5 съвета за определяне на възрастта на осиновеното ви куче

осиновено куче Снимка: iStock

Д а осиновите бездомно куче е едно от най-възнаграждаващите преживявания, които някога ще имате! За да осигурите най-добрата грижа на новия си другар обаче, важно е да определите, поне приблизително, възрастта му. Схемите за ваксиниране, тестовете за често срещани заболявания като дирофилариоза и оптималната диета зависят от възрастта на животното.

осиновено кучеСнимка: iStock

Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне с оценката, а петте съвета, които ще откриете по-долу ще са ви от полза, за да стесните възрастовия диапазон. 

  • Обърнете внимание на зъбите

По принцип кучетата следва да разполагат с пълния си набор от постоянни зъби след навършване на възраст от шест месеца. От този момент нататък външният им вид се променя – могат да се появят петна, плака, зъбен камък и други заболявания. 

Dogsandcats.bg

Състоянието на зъбите на възрастните кучета зависи от породата, формата на главата, диетата и нивото на стоматологични грижи, които получават. Хрътките и Китайските качулати кучета, например, са известни с това, че имат проблеми със зъбите още от най-ранна възраст, а брахицефалните кучета (с плоски муцуни) като Мопс и Английски булдог, са склонни към натрупване на плака, което води до поява на кариеси и лош дъх.

осиновено кучеСнимка: iStock

Оценката на възрастта на едно куче само на база зъбните промени (оцветяване, натрупване на зъбен камък) не е лесна. Бивши бездомни кучета, както и такива, които идват от семейство, където денталната хигиена е пренебрегвана, също може да имат счупени, липсващи или изгнили зъби. 

  • Погледнете в очите му

Очите на кучето са нещо повече от прозорци към душата – те могат да бъдат и полезен инструмент за определяне на възрастта му. 

Когато четириногите достигнат определена възраст, лещите на очите им естествено започват да се втвърдяват, придобивайки мек синьо-сив оттенък. Състоянието е известно като лещовидна склероза. То става забележимо, когато светлината се отрази директно в очите на кучетата и е индикация, че животното, което стои срещу вас е на най-малко шест до осем години или по-възрастно.

осиновено кучеСнимка: iStock

Катарактата обикновено се появява при четириноги, достигнали юношеските си (тийнейджърските) години. Което означава, че кучето е най-малко на 10 години или по-възрастно. Катарактата е по-лесно забележима от лещовидната склероза, тъй като придава на очите млечно бял цвят. 

  • Разгледайте палтенцето

Като цяло младите кучета имат по-мека и по-лъскава козина. Разбира се, качеството й се влияе от породата, начина на живот, храненето и състоянието на кожата. 

Много животни, които са прекарали известно време в приют, а преди това са били на улицата, страдат от краста, опаразитяване с бълхи и имат лишена от блясък, сплъстена, мръсна, мазна или чуплива козина поради лоша диета и липса на достатъчно грижи. Всеки от изброените фактори може да накара едно куче да изглежда по-възрастно, отколкото всъщност е. 

осиновено кучеСнимка: iStock

Дори посивяването не е надежден начин за оценка на възрастта. Кучетата побеляват с различна скорост, точно както и хората. Естественият цвят на някои породи може да ги накара да изглеждат преждевременно сиви. Черните Пудели със сребриста или бяла козина са добър пример. Други породи, по-специално Голдън ретривърите, могат да започнат да побеляват още на четиригодишна възраст.

Посивялата муцунка обикновено е индикатор единствено, че кучето е зряло или възрастно.

За съжаление, тя не може да предостави по-точна оценка от това.

  • Наблюдавайте поведението му

С напредването на възрастта нивата на активност при повечето кучета спадат. Или поне – стават по-контролирани и предвидими, тъй като много четириноги остават активни и енергични дори и в златните си години.

По-възрастните четириноги са склонни да дремват повече и са по-бавни, когато стават, лягат, изкачват стълби или се качват в колата ви. Тези промени са свързани с остаряването на тялото им, можете да забележите и признаци на артрит. 

По-старите кучета може да имат проблеми със съня през нощта, да се налага да отидат до тоалетна по-често и дори – да развият инконтиненция. Някои изпитват когнитивни промени, подобни на деменцията при хората, което ги кара да се объркват и да забравят.

осиновено кучеСнимка: iStock

  • Оценете цялостната физическа форма на животното

Младите кучета обикновено са слаби, мускулести, гъвкави и в добра форма. Нежно опипайте бедрата и раменете на кучето – търсете мощните и по-плътни мускулни групи, които показват силно, здраво куче или млад възрастен. 

Кучетата на средна възраст често наддават на тегло, тъй като метаболизмът им се забавя, а енергийните нива намаляват. Когато едно четириного навлезе в златния си период, промените в мускулния тонус стават особено забележими в областта на черепа, тъй като мускулите на лицето започват да се отпускат, разкривайки костната структура отдолу. Може би сте забелязали, че възрастните хора могат да отслабнат или да напълнеят в зависимост от начина на живот и общото си здравословно състояние. Е, нещо подобно се случва и при косматите ни другари.

осиновено кучеСнимка: iStock

Въпреки че няма сигурен метод за определяне на точната възраст на едно куче, тези съвети могат да ви насочат и да ви помогнат да стесните диапазона. Така че да сте в състояние да осигурите на домашния си любимец най-добрата грижа, която със сигурност заслужава!

Вижте още: 

Как да спечелим доверието на осиновено куче

Може ли кучето да има повече от едно име

Важни съвети при дресурата на осиновено куче

 

Виж още