8 изненадващи причини защо кучето ви кашля

куче кашлица Снимка: iStock

К учето ви е започнало да издава хриптящи звуци, да се дави и сякаш да се опитва да изплюе нещо? Естествено, вие започвате да се притеснявате какво се случва с питомеца ви? Добрата новина е, че понякога кашлицата при домашните ни любимци може да не е нищо повече от реакция на вдишване на дразнител от околната среда.

„По същество, кашлицата е важна защита на тялото за предпазване на дихателните пътища от вредни вещества, чужди материали, отломки и прекомерни секрети“, коментира д-р Камил ДеКлементи, вицепрезидент на болницата за животни ASPCA в Ню Йорк. 

В някои случаи обаче, кашлицата може да сигнализира за по-сериозно основно медицинско състояние. Някои от по-честите от тях включват: сърдечни заболяване, хроничен бронхит, дирофилариоза и респираторни инфекции, причинени от бактерии, вируси или гъбички, пишат от PetMD.

куче кашлицаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Отвъд обичайните заподозрени обаче, дебнат и други, по-рядко срещани виновници, които могат да стоят за хриптящите звуци, които чувате от косматия си другар. Ако ветеринарният ви лекар не може да открие причината за кашлицата на животното, ето осем изненадващи и дори – леко необичайни причини, които да имате предвид. 

  • Поглъщане на отрова за плъхове

В някои от отровите за плъхове се съдържат специални съединения, наречени антикоагуланти, които при поглъщане от страна на домашните ни любимци могат да причинят кървене  в гръдната кухина (тъй като те пречат на съсирването на кръвта), което може да доведе до кашлица. 

Важно: Куче, което е погълнало отрова за плъхове (дори при най-бегло съмнение за това!), трябва да бъде незабавно заведено до близката спешна клиника, за да се предотврати животозастрашаващо кървене. 

  • Вдишване на вътрешни въздушни дразнители

Всякакви въздушни дразнители, дебнещи из дома ви, могат да предизвикат кашляне у домашния ви любимец, коментира ДеКлементи. Някои от тях включват прахови акари, пепел от камината, пърхот, прах, вторичен дим, мухъл, аерозолни продукти като спрейове, освежители за въздух и дори дезодоранти.

куче кашлицаСнимка: iStock

Самите вие може и да не реагирате на тези дразнители, но те все пак могат да бъдат проблемни за вашия четириног спътник. Не бива да забравяме, че домашните ни любимци имат далеч по-силно обоняние от нас, така че това, което не притеснява нас, може да бъде неприятно за тях. 

  • Затлъстяване

Вероятно знаете, че едно по-пухкаво куче е изложено на допълнителен риск от развитие на редица здравословни проблеми като артрит и сърдечна недостатъчност в следствие на застоял начин на живот. Друга добра причина да не отлагате, а да подложите най-добрия си приятел на диета е, че допълнителното му тегло може да е свързано с честата му кашлица. 

В следствие на затлъстяването, мазнините, натрупали се по тялото и в организма на някои кучета, могат да окажат натиск върху дихателните им пътища. А това може да причини кашлица. 

  • Вдишано стръкче трева

Трудно е да си представим, че едно малко стръкче трева може да причини респираторни проблеми на домашния ни любимец. Истината обаче се крие именно там, при това доста често. 

куче кашлицаСнимка: iStock

Ако в любопитният нос на косматия ви другар е попаднала „лисича опашка“ или друг вид по-остра тревичка, тя може да си пробие път през кожата му и дори да стигне до белия му дроб! Звучи малко като научна фантастика, но е факт, че това може да доведе и до кашлица. 

  • Белодробни паразити 

Това са паразити, както подсказва и името им, които причиняват инфекция в белодробната артерия и дясната сърдечна камера при кучетата. Те могат да се разпространят и в дихателните пътища на животното, причинявайки му кашлица, летаргия, липса на енергия и при по-тежките случаи – животозастрашаващ белодробен оток (излишна течност в белите дробове).

Добрата новина е, че белодробните паразити не са толкова често срещани в сравнение с тези, които причиняват дирофилариоза, например. Но ако домашният ви любимец има постоянна кашлица и не можете да установите причината, направете тест, за да проверите дали това не са именно те. 

куче кашлицаСнимка: iStock

  • Торзия (усукване) на белия дроб

Понякога белият дроб на кучето ви може да се завърти и усука, състояние, наречено торзия на белия дроб. Това води до блокиране на дихателните пътища. В допълнение към кашлицата, усукването на белия дроб може да доведе до симптоми като кашляне на кръв, болка, треска и летаргия. 

Ветеринарните лекари все още срещат трудности да определят точно защо това се случва, но се предполага, че усукването на белия дроб е „по-често при кучета с течност в гърдите или евентуално може да възникне в резултат на сърдечно заболяване“.

При някои породи рисът е по-голям. Афганската хрътка, например, е 133 пъти по-вероятно да развие усукване на белите дробове в сравнение с други породи, според доклад на MediMedia Animal Health. По-малките четириноги с по-висок риск включват Мопс, Йоркширски териер, Бигъл и Миниатюрни Пудели.

  • Вдишване на токсични газове, свързани с домашни пожари

Един от най-разпространените и смъртоносни газове, произтичащи от домашните пожари, е въглеродният окис, който се свързва с молекулите на хемоглобина (това, което прави кръвта ни червена) и води до намаляване на нивата на кислород в кръвта.

куче ветеринарен лекарСнимка: iStock

Не по-малко опасен е и циановодородът, образуван от изгарянето на определени материали, включително пастмаси, вълна и коприна. След клиничните последствия при вдишване на дим, са остра обструкция на горните дихателни пътища, бронхоспазъм, оклузия на малки дихателни пътища, белодробна инфекция и дихателна недостатъчност.

Кашлицата е често срещан симптом за всички състояния, свързани с вдишване на дим.

  • Странични ефекти от някои лекарства

Някои видове лекарства, които ветеринарите предписват на своите кучешки пациенти, са придружени от страничен ефект:  кашлица. Най-честите от тях, които могат да накарат четириногите да кашлят, са инхибиторите на ангиотензин конвертиращия ензим (ACE). АСЕ инхибиторите обикновено причиняват кашлица, която е суха, натрапчива и дразнеща и обикновено се появява през нощта.

куче ветеринарен лекарСнимка: iStock

Забележка: Материалът има само информационен характер. Винаги щом чуете домашния си любимец да кашля, заведете го на преглед при ветеринарния си лекар. Специалистът най-добре ще диагностицира причините за нея. 

Вижте още: 

Какво кара кучето да киха

Може ли кучето да хване нашата настинка

Виж още