5 съвета за разходка на кучето ни през зимата

куче сняг Снимка: iStock

Д ори и да не е любимият ви сезон, зимата всъщност е пълна с дейности и приключения, подходящи за кучета. Студеното и мразовито време обаче, крие някои рискове за домашните любимци. Независимо дали търсите начин да изразходвате сякаш безграничната енергия на кучето си или желанието ви е просто да се насладите на хладна зимна разходка, важно е да дадете приоритет на безопасността на питомеца си. 

куче разходка зимаСнимка: iStock

И тъй като температурите навън падат всеки ден, предлагаме ви няколко съвета, които да следвате при следващото излизане с четириногия ви другар. За да бъде той щастлив, здрав и да се наслади на зимата също като вас!

  • Заложете на разходки с каишка

Дори и домашният ви любимец да обича игрите, оставянето на кучето ви да се разхожда без повод през зимата може да бъде опасно. Четириногото може да се натъкне на антифриз или други опасни химикали по земята, докато е заровило нос в снега, да не споменаваме, че самите вие не виждате какво има под него. Потенциалните опасности можете да предотвратите, като държите питомеца си на повод и се придържате към познати маршрути.

Dogsandcats.bg

куче зимаСнимка: iStock

  • Следете за признаци, че на кучето ви му е студено

Ако времето навън ви кара да потрепервате въпреки дебелото си палто, шапка или топъл шал, то същото вероятно се отнася и за домашния ви любимец. Преценете ситуацията и ако смятате, че питомецът ви има нужда от допълнителна защита – осигурете му топло палтенце. Следете дрешката да приляга плътно по целия му гръден кош и гръб, но да не ограничава движенията му.

куче зимаСнимка: iStock

Вижте още: Знаците, че на кучето ни му е студено

  • Лапите също имат нужда от допълнителна грижа

Всички експерти и ветеринарни лекари апелират да се обръща по-специално внимание на лапите на кучетата, като те трябва да се почистват след всяка разходка. Причината е най-вече каменната сол, която след облизване на лапите попада в организма на животните. Това може да причини леко повръщане и диария, но в малки количества, за щастие, не е токсично.

След като почистите старателно лапите на питомеца си, внимателно проверете възглавничките за признаци на сухота или пукнатини. Нанесете овлажняващ балсам или вазелин, ако е необходимо. Ако забележите, че животното прекомерно дъвче лапите си, а по тях има черни или обезцветени петна, консултирайте се с ветеринарния си лекар, тъй като това може да е признак на измръзване.

куче разходка зимаСнимка: iStock

  • Правете кратки разходки през деня

Когато температурите навън започнат да падат, препоръчваме ви да ограничите разходките до 30 минути или по-малко. И въпреки че прибирането вкъщи преди залез слънце може да бъде трудно, най-добре е да извеждате питомеца си през по-слънчевите часове от деня (от 8 до 15 часа). Разходките са важни, за да получи животното достатъчно упражнения, социализация и чист въздух.

  • Научете как кучето ви показва, че му е студено

Хипотермията при кучетата възниква, когато телесната им температура падне под 36-37 градуса по Целзий. Признаците на измръзване включват: летаргия, треперене, нежелание за движение, бели венци, сковани движения.

куче разходка зимаСнимка: iStock

Ако забележите някой от тях, незабавно приберете кучето си на закрито и го увийте с топло одеяло. 

Вижте още: 

Кога навън наистина е твърде студено за кучето ни

Грижи за външния вид на кучето през зимата

3 начина да поглезите кучето си тази зима

 

Виж още