10 любопитни факти за кучешките езици

куче Снимка: iStock

С викнали сме да възприемаме домашните любимци като членове на семейството си, за това и рядко се замисляме, че някои части от анатомията им работят по подобен начин на тези в човешкото тяло, докато други елементи от биологията им са много различни. 

Езикът на косматите ни другари е една от тези интересни части, тъй като макар привидно да е подобен, всъщност той се различава много от човешкия, служи за множество цели и разкрива богата палитра от информация за вашия четириног спътник и общото му здраве. 

Предлагаме ви заедно да разгледаме 10 факти за кучешките езици, които може да ви изненадат.

  • Кучетата регулират телесната си температура чрез езика си

Езикът на кучето играе решаваща роля за неговото оцеляване, пишат от Pet First. Докато хората имаме потни жлези, разположени на различни места по тялото ни, чрез които регулираме телесната си температура, четириногите нямат тази възможност. Вместо това, те се задъхват и с помощта на езика си привличат хладен въздух, който помага на топлината да се изпари. И така, на практика, животното се охлажда.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Не всички кучешки езици са розови

Най-често срещаният цвят на езика на кучетата безспорно е розов, въпреки че това не е правило, общовалидно за всички породи четириноги. Шар Пей и Чау Чау, например, имат тъмен език, който може да е син или лилав на петна. 

Важно е да знаете какъв е нормалния цвят на езика на домашния ви любимец, тъй като разликите в обичайното оцветяване понякога са индикация за наличие на здравословен проблем. 

кучеСнимка: iStock

  • Цветът не езика е индикатор за здравословни проблеми

Както споменахме по-горе, всяка разлика в сравнение с нормалния цвят на езика на кучето, е симптом на възможно здравословно състояние. Ако той е по-блед от обикновено, например, това е потенциална индикация за недохранване, анемия или ниско кръвно. Жълтите езици са знак, че животното може би има проблеми с жлъчния мехур или черния дроб. Език, който има тъмночервено, синьо или лилаво оцветяване, може да е признак, че кучето има диабет или дори рак.

  • Езикът играе важна роля за почистването на кучето

Хората най-често използваме езика си за ядене и дегустация на храна, както и за формулиране на различни звуци на речта. При четириногите обаче, той има едно допълнително предназначение – за поддържане на външния им вид. Когато видите кучето си да облизва лапите си, например, това често е, защото по този начин то се почиства. 

кучеСнимка: iStock

  • Кучетата използват езика си, за да покажат любов

Езикът е верен помощник на домашния ви любимец като средство, чрез което изразява емоциите си. Замислете се – животното ви облизва от щастие, което се върнете у дома, когато си играете или когато се събуждате сутрин. А кой стопанин на обича тези „кучешки целувки“?

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Безопасни ли са кучешките целувки

  • Лаят на кучето се влияе от езика му

Много фактори влияят върху начина по който едно куче лае, включително размерът и породата му. Много хора не осъзнават, че големината и формата на езика на четириногото също могат да окажат влияние върху начина, по който звучи лая му. Точно, както е и при хората, но с една разлика – езикът на кучето има различни движения, тъй като те не издават същата гама от звуци, като хората в комуникацията си. 

Това е и причината езиците на кучетата да са по-дълги и по-тесни от човешките. 

кучеСнимка: iStock

  • Кучетата имат по-малко вкусови рецептори от хората

И за кучетата, и за хората, езикът играе жизненоважна роля при усещането на вкуса на храната. Въпреки това, има значителна разлика между броя на вкусовите рецептори, разположени на езика на четириногите в сравнение с тези при нас. Според My Pet Needs That, един човек има средно около 10 хиляди вкусови рецептори, докато при домашния му любимец те са едва 1700.

Една от причините за това е, че миризмата играе значително по-важна роля при дегустацията на храната при кучетата, отколкото вкусовите рецептори, разположени в устата им. Не бива да забравяме, че четириногите имат много по-мощно и остро обоняние от хората, което е и основното им сетиво за възприемане на света.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Какви вкусове усещат кучетата

  • Кучетата могат да вкусят същите неща като хората

Въпреки че броят на вкусовите им рецептори е значително по-малък, кучетата ни могат да различат сладко, кисело, горчиво или солено. При домашните ни любимци обаче, интензивността на тези вкусове не е толкова силна. 

  • Кучетата използват специално движение на езика, за да пият вода

Вглеждали ли сте се някога в начина, по който кучетата пият вода? Ако го направите, ще видите как кучето използва езика си, леко извивайки ръбовете му, за да създаде форма, подобна на лъжица. 

кучеСнимка: iStock

  • По езика на кучето има много бактерии

Мит е, че устата на домашните ни любимци е по-чиста от човешката, пишат от Pet MD. Много хора все още вярват, че ако позволят на кучето си да оближе раните им, това ще ускори заздравяването им. Всъщност обаче, ако става въпрос за отворена рана, това по-скоро може да забави целия процес. Устата и езикът на кучето са пълни с бактерии, така че да позволите на животното да направи точно това увеличава риска от развитие на инфекция в самата рана.

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още:

Има ли кучешката слюнка лечебни свойства

По-чиста ли е устата на кучето ни от нашата

 

Виж още