5 знака, че кучето ви изпитва тревожност при раздяла

куче лошо Снимка: iStock

В ероятно сте се сблъсквали с термина „тревожност при раздяла“, но ако това понятие е ново за вас, може би се чудите какво всъщност означава? Възможно ли е домашният ви любимец да страда от това състояние, без дори да осъзнавате? И, което е дори още по-важното – кои са факторите, които могат да накарат кучетата да го развият?

Тревожността при раздяла е резултат от това, че кучетата се разстройват, когато стопаните им ги оставят сами у дома. Силното безпокойство, породено от раздялата, може да накара животните да се опитат да избягат, както и да започнат да проявяват деструктивно (разрушително) поведение.

В определени случаи някои от промените в живота (смяна на дома/собственика, нов график или загуба на член на семейството), също могат да отключат подобно тревожно състояние. 

Dogsandcats.bg

Как обаче да разберем дали домашният ни любимец действително страда от тревожност при раздяла или просто не обича да остава сам? Ето 5 от най-честите и разпознаваеми симптоми, които ще ви помогнат да направите разликата.

  • Уриниране или дефекация вкъщи

Куче, което има проблем или все още е в процес на приучаване към гърне, може да пикае или да се изхожда вътре, дори ако собственикът му е наоколо. От друга страна, домашен любимец, страдащ от тревожност при раздяла, обикновено го прави само, когато стопанинът му отсъства. 

куче лошоСнимка: iStock

Ако куче, обучено да върши нуждите си навън, което внезапно започне да се изпуска в дома ви, то може би страда от определено медицинско състояние и е добре да бъде заведено на ветеринарен лекар. Особено в случаите, когато няма проява на други симптоми, свързани с тревожност при раздяла.

Вижте още: 5 опасни кучешки навика, които да не пренебрегвате

  • Лай или вой

Някои кучета лаят или вият, независимо дали собственикът им е у дома или не. Въпреки това, ако вашият съсед ви сподели, че кучето ви е прекомерно вокално винаги, когато излизате от дома си, това е доста добър индикатор, че може би страда от тревожност при раздяла. 

куче лайСнимка: iStock

  • Разрушително поведение

Независимо дали се опитва да избяга или просто излива разочарованието си върху мебелите си, всяко куче, което има прояви на разрушително поведение, когато е оставено само, казва силно и ясно: „Не обичам да оставам сам!“. Тези домашни любимци могат да се наранят, както и да причинят материални щети. 

куче лошоСнимка: iStock

  • Бягство

Понякога кучета, страдащи от тревожност при раздяла, успяват да се измъкнат от домовете си, водени от желание да открият стопаните си. В допълнение към останалите проблеми, с които се сблъскват разрушителните четириноги, тези, които имат склонност да бягат, са изправени и пред опасността да бъдат блъснати от кола или отведени в приют. 

куче лошоСнимка: iStock

  • Пейсинг (обсесивно поведение)

Има ли странна сплескана зона в двора ви, където изглежда, че домашният ви любимец крачи напред-назад или се върти в кръг през целия ден?„Пейсинг“ е понятие, което описва подобен тип обсесивни разстройства, които понякога могат да са и симптом на тревожност при раздяла. Особено ако не виждате питомеца си да демонстрира въпросното поведение, когато сте наоколо. 

Ако смятате, че кучето ви страда от тревожност при раздяла, не се колебайте да потърсите допълнителна помощ. Това е поведенчески проблем, с който се сблъскват много стопани на четириноги. Добрата новина е, че има надежда всичко да се оправи, а прогнозите обикновено са добри. 

басетСнимка: iStock

Вижте още: Как да спрем кучето да лае, докато ни няма

Виж още