Използват ли кучетата, че са сладки, за да манипулират стопаните си

куче Снимка: iStock

В секи стопанин на куче знае какво е и го е виждал: отпуснатите назад уши, влажният поглед с големи, изразителни очи, гледащи нагоре към вас. Главата – задължително леко наклонена… И всичко това се повтаря по няколко пъти на ден, в зависимост от това какво иска домашният ви любимец – храна, лакомство, игра или дори само вниманието ви. 

Да,

всеки стопанин на четириного може да разпознае поведенческите сигнали, чрез които питомецът му показва, че иска нещо. И обикновено го получава (колкото и да не ни се иска да го признаем!) именно, защото е твърде сладък и миличък, за да му се откаже. Дали обаче животното разбира, че има такова въздействие върху нас?

Dogsandcats.bg

Изследванията по темата все още не могат да кажат със сигурност дали кучетата знаят колко сладки изглеждат в моментите, когато искат нещо от нас. Но мнозина експерти са на мнение, че е възможно домашните ни любимци не просто да го осъзнават, но и по този начин да ни манипулират, за да постигнат целта си.

кучеСнимка: iStock

Възможно ли е кучетата да ни манипулират?

Хората и кучетата съжителстват съвместно от векове насам, макар и точното време и обстоятелства около опитомяването на четириногите все още да са предмет на дебат. Мнозина вярват, че в възможно домашните ни любимци да са се „самоопитомили“ като средство за оцеляването им. Според материали по темата, публикувани в британския BBC, тази идея предполага, че първите диви вълци, номадски настроени по природа, може би са се мотаели в близост до къмпинги, за да търсят остатъци от човешка храна. Естествено, по-малко агресивните от тях са позволили на хората да ги доближат и с течение на времето тази непосредствена близост дала своето отражение и върху потомството им. Може би, не спират да се питат учените, послушанието на четириногите се е развило в отговор на заучено поведение, което те са възприели като „пряк път“ към получаването на храна. 

кучеСнимка: iStock

Днес нашите „опитомени зверове“ разчитат (почти) изцяло на нас, за да оцелеят. За това не е невъзможно да добавят онова сладко и симпатично изражение на лицето към репертоара си – при това, да им идва да го правят съвсем естествено.          

Според проучване от 2017 г., публикувано в сп. Nature, манипулативните (на теория) изражения на лицето на кучето се появяват по-често, когато стопанинът му е склонен да му обърне внимание. Нещо повече – експеримент е установил, че най-често четириногите „повдигат вежди“ и придобиват мило изражение на лицето си водени от желанието да предизвикат реакция у стопанина си. 

кучеСнимка: iStock
  

Сладки изрази с различни значения

Според учените от VCA Hospitals, някои изражения на кучето ни, които ние считаме за „сладки“, всъщност имат далеч по-логични обяснения. Тъй като четириногите разчитат на езика на тялото вместо на вербалния, за да общуват, често мимики на лицето, които ние считаме за признаци на привързаност при хората като усмивка, повдигане на вежди и въпросително накланяне на глава, в кучешкия свят означават по-различни неща. 

Вижте още: 4 типа кучешки усмивки

Например, това, което ние възприемаме за кучешка „усмивка“, в частност – когато животното свива носа и показва предните си зъби, всъщност е индикация за покорно поведение, използвано в глутницата. Това изражение е предназначено за алфа кучетата в социалната среда, което и обяснява защо тази „усмивка“ често се вижда, когато животното иска нещо. 

кучеСнимка: iStock

Какво ще кажете за накланянето на главата?

Накланянето на главата е сред най-сладките неща, които кучетата правят. За това свидетелства множество видеоклипове, на които обикновено се вижда как четириногото извива врата си, така че главата му се накланя леко на страни, позиционирайки едното ухо нагоре – в посока небето. И обикновено този жест е съпътстван с въпрос като „искаш ли да отидем на разходка?".

Важно е да отбележим, че докато ние персонифицираме това поведение, за да означава, че сякаш кучето ни се опитва да разбере какво го питаме, може би домашният ни любимец всъщност се опитва да ни чуе или види по-добре. Нашите четириноги приятели може би срещат трудности да декодират въпросите ни, но сладкият, по детски мил елемент, с който ние асоциираме жеста им, за съжаление не е нищо повече от обикновен антропоморфизъм от наша страна. 

кучеСнимка: iStock

В заключение можем да обобщим, че все още не е доказано дали кучетата знаят кога са сладки и разбират ли „сладостта си“ като концепция. Въпреки че според някои изследвания е възможно четириногите да разбират, че определено поведение и действия от тяхна страна предизвикват по-положителен отговор у стопаните им. В този смисъл да, кучетата донякъде са се тренирали да се държат сладко и мило, като в същото време награждаването от наша страна ги кара да развиват тези си „манипулативни“ дарби. 

 

Вижте още:

Как кучетата показват обичта си

6 знака, че кучето ви има пълно доверие

Виж още