10 работещи начина да ограничите просенето на храна при кучето си

куче храна Снимка: iStock

Т ова е сцена, на която всички сме присъствали или участвали – милион или повече пъти всеки ден. Масата е подредена, семейството е седнало и готово да приятна вечеря. И докато се опитвате да отхапете първата хапка от вкусното си блюдо, приготвено с внимание и обич, се разсейвате точно на най-хубавия момент. Защото вашият домашен любимец е седнал съвсем наблизо и гледа с копнеж храната ви. Към молещия поглед може да има примляскване и дори лиги, които бавно се спускат към пода. И

може би сте установили, че домашният ви любимец никога не стои толкова неподвижно, мирно и тихо, колкото в моментите, когато погледът му е фокусиран върху вашата вечеря. 

Вижте още: Дали кучето действително е гладно или просто проси?

Dogsandcats.bg

Просенето за храна е много често срещан проблем сред стопаните на кучета. Може би е това поведение е остатък от ранните времена на опитомяване, когато единственият начин животните да си набавят храна е бил търпеливо да изчакат хората край огъня да споделят с тях каквото преценят. Каквато и да е причината, може да бъде много досадно за всички у дома, а когато имате гости – безкрайно неудобно. Нека заедно разгледаме 10 начина как да накарате домашния си любимец да спре да проси. 

куче просия хранаСнимка: iStock

  • Изпратете го на мястото му

Да изпратите кучето му на неговото „място“ е команда, която всяко четириного може да научи за сравнително кратко време. Като определите „мястото“ – леглото или клетката на животното, това му дава идеята къде се очаква да отиде и да остане, докато не го повикате обратно. 

Всеки път, когато сядате да хапвате, инструктирайте домашния си любимец да отиде на мястото си и не го викайте обратно, докато не приключите да се храните. Ключът е да бъдете последователни. Ако правите това всеки път, когато се храните – сами или със семейството си, може с изненада да установите, че след известно време питомецът ви автоматично ще започне да отива на мястото си. Разбира се – очаквайки награда и поощрение за добре свършената работа. 

куче проси хранаСнимка: iStock

  • Не хранете кучето си от масата

Ако дадете на кучето си нещо директно от масата – дори еднократно, можете да се подготвите животното да очаква това да се случва всеки път след това. Често срещана и основна грешка, която много стопани на домашни любимци правят, още, докато питомците им са кутрета. Не ни разбирайте погрешно, в никой случай не ви съдим! Всъщност, лесно е за разбиране защо това се случва – просто кученцата са толкова абсурдно очарователни, че е трудно човек да им устои! И докато повечето стопани са убедени, че ще имат възможността сред време да коригират това нежелано поведение, в последствие се оказва доста трудно да се преборят с този навик. За да не се налага да минавате през всичко това, просто от самото начало не хранете кучето си от масата. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Обяснете на децата си 

Ако имате деца у дома, то знаете, че е трудно. Но ако всички възрастни спазвате правилото да не храните домашния си любимец от масата, а хлапетата постоянно тайно (или поне те така си мислят), го черпят с хапка от тук и там, то вашето куче ще се превърне за нула време в завършен просяк. Важно е да обясните на малчуганите защо не бива да хранят животното от масата, освен ако изрично не им бъде дадено разрешение за това. 

  • Хранете кучето си, когато и вие хапвате

За да противодействате на просията, хранете кучето си по същото време, когато самите вие сядате да ядете. Докато чиниите се слагат на масата за вечеря, напълнете и неговата паничка. Ако е сит и доволен, по-малко вероятно е домашният ви любимец да дойде да моли за остатъци от масата. 

куче проси хранаСнимка: iStock

  • Разсейване

Предложете на домашния си любимец играчки тип пъзел със скрита вътре храна или лакомство. Чрез включване на интерактивно забавление времето за хранене ще се превърне за питомеца ви в нещо, в което той копнее да участва. Специален момент от деня му, когато може да направи нещо, което иначе не му се случва. Ключовото тук е да предложите на животното нещо специално (разсейване), което получава единствено по време на хранене. 

  • Игнорирайте кучето си напълно

Когато кучето ви моли, всяко внимание, което му отделите, може да бъде възприето като подкрепа в полза на нежеланото поведение. Дори да сте явно недоволни от просията му, да го мъмрите или да му се карате, животното вижда, че има реакция от ваша страна. Забелязвате го, а това за него увеличава шансовете да получи това, което иска. 

куче проси хранаСнимка: iStock

Много по-добре е напълно да игнорирате кучето си, отколкото да му повишавате тон. Просто се престорете, че то не е там и в крайна сметка, ако сте много търпеливи, питомецът ви ще разбере съобщението и сам ще се оттегли. Повтаряйте това поведение при всяко хранене и бъдете последователни.

  • Вържете кучето си далеч от масата

С помощта на каишката му завържете кучето си далеч от масата. Този метод не е особено популярен, тъй като животното вероятно ще започне да скимти и лае. Което допълнително изнервя обстановката. Но целта тук е да успеете максимално бързо да махнете повода, а животното да разбере, че от него се изисква да спазва дистанция. 

  • Време за игра или упражнения преди хранене

Планирайте енергична игра или бърза разходка преди хранене. 15-минутно хвърляне на топка, дърпане на въже или просто тръгнете по улиците на квартала или около блока. Идеята да е изморите кучето си и то да подремне, докато вие и семейството ви се наслаждавате на вечерята си.  

куче хранаСнимка: iStock

  • Уверете се, че гостите ви са започнати с правилата

Вие и кучето ви сте работили много усилено, за да спрете просията. Така че не позволявайте всички тези усилия да отидат напразно с протегнатата ръка на добронамерен, но неинформиран гост. Учтиво обяснете, че сте работили по посока спиране на навика за молене на храна. Уведомете гостите си, че виждате известна промяна и бихте оценили, ако не хранят четириногото с нищо.  

куче проси хранаСнимка: iStock

  • Кучето и прахосмукачката са две различни неща

Това е особено трудно за стопаните с малки деца, които постоянно пускат храна около масата. Защото знаем, че е много лесно просто да оставите домашния си любимец да почисти остатъците, вместо допълнителната работа и усилие да го свършите и сами. Опитването на цялата тази нова и вкусна храна от масата (или детското столче) обаче, насърчава питомецът ви да търси хапване там отново и отново. 

Кучешката просия е нещо, с което всеки собственик на домашен любимец се е сблъсквал в даден момент. С търпелива практика кучето ви може да се откаже от този досаден (а често и вреден) навик и да се превърне в добре възпитано четириного. Помнете едно: последователността е ключова!

куче просия хранаСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата толкова харесват човешката храна

Колко често да даваме лакомства на кучето си

Виж още