Могат ли кучетата да имат астма

куче Снимка: iStock

М ного стопани на домашни любимци смятат, че астмата е характерна по-скоро за котките, отколкото за кучетата. И макар това в повечето случаи да е истина, и четириногите ни приятели могат да развият симптомите на заболяването по почти същия начин, по който и хората.

Кучешката астма се определя като алергично заболяване. Пристъпите при четириногите се причиняват от реакция, която води до възпаление на дихателните пътища, което води до свиване и спазми в белите дробове на животното. 

кучеСнимка: iStock

С астма по-често се диагностицират кучета на средна възраст, но е възможно тя да се отключи и при по-млади четириноги. Заболяването е по-характерно за по-малките породи и се среща по-рядко при по-големите кучета.

Dogsandcats.bg

Какво причинява астма при кучетата?

Пристъпите на астма се предизвикват от вдишване на алергени. По-често срещаните от тях са:

 • Спори на мухъл
 • Прах (от молци или от котешка тоалетна)
 • Котешки пърхот
 • Цветен прашец
 • Домакински почистващи препарати
 • Замърсяване на въздуха (фини прахови частици)
 • Парфюм
 • Освежители за въздух
 • Въздушни пестициди или торове
 • Дим от цигари, лули или електронни цигари

Какви са симптомите на астма при кучетата?

Четириноги, които имат астматичен пристъп, могат да изпитат кашлица, задъхване (с широко отворена уста), хрипове и цялостно затруднено дишане. 

кучеСнимка: iStock

Животно, диагностицирано с астма, може да получи натрупване на прекомерно количество слуз или храчки, които, ако са с достатъчно плътна и тежка консистенция, могат да накарат венците на животното да станат сини поради липсата на кислород

По време на пристъп астматичното куче може да изпадне в паника и да му е необходимо повече време, за да се успокои. Важно е никога да не възпрепятстване способността на четириногото да вдиша – като, например, затваряте устата му. Това може да доведе до обратния ефект и да ви причини нараняване от ухапване. 

Как кучетата се диагностицират с астма?

Астмата при кучетата може да бъде трудна за диагностициране – освен ако домашният ви любимец не прояви пристъп. За това е важно да заведете животното на ветеринарен лекар възможно най-скоро, ако забележите някои от изброените по-горе симптоми. Обикновено астмата при четириногите се диагностицира чрез комбинация от анамнеза (която давате), констатациите от физическия преглед и рентгеновите снимки. 

Тъй като Дирофилариозата има сходни симптоми като астмата, възможно е ветеринарният ви лекар да назначи допълнителен тест, чиято цел е да открие дали домашният ви любимец има сърдечни паразити. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Сърдечни паразити при кучетата

Ако нямате възможност да заведете кучето си на ветеринарен лекар – опитайте се да заснемете с телефона си видео, на което ясно да се чува дишането на животното. След това – можете да го покажете на специалиста, когато стигнете до кабинета му. 

Как се лекува астма при кучетата?

Лечението на кучешката астма зависи от тежестта на протичане на заболяването при вашия космат другар. Ключово е дали четириногото има активни пристъпи. 

Лечение на тежки астматични пристъпи при кучета

Остър астматичен пристъп при домашния любимец се счита за спешен случай. При тази ситуация вашият ветеринарен лекар може да хоспитализира животното и да го постави с кислородна клетка, за да му помогне да диша по-леко. Често се налага да се използва катетър, както и интравенозна терапия с течности (в случай, че кучето отказва да яде, пие или е дехидратирано). Лекарствата, които специалистът ще изпише, могат да включват бронходилатори и/или стероиди. Ако има инфекция – и антибиотици.

кучеСнимка: iStock

Трите основни принципа на лечението включват: бронходилататор (лекарство за дишане за домашни любимци за отпускане на бронхиалните мускули), с чиято помощ се отварят дихателните пътища, антихистамин за намаляване и облекчаване на алергичната реакция, както и стероиди – за намаляване на възпалението на дихателните пътища. Всички те се изписват от ветеринарен лекар с рецепта. Задължително е да спазвате точните инструкции на специалиста по прилагането и дозирането им.

Лечение на леки пристъпи и продължаващо лечение на астма

При леките случаи на астма, основните лекарства са едни и същи. Те отново са с рецепта и могат да се дават на домашния ви любимец през устата или чрез пулверизатор (медицинско устройство, което превръща течните лекарства като бронходилататори, антихистамини, стероиди или каквото е предписано от лекаря - в газ, който след това се вдишва).

Пулверизаторите (или инхалаторите) имат допълнителното предимство да овлажняват въздуха, който диша домашният ви любимец, а това може да разхлаби респираторните секрети. Освен това – повечето четириноги не се страхуват от тях и могат да бъдат обучени да понасят манипулацията, която е отличен начин за незабавно доставяне на лекарството в белите дробове. 

кучеСнимка: iStock

Към ползите от използването им се причислява и фактът, че помагат за намаляване на нежеланите странични ефекти на лекарствата, тъй като се вдишват, а не се поглъщат. Някои от нежеланите странични ефекти, за които споменахме, могат да включват: наддаване на тегло, повишен апетит, прекомерна жажда и уриниране, по-висока чувствителност към инфекции и загуба на мускули.

Лечението с пулверизиране може да се направи във ветеринарна клиника или можете да си закупите инхалатор за лечение у дома. Обсъдете възможностите с лекаря си.

Какво можете да направите у дома, за да помогнете на кучета с астма?

В допълнение към предписаните от ветеринарния ви лекар медикаменти, избягването на вредните алергени е необходимо условие за предотвратяване на астматичните пристъпи при кучетата. Можете да направите тестове за алергии, за да определите дали домашният ви любимец има определени непоносимости. Допълнителните превантивни мерки, които можете да предприемете, включват:

 • Да не се пуши в близост до кучето;
 • Използване на пречиствател за въздух в стаята, където домашният любимец спи;
 • Почистване на лапичките на кучето след разходка с влажна кърпа (с цел премахване на алергените);
 • Използвайте котешка тоалетна без прах (ако отглеждате още един домашен любимец);
 • Заменете килимите с твърди подови настилки;
 • Перете редовно постелката на домашния си любимец;
 • Използвайте устойчиви на прах и акари калъфи за матраци и възглавници;
 • Не палете тамян или свещи в близост до животното;

кучеСнимка: iStock

 

Виж още