Какво да правим, ако кучетата играят твърде грубо

кучета игра Снимка: iStock

В сички сме чували израза „от играчка – стана плачка“, нали? Като собственици на кучета добре знаем, че домашните ни любимци имат нужда да играят с други себеподобни, това е начин да изследват своя свят и да общуват помежду си. Боричкането между две четириноги е напълно нормално, безопасно и здравословно – в повечето случаи. Понякога обаче може да стане опасно, ако нещата отидат твърде далеч. 

кучета играСнимка: iStock

Кучетата могат да играят, да хапят, лаят, да се хвърлят и подскачат едно върху друго по време на игра. Важното е да го правят по нежен и приятелски начин. Ако забележите, че домашният ви любимец започва да играе по-агресивно, ръмжи, напада и дори – хапе силно, необходимо е да се намесите. Ето няколко съвета как да предотвратите по-грубата игра на четириногия си приятел:

  • Възпрепятствайте грубото поведение

Понякога хората могат да повлияят пряко на домашния си любимец да се държи грубо, като това може да се случи и несъзнателно. Ако, например, самите вие използвате ръцете или краката си, докато играете с животното. Вместо това, специалистите препоръчват да се държите нежно с косматия си приятел и да се концентрирате върху играчките, вместо да включвате и тялото си. 

Dogsandcats.bg

Грубата игра домашният ви любимец може да научи от други четириноги. Най-често имитирането на подобно поведение се случва от кутрета, които играят с по-възрастни. За това, ако забележите, че кучето ви прихваща лоши или вредни навици от друго четириного или човек, прекратете взаимодействието помежду им незабавно. 

кучета играСнимка: iStock

  • Бъдете внимателни на какво играете

За да предотвратите кученцето ви да смята грубите маниери и агресивно държание за нещо нормално, никога не бива да играете с него на „дърпане на въже“ или други игри с доминиране. Освен ако, разбира се, не сте готови да печелите всеки път!

Също така, винаги посочвайте ясно, че вие притежавате всички играчки и като лидер решавате кога и с кои може да играе домашния ви любимец. Оставете му на разположение само 2-3 от тях, останалите – приберете и вадете на ротационен принцип. 

Ако кучето има твърде много играчки, то може да започне да ги съхранява на различни, „безопасни“ места из къщата ви, за да се по-чувства по-силно и сякаш държи нещата под контрол. А това може да доведе до сблъсъци помежду ви.

кучета играСнимка: iStock

  • Дайте му време да се успокои 

Играта често може да накара кучетата да се чувстват леко стресирани, особено ако е била по-груба. Едно от най-добрите неща, които можете да направите, е да оставите домашния си любимец да се успокои за поне пет до десет минути. Това може да стане с категорична команда за сядане, лягане или отиване на място, която ще пренасочи енергията им и ще облекчи част от напрежението. 

  • Кастрация/стерилизация на кучето

За кучетата, особено мъжките, играта е предимно средство за упражняване на господство над друго куче, играчка или човек. Кастрирането или стерилизирането на домашния ви любимец може да помогне за намаляване на някои от тези импулси и да направи животното по-послушно и лесно за управление. Консултирайте се с ветеринарния си лекар за професионална информация и съвет по темата, ако обмисляте този вариант.

кучета играСнимка: iStock

  • Спрете инцидентите, преди да са започнали

Понякога може да е трудно да се разграничи кога играта между две кучета е в границите на нормалното и в кой момент тя става по-груба. За да не се стига до инциденти, свързани с насилие – един от най-добрите начини за реакция е да разделите двете животни, преди да започнат. 

Кучетата, които си играят обикновено изглеждат във весело настроение - те могат да се навеждат напред с изправени задни крака (поза „лък“), да махат с опашка, да ръмжат и дори – леко да лаят. Научете се да разчитате езика на тялото на собствения си домашен любимец, за да можете да забележите признаци на агресия, преди тя да ескалира. Сигнал, че ситуацията започва да излиза извън контрол е, ако четириногите започнат да показват зъбите и венците си, да използват тихо ръмжене или да се опитват да се захапят взаимно. 

кучетаСнимка: iStock

Ако има разлика в размера на кучетата, обърнете им специално внимание, защото по-малкото четириного потенциално може да пострада повече, ако играта стане по-груба. 

В заключение можем да кажем, че играта е здравословна част от социализацията на кучетата и определено е нещо, което трябва да се насърчава. От друга страна обаче, ако тя стане твърде груба, това може да е опасно не само за вашия домашен любимец, но и за самите вас, защото може да доведе до ухапвания или други наранявания.

Винаги, когато пускате кучето си да играе с друго, следете за езика на тялото му и търсете приятелски сигнали. Ако сметнете, че ситуацията стават твърде интензивна – тогава е най-добре да хванете любимеца си и да прекратите игровата сесия. В случай, че ви изглежда сякаш има по-сериозен проблем, не се колебайте да се консултирате с ветеринарния си лекар, който да ви насочи към специалист по поведенчески проблеми. 

кучетаСнимка: iStock

 

Вижте още: 

Защо кучетата си хапят взаимно ушите

6 начина да помогнем на кучето да създаде нови приятелства

Виж още