Мениджмънт при обучението на кучето – защо ни е необходим

куче Снимка: iStock

К олкото и да обичаме домашните си любимци, независимо дали намираме кучето си за „най-миличкото, сладко и очарователно“ същество на света, няма как да отречем, че има някои навици на четириногите, без които съвместният ни живот би бил една идея по-приятен. Лаенето по всичко и всеки, скачането, дъвченето на мебели, ровенето в боклука или кражбата на храна – макар и нормални за кучето ни неща, това са нежелани поведения, които всеки стопанин е длъжен да спре. Най-малкото, защото могат да възникнат инциденти, свързани с безопасността на животното. 

кучеСнимка: iStock

Независимо дали работите с квалифициран професионален треньор или сте се заели с обучението на косматия си другар сами, важно е вашият план да включва някакъв вид стратегия за управление.

Dogsandcats.bg

Какво представлява мениджмънта в дресурата на кучетата?

Управлението и изграждането на стратегия са начини за промяна на средата с цел да се предотврати или поне – да се сведе до минимум проблемното поведение. Може би си мислите: „Ако можех просто да спра кучето ми да прави това или онова, то нямаше да се налага да чета тези редове”. Истината обаче е, че управлението на околната среда е не просто начин, образно казано, да заметете проблемите под килима или да избегнете дресурата на домашния си любимец. Това всъщност е критична част, съдържаща се във всеки добър план за устойчива във времето промяна на поведението. 

кучеСнимка: iStock

Защо управлението на средата е важно?

Кучетата често повтарят заучени поведения, за които са разбрали, че работят. По чиста дефиниция, ако едно нещо се подсилва или награждава, по-вероятно е то да продължи по-дълго. Например, всеки път, когато вашето куче лае срещу пощальона, това поведение се подсилва от факта, че той напуска периметъра около дома ви. Що се отнася до самото животно – желаният ефект е постигнат, защото заплахата действително е напуснала имота ви. И всеки път, когато това се повтаря, това поведение се подсилва. За да намерите начин да спрете този лай, необходимо е да откриете как да предотвратите самия проблем, докато междувременно работите върху алтернативни поведения. 

куче и коткаСнимка: iStock

Истинското обучение и промяна на поведението могат да отнемат време. Идеята е вашият домашен любимец да придобие нови умения, чиято цел е да заменят нежеланите навици.

Добрата новина е, че винаги можете да намалите мениджмънта, след като с домашния ви любимец сте напреднали достатъчно в плана си за обучение. Също така е напълно приемливо да изберете да управлявате постоянно поведение, вместо постоянно да тренирате животното на нови неща. А понякога може да намерите и други варианти, които ще ви спестят време. Например, може да се опитвате да научите кучето си да не рови в боклука, като междувременно да се снабдите с кофа с по-тежък капак.

Типични примери за управление

Нека разгледаме някои по-често срещани проблеми, свързани с поведението на домашните ни любимци, както и как потенциално бихме могли да приложим специфични техники за управлението им като стратегия, за да предотвратим влошаване на проблема. Държим да подчертаем, че това в никакъв случай не са изчерпателни планове за обучение. Ако у вас се появи дори най-малко съмнение при изпълнението им, не се колебайте да се свържете с квалифициран треньор за помощ. 

кучеСнимка: iStock

Проблем: Шнауцерът ми Тед лае по минувачите през прозореца на хола.

Решение за управление: Пуснете щорите или пердето или инсталирайте фолио на прозорците, за да попречите на кучето да вижда всички, които преминават в близост до къщата ви. 

Проблем: Голдънът ми Маги скача възбудено върху всеки, който дойде на гости в дома ни.

Решение за управление: Поставете Маги на каишка и тренирайте команди за послушание, свързани с поведението на животното при посрещане на непознати.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как да спрем кучето си да скача по хората

Проблем​: Лабрадорът Понго краде храната, оставена на кухненските плотове.

Решение за управление​: Блокирайте достъпа на кучето до храната в кухнята ви. Сами решете как да го направите – дали с няколко допълнителни рафтчета, вратички или друг вид предпазни приспособления. 

Вижте още: Как да отучим кучето си да краде храна

Проблем​: Питбулчето Хюго дъвче краката на дивана. 

Решение за управление​: Не оставяйте Хюго сам в помещението, където се намира диванът ви и ако се налага – осигурете му защитена клетка за игри, далеч от ценните ви мебели. 

кучеСнимка: iStock

Това са само някои примери на управление на поведението. Менажирането и обучението се допълват прекрасно, когато работите по проблем, свързан с поведението на домашния ви любимец. Или иначе казано – вместо да акцентирате върху нещата, които животното прави грешно, препоръчваме ви да създадете среда, в която то да се насочи как да го направи правилно. Усещането, че нещата се получават по-лесно е много приятно, бъдете сигурни!

 

Вижте още: 

Важни съвети при дресурата на осиновено куче

 

 

Виж още