Дали вие и кучето ви сте добри съседи – проверете сами!

куче Снимка: iStock

П ризнаваме си, случвало ни се е да си представяме една прекрасна реалност (разбира се – абсолютно имагинерна), в която всички обожават домашния ни любимец толкова, колкото и ние. Представете си само – ако можеха хората около вас, познати или не, само с един поглед да прозрат колко мило, сладко и добро е вашето кученце! Звучи чудесно, нали? За съжаление обаче, нещата не стоят точно така. Добрата новина е, че има някои неща, които можете да направите, за да сте сигурни, че вие и домашният ви любимец сте добри съседи!

кучеСнимка: iStock

По данни на Американската ветеринарномедицинска асоциация, повече от една трета от домакинствата в САЩ имат поне едно куче. Дори и да нямате математическо образование можете да сметнете, че това значи, че 2/3 от семействата Отвъд океана нямат домашен любимец. А това от своя страна навежда на мисълта, че е възможно да са доста чувствителни към близостта с животни и навлизането им в личното пространство.  

И по нашите ширини не са рядкост случаи, при които

Dogsandcats.bg

стопани на кучета бързо се оказват от „едната страна на барикадата“, борейки се с враждуващи съседи. И това важи с еднаква сила и за ситуации, при които двете домакинства имат кучета, и при такива, в които само едното от тях притежава такова. 

Предлагаме ви няколко стъпки, които можете да предприемете, за да запазите мира в блока или квартала, където живеете, а и да намерите отговор на въпроса за себе си – дали с кучето ви сте добри съседи?

кучеСнимка: iStock

  • Справете се с лаенето и агресивното поведение

Една стара английска поговорка гласи: „Децата трябва да се виждат, а не да се чуват“. Е, ние бихме могли да кажем, че същото се отнася и за кучетата, особено когато са на съседите. 

Непрестанният лай е основното оплакване, най-често подавано в агенциите за контрол на животните. В различните общности има правила за шума, които вашите съседи могат да използват, ако домашният ви любимец е твърде шумен във ваше отсъствие – лае, хленчи или вие.

Вижте още: Как да спрем кучето да лае, докато не сме вкъщи

Понякога това може да е по-сериозен проблем, отколкото си мислите, защото когато не сте вкъщи вие няма как да чуете животното и съответно – не сте наясно. За това и ако съседите ви споменат, че животното явно не приема добре липсата ви, не пренебрегвайте критиките им с лека ръка. Помислете каква е причината за лаенето на кучето – дали му е тъжно, или пък се чувства самотно? Ключът към излизане от ситуацията може да се окаже по-просто, отколкото смятате.

кучеСнимка: iStock

Ако обаче решението не се състои в повече разходки или играчки, то е добре да поговорите с ветеринарния си лекар, който да ви препоръча треньор на домашни любимци. Имайте предвид, че някои кучета стават агресивни, когато чуят друг човек или животно, които не познават, да се доближават то територията им. А това значи – непрестанен лай и ръмжене дори и някой да слезе на етажа ви, влизайки в съседния апартамент...

  • Намаляване на бъркотията, миризмите и паразитите

Едва ли има стопанин на куче, който да е във възторг от факта, че трябва да събира изпражненията на домашния си любимец по време на разходка. Като отговорен собственик на животно обаче, това е ваше задължение и бъдете сигурни, че ако не го изпълнявате съвестно – въпрос на време е да се влошат отношенията ви с всички съседи наоколо. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 10 отговорни решения, които трябва да вземем от името на кучето си

Друг сигурен начин да накарате съседите си да ви избягват? Бълхи. Ако домашният ви любимец постоянно се чеше, доста е вероятно да се е сдобил с кръвосмучещите паразити. И преди сме споменавали, че те се размножават изключително бързо и експоненциално, превземайки и вашия дом и двор. А добре знаем, че бълхите лесно минават от човек на човек и съответно – от куче на куче. За това – направете услуга на себе си и на четириногото като се погрижите за редовното му вътрешно и външно обезпаразитяване. 

Вижте още: Външно обезпаразитяване на кучето - как да изберем най-подходящата защита

  • Ваксинирайте и кастрирайте кучето си

Подобно на хората, домашните любимци се нуждаят от редовни здравни прегледи. При тях се поставят и стандартните ваксини за превенция от редица заболявания като бяс, чума и парвовирус. 

кучеСнимка: iStock

Ако нямате намерение да размножавате домашния си любимец, то ветеринарните лекари препоръчват кастрацията. Тази процедура предотвратява нежелана бременност и може да помогне срещу някои сериозни здравословни проблеми, включително – рак. Що се отнася до поведението на животното - има наблюдения, че кастрираните четириноги са по-спокойни.

Вижте още: Да кастрирам или не кучето си

  • Качествената ограда не е за подценяване

Инвестирайте в солидна ограда – бъдете сигурни, че и вашият домашен любимец, и всички около вас ще са ви благодарни, че сте обезопасили дома си! Тя трябва да е достатъчно висока, за да попречи на кучето ви да я прескочи, но и достатъчно дълбока, за да не може да прокопае тунел под нея. 

кучеСнимка: iStock

В заключение – не всеки харесва кучета, но ако следвате поне част от насоките по-горе, то има вероятност вашите съседи да не таят лоши чувства нито към вас, нито към домашния ви любимец.  

Виж още