Как да предотвратим топлинен удар при кучето

куче Снимка: iStock

Л ятото е тук, а с него и високите температури навън. Горещото време може да е опасно не само за нас, но и за домашните ни любимци. Топлинният удар е съвсем реална заплаха за косматите ни приятели, която възниква, когато вътрешната температура на кучето стане опасно висока, обикновено около 41 ℃ (нормалната температура на тялото на четириногите е малко по-висока от нашата - между 38-39 градуса). Това може да се дължи на затваряне на животното в гореща кола, задушно помещение или прекомерни упражнения в гореща, влажна среда. 

Топлинният удар е опасно състояние, което може да причини големи поражения на организма на домашния ви любимец като увреждане на мозъка, органна недостатъчност и понякога – смърт. Възникналата химическа реакция на практика разгражда клетките в тялото на животното. 

Ето какво трябва да знаете за признаците на топлинен удар, как да действаме, ако усетим, че кучето ни е прегряло и как да предотвратим опасното повишаване на телесната температура на питомеца ни. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Какви са признаците на топлинен удар при кучета?

Симптомите на топлинен удар при кучетата се засилват в зависимост от това колко дълго то е изложено на опасните условия. 

Ето някои от най-разпознаваемите признаци:

 • Телесната температура може да достигне между 40 до 43 градуса
 • Тежко задъхване
 • Ускорен пулс или сърцебиене
 • Ярко или тъмночервени венци и език
 • Прекомерна жажда
 • Прекомерно слюноотделяне
 • Летаргия
 • Липса на координация
 • Зашеметяване
 • Припадъци
 • Изцъклени очи
 • Кървава диария
 • Повръщане
 • Изпадане в безсъзнание

кучеСнимка: iStock

Бързата реакция на стопанина е ключова

Ако подозирате, че вашият домашен любимец може би получава топлинен удар, важно е да действате бързо и прецизно. Първо – необходимо е да се опитате да намалите телесната температура на животното. Преместете го на хладно място, сянка или в близост до климатик/вентилатор. 

Можете да потопите лапите на домашния си любимец в леген с вода, но нека тя не е ледено студена, тъй като това може да влоши нещата. Важно е да позвъните незабавно на ветеринарния си лекар или на близката клиника за спешна помощ, където да заведете четириногото възможно най-скоро. 

Предложете на кучето вода или кубче лед, но не го насилвайте ако няма желание да пие. Спрете мерките за охлаждане на тялото, когато температурата на животното достигне 39 градуса.

кучеСнимка: iStock

Как да предотвратим топлинен удар при домашния си любимец?

Има някои прости, приложими не ежедневно ниво стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите топлинен удар при домашния си любимец. 

Като начало – в горещи и влажни дни дръжте кучето си вътре, на закрито. Разходките трябва да се случват сутрин и вечер, когато температурите са все още приятни. Ако животното прекарва по-голямата част от деня си навън (отглеждате го в къща с двор), погрижете се да има на разположение вода, за да се хидратира добре през целия ден, както и сенчесто място, където да почине. Уверете се, че животното не може да разлее паничката си или поставете няколко на различни места из градината си. Можете да добавите кубчета с лед в купата с вода, за да я запазите хладка за по-дълго. 

Никога не оставяйте домашния си любимец без надзор в паркирана кола, дори и само „за минута“. Оставянето на прозорците частично спуснати няма да помогне. Мислете за автомобила си като за оранжерия, защото именно така действа той през лятото, която улавя слънчевата топлина. 

кучеСнимка: iStock

Нещо повече, според последни данни, получени на база тестове, проведени от учени от Станфордския университет, дори ако навън е едва 22-23 градуса, температурата във вътрешната част на паркиран автомобил може да се повиши до 46 градуса в рамките на час. 

Ограничете по-активните дейности и игри с кучето си през по-ранните и по-късните часове сутрин и вечер. И винаги се погрижете да имате под ръка хладка вода, когато разхождате домашния си любимец. 

Ако забележите силно задъхване, загуба на енергия, слабост, препъване или някой от изброените по-горе признаци по време на разходка – прекратете я и се оттеглете на някое сенчесто място. Предложете на животното да се хидратира и починете известно време, преди да продължите. Междувременно – позвънете на ветеринарния си лекар за съвет и инструкции.

кучеСнимка: iStock

Какво казват ветеринарните лекари за топлинния удар при кучетата

Топлинният удар не е шега. Нито един домашен любимец – независимо от породата, възрастта или здравословното си състояние е напълно застрахован. 

Ако не знаете как да измервате температурата на кучето си – посетете ветеринарния си лекар, който да ви покаже как да го правите. Можете да закупите ректален или цифров термометър. 

Вижте още: Как сами да измерим температурата на кучето си

Ако видите нечии домашен любимец, оставен на паркинга и заключен в кола, сигнализирайте в магазина. Макар все още да не е честа практика у нас и да се почувствате странно, може да спасите живот!

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 4 важни съвета в грижите за кучето ни през горещите дни

Виж още