Как кучетата общуват чрез докосване

куче Снимка: iStock

З а животни, които не говорят, кучетата ни са забележително ефективни комуникатори. Четириногите използват лай, ръмжене, скимтене, език на тялото и докосване, за да общуват – както с други кучета, така и с хора. Често тактилната комуникация означава различни неща в зависимост от обстоятелствата, така че винаги е добре да взимате предвид контекста, когато се опитвате да разчетете вашето куче. 

кучеСнимка: iStock

Лапи в действие!

Побутването с лапа е най-често срещаният начин, чрез който домашните любимци привличат вниманието на стопаните си, насочвайки го към конкретна своя нужда. Ще се съгласите, че е трудно да бъде игнорирате питомеца си, когато ви драска с лапа, нали? И бъдете сигурни, животното добре знае това! Този жест на кучетата може да означава различни неща – от покана за игра, до конкретно искане (като храна или разходка). Така или иначе, четириногите използват побутването с лапичка като вид молба за някакъв вид внимание. 

За да разберете какво се опитва да ви каже косматият ви спътник, наблюдавайте придружаващия език на тялото му. Махаща опашка и наведена поза напред най-вероятно индикират, че целта му е игра. Хленченето и общото безпокойство пък означават, че животното търси внимание. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Облизване

Облизването е класически кучешки поздрав и знак на обич, но четириногите се облизват и, за да покажат покорство в определен момент. Питомецът ви може да оближе лицето на друго животно, за да му каже, че „Аз съм приятелски настроен и не представлявам заплаха“. А понякога този жест изразява грижа (тип почистване).

Внимавайте с устата!

Ако някога сте държали в ръце кученце, мислейки си, че то ще ви близне леко по устата, а вместо това то ви гризне леко, може би не се замисляте, но този жест на животното е проява на нежност. Да, домашните ни любимци изследват света с устата си толкова, колкото и с очите, както и с ушите си. За тях всичко е под формата на игра. 

Любопитен факт е, че това поведение на четириногите започва да се формира още през първите дни от живота им. Ако едно кученце ухапе твърде силно или нарани някое от своите събратя/сестри или майка си, още докато са заедно, то нараненото животно обикновено ще изпищи, така че да даде знак, че нещата са отишли твърде далеч. Това е известно още като инхибиране на захапката и помага на четириногите да научат своите граници, както и нивата на толерантност на другите.

кучетаСнимка: iStock

Хапането също е форма на тактилна комуникация. Това е начин на животните да покажат страх, както и да дисциплинират другите четириноги, които играят твърде грубо. 

Докосване на носове

Кучетата имат много мощно обоняние, а носовете им са важен инструмент в техния комуникационен репертоар. Когато домашният ви любимец докосне с нос вашия, това за него е поздрав, метод за социализация, осъществяване на близост и, както разкрива изследване на Института по зоология на Университета в Цюрих – средство, което помага на четириногото да разбере дали животното, което среща, наскоро е... хапвало! Всъщност, цитираното проучване е установило още, че често две четириноги докосват носовете си, за да преценят вероятността в района да има храна. Удивително, нали!

кучетаСнимка: iStock

Облягайки тежестта си върху друг

Може да сте забелязвали, че кучето ви често обича да се отпуска с цялата си тежест върху вас или върху друго четириного. Това се прави с цел успокоение и сигурност, ако животното се чувства застрашено или тревожно, както и в случай, че усети, че вие изпитвате подобни емоции. 

Понякога кучетата се облягат върху краката на собствениците си като начин да привлекат вниманието им. А някои специалисти смятат, че това е начин за избягване на конфликти (като надмощие или борба за ресурси като храна/играчки), пишат от Американския киноложки клуб.

Езикът на тялото и жестовете, с които домашните любимци комуникират със стопаните си, са повече от очарователни! И зад всяко докосване стои конкретно желание или емоционално състояние на четириногото. Всичко, което трябва да направите, е просто да се вгледате в питомеца си!

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Възможно ли е да прекалим с галенето на кучето си

Какво си „казват“ кучетата едно на друго

Виж още