Какво да правим, ако кучето ни има стомашно разстройство

куче Снимка: iStock

С томашните разстройства, признаците на повръщане и диария са типични оплаквания през летния сезон и, за съжаление, се сблъскваме често с тях по време на почивката си. Подобен тип неразположения обаче, не са нещо необичайно и за домашните ни любимци. С малката разлика, че дали е лято или пролет – за тях няма чак толкова голямо значение. 

Макар обикновено да отминават бързо, стомашните разстройства могат да станат и хронични. За това е добре да сте запознати със симптомите им, за да съумеете да избегнете появата на гастроентерит (известен още като хроничен разстроен стомах).

  • Стъпка 1: Идентифицирайте проблема

Ако домашният ви любимец внезапно се почувства зле, първата стъпка е да определите причината. Дали кучето не е погълнало нещо отровно или токсично? Много човешки храни не са безопасни за консумация от четириногите ни приятели, включително шоколад, грозде/стафиди, ксилитол (изкуствен подсладител) и ядки от макадамия. Някои домакински растения също могат да доведат до повръщане, както и домакински консумативи като антифриз, например.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

В допълнение към храните, кучетата могат да изпитат стомашно-чревен дистрес и в отговор на поглъщане на всяко чуждо тяло, попаднало в стомаха или червата, като части от играчка или кост.

И накрая – стресът, превъзбудата, някои болестни състояния и паразити са други по-често срещани фактори, които могат да разстроят стомаха на любимеца ви. 

Стъпка 2: Преминете към лека диета

Ако повръщането и диарията на кучето ви не изчезнат в рамките на няколко часа и изглежда, че не се касае за отравяне, следващата стъпка е да спрете храната на животното за 12 до 24 часа. Така ще позволите на храносмилателната му система да се успокои. След изтичане на този период, преминете към лека диета. Тя може да се състои от 1 част варен бял ориз, 1 част варени пилешки гърди (само бяло месо) и малко пюре от тиква (ако изберете консервирана, уверете се, че няма добавени подправки или подсладители). 

кучеСнимка: iStock

Тази диета е много лесно смилаема и ще осигури необходимите макронутриенти за домашния ви любимец. Добре е тя да продължи поне 2-3 дни или докато диарията изчезне. След като симптомите на вашия космат другар изчезнат, а състоянието му се подобри, постепенно започнете смесване с нормалната му храна. 

Кога да посетим ветеринарен лекар

Въпреки че нито повръщането, нито диарията са опасни по същество за вашето куче, дехидратацията, която върви „ръка за ръка“ с тях е проблем. Ако домашният ви любимец отказва да пие вода повече от 10-12 часа, консултирайте се с ветеринарния си лекар. Следете и за други по-сериозни признаци като кръв в повърнатото или изпражненията. И накрая – ако състоянието на животното не се подобри до 5 дни или се влоши драстично междувременно – задължително го заведете до близката спешна ветеринарна клиника. 

кучеСнимка: iStock

Предотвратяване на гастроентерит при кучетата

Хроничните стомашни разстройства могат да бъдат проблем както за кучетата, така и за стопаните им. И тук превенцията е ключова, за да предотвратим появата на това неприятно хронично състояние при косматите ни другари. За това:

  • Помислете за хранителни алергии/непоносимост

Ако вашият домашен любимец хронично страда от повръщане или диария, може да има скита хранителна алергия или чувствителност/непоносимост към някои съставки в диетата му. Най-често срещаните от тях са към: пшеница, соя, пиле, говеждо, млечни продукти, яйца, агнешко, свинско, риба и заешко. 

Ако имате подозрения за алергия, обсъдете с ветеринарния си лекар подходяща елиминираща диета, чрез която да определите причината за проблема.

  • Избирайте играчки и лакомства мъдро

Понякога виновникът за появата на гастроентерит може да са малки парченца от играчки, кости или по-твърди лакомства за дъвчене. Стомахът на кучето е естествено проектиран да елиминира всичко от тялото на животното, което отчита и разпознава като „чуждо“. За това – избирайте какво питомецът ви слага в уста мъдро. 

кучеСнимка: iStock

  • Елиминирайте достъпа до вашата храна и боклука у дома

Нека си го признаем - кучетата са майстори на кражбите и обиграни боклукчии. Остатъците от човешката храна и боклук са две от най-честите виновници за поява на гастроентерит. Помислете как да блокирате достъпа на питомеца си до кофата за боклук – дали ще е чрез защитна ключалка, по-тежка кофа с капак или ще я изнесете на място, недостъпно за домашния ви любимец – изборът е ваш. Създайте си добри навици, когато става въпрос за съхранение на храната и избягвайте да давате на косматия си другар остатъци от масата. Така не само, че ще направите диетата на домашния си любимец по-здравословно, но и ще премахнете просията. 

  • Идентифицирайте източниците на стрес

Стресът и безпокойството могат да накарат кучето ви да развие стомашно-чревни проблеми. Ако домашният ви любимец страда от тревожност, потърсете източника на проблема и работете върху пренасочването на поведението на животното. Често срещани стресори са раздяла, малки деца/бебета, други домашни любимци и силни шумове. Консултацията със специалист (при нужда) е нещо, което може да ви помогне в тази ситуация. 

кучеСнимка: iStock

  • Лекувайте чревното възпаление

Гореспоменатите причини за гастроентерит могат да доведат до обостряне на хроничното възпаление или синдром на пропускливи черва. И двете състояния допринасят за повторение на цикъла на повръщане и диария. 

Лечението на това възпаление, както и справянето с основния проблем, може да доведе до значителни, положителни разлики в здравето и качеството на живот на вашето куче. А, като отговорни стопани, ние се стремим да дадем на питомеца си най-доброто, нали?

 

 

 

 

Виж още