когато нещо в тяхната среда (включително вашето поведение) е различно.

Не е ясно дали котката ще свърже тези отклоняващи се поведения с действителното ви заболяване. Вероятно е обаче те да разпознаят модели и да действат по съответния начин.

котка и болна женаСнимка: iStock

Ако сте болни често, котката ви може да забележи купчината кърпички до дивана и да се научи да предвижда промяна в рутината. Вашата рутинна промяна може дори да вдъхнови котката ви също да я промени.

Ако останете в леглото цял ден, това може да насърчи котката ви също да остане близо и да се гушка, вместо да прави каквото обикновено.

Все още не е ясно дали котките знаят кога сме болни. Те могат да надушат хормонални промени и да забележат физически симптоми. Също така е ясно, че те разпознават поведение, свързано с болестта. Трудно е обаче да се каже дали имат когнитивната способност да комбинират тази сензорна информация и да я свържат с това как се чувстват самите те, когато са болни.

Следователно, всяка промяна в поведението на вашата котка може просто да бъде объркване, а не целенасочен опит да ви възстанови здравето. Но това не е важно. Ако вашата котка ви помага да се чувствате по-добре, когато сте болни, това е всичко, което има значение.

Виж още