Пателарна луксация при малките породи кучета

старо куче Снимка: iStock

П ателарната луксация е често срещано заболяване при по-малките породи кучета. Тя е и

един от петте най-характерни за дребните четириноги здравословни проблеми. Засяга домашни любимци на различна възраст, като при някои четириноги симптомите могат да започнат още през първата година. 

Какво представлява пателарната луксация?

Пателата или „коленното капаче“ представлява малка кост, която обикновено стои в жлеб, разположен в долния край на бедрената кост на кучето. Тя се плъзга нагоре и надолу, когато коляното се огъва и разтяга и действа като опора по време на нормалното изпъване на ставата. При някои кучета пателата се размества и изкача от жлеба на бедрената кост, отклонявайки се към вътрешната страна (медиално) или отвън (странично) на крака.

Dogsandcats.bg

пателарна луксацияСнимка: iStock

Най-честият признак на пателарната луксация е промяната в обичайния начин, по който ходи кучето. Забелязва се характерно подскачане и вдигане на крака на няколко стъпки, след което животното възвръща нормалната си походка. При някои четириноги куцането може да засегне и двете колена, като тогава се наблюдават проблеми при тичане и скачане, схванатост,  скована походка и невъзможност за пълно изпъване на коленните стави. 

Освен проблемите с ходенето и накуцването, кучетата, диагностицирани с пателарна луксация изпитват болка при движение, често развиват и остеоартит.

Вижте още: Артрит и остеоартрит при кучетата

Някои породи са по-предразположени от други

Представителите на някои породи са по-податливи на пателарна луксация от други. При тези четириноги това най-често е вродено състояние. Генетичният фактор, в следствие на специализираното развъждане на тези четириноги, е довел до оформянето на „дъгообразна“ стойка на задните им крака. Тоест, животните се раждат с нормални колене, но в даден момент от развитието си започват да се проявяват аномалии на костите и мускулите – най-често на задните крака. 

старо кучеСнимка: iStock

Макар според Американския колеж по ветеринарна хирургия, пателарната луксация да се среща и при някои по-едри кучета като Акита и Пиренейска овчарка, това медицинско състояние е по-типично за по-дребните кученца като:

  • Чихуахуа
  • Бостън териер
  • Мини пудел
  • Померан
  • Йоркширкски териер
  • Дакел
  • Пекинез
  • Мопс
  • Джак Ръсел териер

Диагностициране на пателарна луксация

Най-често стопаните забелязват признаците на пателарната луксация при домашните си любимци в ранна възраст, тъй като на лице е проблем с походката на животното. Много често състоянието се забелязва и от ветеринарен лекар по време на рутинен профилактичен преглед. Ако специалистът прецени, може да назначи и допълнителни изследвания като рентгенова снимка. 

Можем ли да разхождаме куче с пателарна луксация?

Домашни любимци, на които е поставена тази диагноза, могат да ходят на разходки, стига те да не са натоварващи за самите тях. Важно е да има движение, макар и по-спокойно, за да се поддържат мускулната маса и ставите на животните. Колко да са чести и дълги те – следва да обсъдите с ветеринарния си лекар. 

старо кучеСнимка: iStock

Изисква ли пателарната луксация оперативно лечение?

Тежестта на клиничните признаци на заболяването диктува какво лечение ще препоръчва вашият ветеринарен лекар. Обикновено, колкото повече кучето ви куца и колкото по-напреднал е стадият на луксацията, толкова по-голяма е вероятността да се наложи операция. 

Съществуват някои хирургични техники, които се прилагат при третиране на пателарната луксация при кучетата. Целта на оперативното лечение е да подобри стабилността на коляното. В повечето случаи домашните любимци се повлияват добре от намесата на специалисти. Следва период на възстановяване (обикновено около 6 седмици), през който разходките следва да са кратки и само на каишка, основното е животното да си почива, а вие ще бъдете инструктирани какви упражнения да правите с него като част то физиотерапията му. 

пателарна луксацияСнимка: iStock

След приключване на пълното възстановяване на любимеца ви, ако всичко е наред – няма причина, поради която косматият ви спътник да не може да тича и играе в парка както преди. Важно е да се търпеливи и постоянни, следвайки точно указанията на лекаря си. 

Пателарната луксация не е животозастрашаващо състояние и обикновено не е много болезнено при някои кучета. Но ако не се диагностицира и лекува навреме, може да доведе до развитие на артрит, а животното постепенно да загуби сила в задните крайници, да ходи прегърбено и това да се отрази на мобилността и цялостното качество на живота му. 

старо кучеСнимка: iStock

Вижте още:

10 най-дълголетни породи кучета

6 начина за облекчаване на артрита при кучетата през зимата

Виж още