10 причини защо кучето ви гледа задните си части

куче задни части Снимка: iStock

З абелязали ли сте домашният си любимец да спира по време на разходка или просто докато си стои кротко на дивана до вас, да обръща глава назад и поглежда към задните си части? Безспорно това поведение на кучето ви може да е много забавно! Докато просто поспрете за момент и отделите няколко минути, гледайки го, няма как да не ви стане любопитно: Защо кучетата го правят?

Има различни причини, поради които кучето ви гледа задните си части. И макар да се смята за обичайно поведение при домашните ни любимци, би било полезно да се потопим по-задълбочено в това, наглед озадачаващо държание на косматите ни другари.

куче задни частиСнимка: iStock

10 причини защо кучетата гледат задните си части

  • Болка в тази област

Въпреки че кучетата дават вид на изключително издръжливи, те могат да се наранят също като нас. Домашният ви любимец може да гледа след себе си именно, защото изпитва дискомфорт или болка в тази част на тялото си. 

Dogsandcats.bg

Възможно е кучето да е седнало на нещо остро, да се е блъснало някъде или да е получило малка травма по време на игра в близкия парк. Според специалистите на Hill’s, кучетата рядко получават синини, защото имат дебела кожа и много козина. Ако домашният ви любимец гледа задните си части и забележите, че в тази област има натъртване, посещението при ветеринарния ви лекар е силно препоръчително.

  • Натрупана енергия

Понякога е възможно питомецът ви да гледа задните си части, защото има много неизразходвана енергия. Взирането в гърба му може да бъде последвано и от гонене на опашката. 

куче задни частиСнимка: iStock

Това поведение е по-често срещано при високоенергийни четириноги. Ако го забележите, то отделете време за малко допълнителна физическа активност, среща за игра или разходка. Помнете – без да им бъде даден начин да канализират енергията си, кучетата намират свои собствени пътища. Много от тях, за съжаление, включват деструктивно поведение.

  • Газове

Вашето куче може да гледа задните си части, защото изпитва дискомфорт поради газове. Метеоризмът е натрупване на газове в стомаха или червата, който може да причини дискомфорт както при хората, така и при кучетата. Косматите ни другари слагат много неща в уста, а някои храни не са лесно смилаеми за четириногите. Лошото храносмилане, както и консумацията на боб или продукти с високо съдържание на мазнини също могат да причинят метеоризъм. 

  • Сърбеж

Не е необичайно кучето да спре да прави това, което прави, и просто да се почеше, нали? Сякаш внезапно се е сетило, че някъде го сърби. Е, ако се загледате в питомеца си, ще забележите, че понякога малко преди това той се взира в задните си части за момент. Триенето във вас и търкалянето по килима също са признаци на сърбеж.

куче задни частиСнимка: iStock

  • Вписване в околната среда

Излезли сте на разходка с кучето си, но искате да промените обичайния си маршрут. Въпреки това забелязвате, че домашният ви любимец продължава да гледа назад.

Възможно е косматият ви другар да продължава да гледа след себе си, защото се опитва да възприеме новата среда. Четириногите, свикнали да се разхождат на едни и също места през цялото време, имат нужда да свикнат с промяната в обстановката. Точно както ние се оглеждаме, когато влезем в стаята, например. 

  • Игра 

Както споменахме по-горе, кучето ви може да разполага с малко допълнителна енергия, която с голямо желание би освободило, като гони собствената си опашка. Има обаче и други причини, поради които четириногото може би преследва собствената си опашка. Често може да се касае за нещо съвсем просто като игра. 

куче задни частиСнимка: iStock

  • Възраст

В противоположния край на спектъра, домашният ви любимец може би гледа задните си части, защото остарява. За съжаление, както много други същества, включително хората, паметта на четириногите отслабва с възрастта. Същото се отнася за техните съзнание и сетива – зрение и слух, които също могат да се влошат.

И докато малкото кученце може би гледа задните си части, защото тепърва свиква, че опашката е част от тялото му, при възрастните домашни любимци се случва обратното – те вече може да не осъзнават, че тя е там. И да са любопитни какво е това нещо, което винаги ги следва. 

  • Проблем с аналните жлези

Едно нещо, което много собственици на домашни любимци без опит сякаш не осъзнават съвсем, е колко често срещани са проблемите с аналните жлези в кучешкия свят!Вашият четириног другар може често да гледа назад, защото има инфектирани анални жлези. 

куче задни частиСнимка: iStock

Вижте още: Проблеми с аналните жлези при кучетата

  • Тазобедрена дисплазия

Във връзка с първата причина, която споменахме – че вашето куче гледа задните си части, защото изпитва болка, тазобедрената дисплазия може би е причината за дискомфорта му. 

Вижте още: Първи признаци на тазобедрена дисплазия при кучетата

Тазобедрената дисплазия е състояние, при което, казано най-просто, частите на бедрата и ставите вече не пасват или не се движат заедно правилно. Среща се по-често при по-едри кучета.

  • Кучето ви търси

Кучетата се грижат повече за нас, отколкото много хора могат да си представят. Ако забележите, че домашният ви любимец гледа след себе си по време на разходка, то той може да го прави, защото ви търси. Може да забележите, че това се случва по-често, ако животното върви пред вас. 

Трябва ли да се притесняваме за поведението на кучето си?

Въпреки че понякога това поведение може да изглежда като лош знак, разбирането на контекста защо кучето ви гледа задните си части, ще ви помогне да определите разликата между всяко едно от гореизброените опасения. А и понякога е възможно четириногият ви другар просто да иска да играе или да има натрупана енергия! 

В случай, че подозирате някоя от по-тревожните причини, най-добре е да посетите ветеринарния си лекар възможно най-скоро, за да предотвратите влошаване на ситуацията. 

Вижте още: 

Защо кучето ви омита храната си толкова бързо

Защо кучето се взира във вас

 

Виж още