Какво се опитва да ви каже кучето чрез лая си?

куче човек Снимка: iStock

Ч есто, когато кучето започне да лае, първата ни реакция е да се опитаме да го успокоим, за да спре. Защото, нека си го признаем, това не е най-приятният звук, а и често се случва в най-удобните моменти: когато говорим по телефона, когато уплашеният доставчик се опитва да ни донесе пицата или, по някаква причина, посред нощ. А някои четириноги лаят почти по всичко: котки, други четириноги, членове на семейството или... каквото и да е!

Истината обаче е, че за лая на кучетата винаги си има причина. Разбирането на това, което кара животното да джафка, може да ви помогне да се справите с шума и прекомерната му вокализация по най-полезния и ефективен начин. А резултатът – по-щастлив и надяваме се, по-тих домашен любимец. 

Основната функция на лаенето при кучетата

Казано най-просто, лаенето е предупредителен механизъм. Кучетата, както сме споменавали многократно, са товарни животни, които обичат и считат за необходимо да държат всички около себе си информирани за промените, които забелязват в околната среда. В дивата природа подобни алармени звуци са абсолютно необходими за оцеляването на вида. 

Мнозина ще се запитат: Ако кучешкият лай е тактика за оцеляване, за да се запази безопасността на глутницата, защо и вълците не го правят? Е, както обяснява ветеринарният лекар д-р Марти Бекер, вълците имат по-различна комуникационна система, която е по-неуловима и неразбираема за нас, стопаните им. Докато кучетата са еволюирали рамо до рамо с хората, те са развили система от звуци, които да бъдат по-лесно разпознаваеми за нас.

Dogsandcats.bg

Но независимо дали става въпрос за лаят на кучето или скимтенето на вълка, основната цел на този звук си остава същата – да информира и защитава. Колкото и дразнещо да е това поведение в съвременния свят, като собственици, трябва да признаем и приемем, че кучето ни просто се опитва да общува – или да ни защити, или да сподели определени емоции с нас.

И така, какво се опитва да ни каже кучето чрез лая си?

  • Игрив лай

Това е лаят, който най-вероятно ще чуете в кучешкия парк или по време на игра, подходяща за четириноги. Той се отличава с високи, кратки звуци, които означават: „Готов съм за игра!“. Можете да разпознаете този лай, когато кучето ви чуе колата на някой от членовете за семейството ви да се приближава. За това и чрез него питомецът ви казва: „Хей, всички! Член на глутницата ни се завръща! Да го приветстваме!“

куче лайСнимка: iStock

Обикновено домашният ви любимец ще спре да използва този лай, след като се успокои. 

  • Лаят, съпътстващ появата на някого

Когато кучето ви чуе звук, който е изненадващ или просто нов, може да прозвучи този лай. Той не е висок и игрив, но не е и нисък, нито заплашителен. По-скоро е някъде по средата – с кратки паузи, така че животното да има възможността да се ослуша за нова информация. 

куче лайСнимка: iStock

С този лай домашният ви любимец се опитва да каже: „Хей, всички ли чуха това? Не съм сигурен какво е, но може да е опасно!“.

  • Предупредителен лай

Този лай означава, че кучето ви е в пълна готовност. Той е едновременно обединителен призив за всички членове на глутницата му да се подготвят за опасност, а също и предупреждение към натрапника да не се приближава. Този лай няма паузите на предишния лай, освен това е по-бавен и по-дълбок от всеки друг.

куче лайСнимка: iStock

Ако чуете този лай, важно е да оцените ситуацията и да се уверите, че домашният ви любимец е добре. Като цяло, този лай се появява само, когато едно четириного се чувства заплашено.

  • Самотният лай

Това е лаят, който вероятно ще накара съседите ви да се оплачат, въпреки че никога не сте го чували сами. Тонът е среден до висок, непрекъснати и с чести паузи. Значението му е: „Наистина бих искал компания. Не ми е приятно да съм толкова дълго време сам!“. Честите паузи позволяват на домашния ви любимец да долови всеки звук, който би нарушил скуката. С други думи, това бедно куче отчаяно се нуждае от внимание. 

куче лайСнимка: iStock

Как да говорите езика на кучето си

Ясно е, че кучетата не лаят само защото искат да ни подлудят. Всеки лай предава конкретно послание, което, ако слушате внимателно, може да задълбочи връзката, която имате с домашния си любимец. Когато започнете да забелязвате моделите на лая на животното, можете да се научите и как да отговаряте на сигналите, които ви дава с обич и разбиране.

Помнете – колкото повече опознавате домашния си любимец и свиквате с лая му, толкова по-добре ще можете да работите с него, за да създадете по-спокойна атмосфера и за двама ви!

Вижте още:

Как да спрем кучето да лае по непознати

Защо някои кучета лаят по-рядко от други

Виж още