5 типа хранителни разстройства при кучетата

куче храна Снимка: iStock

Д окато хранителните разстройства са добре известни при хората, много стопани на кучета не знаят, че някои от тях се срещат и при домашните любимци. 

Причините за възникване на необичайните хранителни навици при четириногите, са различни, а признаците им – понякога доста фини и почти незабележими. Въпреки това те могат да бъдат много обезпокоителни да намалят качеството на живот на кучето. 

куче ядеСнимка: iStock

Ето пет хранителни разстройства, които могат да засегнат кучетата ни.

Dogsandcats.bg
  • Преяждане

Кучетата, които ядат твърде много са изправени пред риск от затлъстяване и усложненията, които идват заедно с наднорменото тегло. Те варират от стрес и прекомерно натоварване на ставите, сърдечни и чернодробни заболявания и бъбречни проблеми. 

Много стопани на домашни любимци приемат, че просенето на храна от страна на животното означава, че то е гладно. Не бива да забравяме обаче, че кучетата могат да ядат каквото и когато го получат, независимо дали са сити или не. Това е нормално поведение на четириногите и от вас зависи да регулирате точно колко храна да приема вашия космат другар.

Преяждането при кучетата може да е причинено и от някои хормонални заболявания като хипотиреоидизъм или болест на Кушинг. Забавянето на метаболизма, свързано с възрастта на животното също може да бъде причина за поява на това хранително разстройство. 

куче хранаСнимка: iStock

Вижте още: Как да разберем дали кучето ни е с наднормено тегло

Освен това - някои породи са по-склонни към наддаване на тегло, което налага диетата им да бъде коригирана още в най-ранна възраст, така че да не преяждат и да не наддават с времето. 

  • Недохранване или анорексия

Не е необичайно кучето ви да пропусне хранене от време на време. Но ако домашният любимец престане да се храни изцяло, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. 

Анорексията при четириногите може да доведе до симптоми като: болка, треска, жълтеница, задух, отслабване на белите дробове и сърцебиене, подуване на корема и промени в размера на вътрешните органи. 

Има много причини за недохранване при кучетата. Ако домашният ви любимец спре да яде – не губете време да се консултирате с ветеринарния си лекар. Болестите, които засягат автоимунната, дихателната, стомашно-чревната, костната, неврологичната или ендокринната система, могат да доведат до загуба на апетит поради болка или обструкция. 

кучеСнимка: iStock

Недостатъчното хранене също може да бъде причинено от възраст, сърдечни проблеми, лекарства, поглъщане на токсични вещества или анормални израстъци. Често проблемът не е физически, а по-скоро психологически и може да възникне, ако кучето претърпи големи промени в средата или ежедневието си. Тревожността при раздяла също може да накара животното да откаже да се храни.

Вижте още: Как да познаем, че кучето ни е наистина гладно

Стресът, депресията или липсата на достатъчна физическа активност  често могат да доведат до анорексия при кучетата. Тъй като както сами виждате - причините за недохранването са много разнообразни, важно е да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да може специалистът да проведе необходимите тестове и да постави точната диагноза. 

  • Ядене на изпражнения (копрофагия)

Кучетата имат интерес към ядене на изпражнения по различни причини.Каквито и да са те обаче, това може да бъде много опасно поведение, което да „донесе“ на косматия ви приятел множество бактерии, паразити и болести, които присъстват в екскрементите на другите животни. 

куче хранаСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата ядат котешки изпражнения

Яденето на изпражнения се случва и при малки, и при възрастни кучета, а копрофагията може да е причинена и от паразити или проблеми с панкреаса. Някои животни пък ядат екскременти на други, за да получат внимание от страна на стопаните си. Тъй като има много причини, важно е да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, ако кучето ви консумира изпражнения.

  • Скоростно ядене

Това се получава, когато домашният ви любимец поглъща съдържанието на купичката си твърде бързо, често – почти без дъвчене. Това може да доведе до запушване или стомашно-чревни проблеми като повръщане, усукване на стомаха или подуване на корема. 

Вижте още: 5 начина да накараме кучето да яде по-бавно

Наличието на някои медицински състояния като паразити, може да повлияе на способността на организма на животното да абсорбира хранителните вещества. За това е добре да се консултирате с ветеринарен лекар ако скоростното хранене се оформя като поведенчески модел при вашия домашен любимец. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Пика

Пика е хранително разстройство, което се характеризира с консумация на нехранителни продукти. Това може да бъде всичко – от памук до метални предмети, хартия и камъни. Пика може да бъде опасно и да доведе до задушаване, както и множество стомашно-чревни проблеми, включително блокажи, които могат да са фатални ако не се лекуват. 

Физическите симптоми могат да бъдат доста сериозни и включват мозъчни лезии, проблеми с панкреаса или аномалии с кръвоносната система. Важно е да посетите ветеринарния си лекар, за да изключите всички медицински състояния, за да се фокусирате върху психологическата страна на проблема.

куче хранаСнимка: iStock

Вижте още: Пика – хранителното разстройство, което кара кучетата да ядат боклуци

Най-често разстройството се отключва от стрес, тревожност при раздяла, скука, досада и разочарование. Важно е да се уверите, че кучето ви получава достатъчно упражнения и умствена стимулация през целия ден. Уморено куче е щастливо куче – не го забравяйте!

 

Виж още