Как да социализираме агресивно куче

кучета парк Снимка: iStock

П онякога извеждането на кучето ви навън на разходка в парка може да звучи като страхотна идея, но ако вашият домашен любимец няма умения за социализация, нещата стават малко по-сложни. В този случай инциденти не са изключени – четириногият ви другар може да се сбие с друго куче или да започне да ръмжи на непознато четириного или човек – все неща, които определено искате да избегнете, пишат от Американския киноложки клуб. 

Кучетата преминават през критичен период на социализация, когато са още кутрета – между 3 седмици до 3 месеца, и ако тя не е осъществена успешно, може да се окаже трудно това да се направи, когато вече са възрастни. Трудно, но не и невъзможно. 

кучета паркСнимка: iStock

Важно е да отбележим, че

Dogsandcats.bg

агресията невинаги е причинена от липса на социализация. Има и някои други фактори, които могат да отключат нападателното поведение на кучето ви, като основните от тях са генетика, порода и опита, който то е натрупало в миналото си. 

Предлагаме ви заедно да разгледаме някои съвети, чрез чието прилагане може да успеете да помогнете на домашния си любимец бавно да свикне с непозната среда, други кучета и хора. Не забравяйте, че всички четириноги се учат със собствено темпо, така че не забравяйте да бъдете търпеливи през целия процес. 

Избягвайте да етикетирате кучето си като „агресивно“

Както посочихме по-горе, действително има фактори, които могат да допринесат за агресивното поведение на някои кучета. Въпреки че не ви препоръчваме да се осланяте само на тях – те не са задължително причината, поради която домашният ви любимец се държи агресивно.

кучета паркСнимка: iStock

Всъщност, етикетирането на животното като „агресивно“ или „с лошо поведение“ няма да помогне нито на вас, нито на него да продължите напред и да се интегрирате по-добре в различните ситуации. Вместо да поставяте рамки, просто продължете напред, водени от убедеността, че поведението на домашния ви любимец може да се промени!

Вижте още: 10 породи кучета, често етикетирани като агресивни

Идентифицирайте тригерите на вашето куче

Кучета, които са агресивни само в определени ситуации, имат тригери - неща, които ги карат да действат по определен начин. Всяко четириного разполага с уникален набор от ситуации, които предизвикват нападателно поведение. Като негов собственик, вие го познавате най-добре. Така че, нашият съвет е да отделите време, за да идентифицирате и запомните кои са тези тригери. 

кучета паркСнимка: iStock

Щом го направите, можете бавно да започнете да работите в посока успокояване на кучето си в тези ситуации, така че то да знае, че е в безопасност и може да разчита на вас.

Научете кучето си на основни команди

Понякога агресията може да бъде причинена от липса на обучение за послушание. Ако домашният ви любимец усвои основни команди, това ще ви бъде полезно не само, защото ще можете да осъществите контрол над животното в напрегнати ситуции. Изричането им ще отклони вниманието му и от евентуалните тригери, които задействат появата на агресия, то ще се съсредоточи върху вас.

Практикувайте редовно команди като „седни“, „пусни“ или „ела“ – всички те са чудесни за привличане на вниманието на вашето куче обратно по посока вас. Съчетани с положително подсилване и отправени в точния момент, тези напътствия имат потенциала да променят фокуса на животното в стресова ситуация. Това ще ви помогне да изградите солидна основа, за да се уверите, че косматият ви другар е готов да си взаимодейства с външния свят.

кучета паркСнимка: iStock

Уверете се, че сте взели мерки за безопасност

Винаги е по-добре да сте подготвени, отколкото да се окажете в ситуация, в която не знаете как да действате. И да съжалявате, независимо колко уверени се чувствате. Основното обучение за безопасност е нещо чудесно, но ако не сте сигурни в евентуалните реакции на домашния си любимец, разходките с намордник са вариант, с който ще си гарантирате, че питомецът ви ще бъде контролиран, когато ситуацията го изисква. 

Разхождайте животното на къс повод и предупреждавайте собствениците на останалите четириноги в района, които се приближават към него. 

Ако сте последвали всички тези съвети и все още не виждате значително подобрение в поведението на вашето куче, може би е добре да потърсите професионална помощ.

кучета паркСнимка: iStock

Вижте още: 

7 породи кучета само за стопани с опит

7 причини защо кучетата се държат агресивно помежду си

Виж още