Как преминаването към лятното часово време влияе на кучетата

куче време Снимка: iStock

А ко днес се чувствате леко недоспали, то най-вероятно това се дължи на преминаването към лятното часово време. Много от нас ще се приспособят в разстояние на няколко дни (или с няколко допълнителни чаши кафе на закуска!), но какво да кажем за домашните ни любимци? 

Въпреки че нашите кучета не разбират промяната на времето, те все пак усещат, че има нова рутина, към която трябва да се приспособят. Как им се отразява това? И как можем да улесним адаптацията им?

куче времеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата ни будят сутрин, още преди алармата да е звъннала

Dogsandcats.bg

Концепция за времето

Знаем, че нашите кучета са фокусирани върху тук и сега. Но как разбират четириногите концепцията за времето? Повечето изследователи, които изучават поведението на четириногите, се обединяват около тезата, че макар животните да не разбират точно какво е време, те усещат хода му и определено ще ви уведомят в уречения час, че е време за вечеря!

Кучетата, както и много други животни, са настроени към циркаден ритъм, който действа като своеобразен вътрешен часовник. Той включва физически, умствени и поведенчески промени на базата на 24-часов цикъл. 

„Четириногите реагират на дневна светлина и се събуждат, когато слънцето изгрява. Респективно – спят, когато навън е тъмно“, коментира д-р Джери Клайн, главен ветеринарен лекар към Американския киноложки клуб. Дали домашните ни любимци отброяват часовете, за да са сигурни, че са дремнали минимум 8 часа? Разбира се, че не. Но техните физически и поведенчески процеси са в синхрон със слънцето. 

куче човекСнимка: iStock

Така че, когато преминем на лятно часово време, няма как да очакваме домашния ни любимец да направи незабавна корекция на досегашния си график и рутина. 

Създания на навика

Кучетата са създания на навика. За четириногите ни другари няма по-голямо щастие, отколкото, когато следват една и съща рутина – за ставане, разходки, хранене и време за лягане, ден след ден. За нас може да звучи монотонно или скучно, но за тях това е синоним на спокойствие и комфорт. Рутината и последователността означават стабилност и увереност за нашите космати другари. Създаването на надежден график за вашето кученце веднага, щом го доведете у дома, му помага да разбере какво се очаква от него като част от вашето семейство.

За това и преместването назад или напред на часовниците през пролетта и есента може да обезпокои и обърка кучетата ни. Защото буквално за ден ние променяме навиците им, изграждани с месеци. Някои домашни любимци може да станат тревожни, да имат нервен стомах, липса на апетит или да се изпуснат у дома. 

куче времеСнимка: iStock

Вижте още: Сърди ли се кучето ми, когато се прибирам късно?

Лесна адаптация към промяната

Можете да улесните смяната на часа за вашето куче, като започнете да променяте постепенно основните дейности от графика му. Измествайте с 10-15 минути времето за разходка, хранене, игра и лягане през седмицата преди преминаването към лятно или зимно часово време, за да направите смяната на часа по-малко стресираща за домашния си любимец. 

И не се притеснявайте твърде много – за кучетата лятното часово време означава още един светъл час, който могат да прекарат с любимите си човеци! Така че, бъдете сигурни, че те ще се приспособят бързо!

куче времеСнимка: iStock

Вижте още: 

Създаване на ежедневна рутина за кучето ни

Разбира ли кучето колко време ви е нямало

Виж още