Тревожат ли се кучетата за стопаните си?

куче човек Снимка: iStock

А ко четете този сайт, вероятно вече сте наясно колко умни могат да бъдат кучетата. Знаем, например, че домашният ни любимец усеща липсата ни, когато ни няма. И знаем, че могат да разберат (поне до известна степен) емоциите и чувствата ни. Повечето собственици на четириноги намират тези черти за очарователни… Заедно с почти всичко, свързано с косматите им другари! Задавали ли сте си обаче въпроса дали кучето ви се притеснява, когато не сте до него? Загрижени ли са домашните любимци за своите стопани?

куче човекСнимка: iStock

Тревожат ли се изобщо кучетата?

Всеки собственик на куче вероятно има своята интерпретация на този въпрос. Всички сме виждали четириногия си другар да ни гледа с тези тъжни очи: „Няма да си тръгнеш, нали?” или „Няма да забравиш, че днес обеща да ме заведеш в парка, нали?“ или „Нали няма да си легнеш, без да ме разтриеш по коремчето?“

Dogsandcats.bg

Въпреки че не се нуждаем от изследователска статия, за да получим потвърждение, че кучето ни се притеснява за нас, всъщност вече имаме такова. Проучване от 2017 г., разкрива, че моделите за сън на четириногите са пряко оформени от нивата на стрес. Или казано с други думи – кучетата не могат да спят добре, когато са притеснени. 

куче човекСнимка: iStock

Стресът при кучетата едва ли е нова концепция, но все пак съществува известна полемика дали четириногите изпитват стрес и дали той е свързан с техните собственици. Разбира се, домашният ви любимец може да се притеснява, че неговият човек няма да се прибере навреме за обичайната му разходка. Но тревожи ли се четириногият ви спътник дали, например, сте здрави? Или щастливи?

куче човекСнимка: iStock

За да добием представа дали кучетата изпитват загриженост към своите собственици, първо трябва да проучим начина, по който четириногите се свързват с хората.  

Обича ли ме домашният ми любимец?

Можете да чуете някои по-цинично ориентирани хора да казват, че кучетата не обичат действително стопаните си. Или да твърдят, че те просто са умели манипулатори, чиято цел е да получат каквото искат от хората – техният основен източник на храна. Ние, разбира се, не го вярваме, нито се нуждаем от доказателства, че косматите ни другари ни обичат. Въпреки това, такива са налице. 

куче човекСнимка: iStock

Проучване от 2015 г., проведено в Япония разкрива, че кучетата получават ударна доза окситоцин, когато осъществяват зрителен контакт със своя собственик. С други думи, четириногите изпитват обич към своите човеци, която няма нищо общо с времето за хранене. 

В заключение, знаем, че кучетата могат да се тревожат. И знаем, че домашните любимци ни обичат, усещат липсата ни и ни разбират. Ако съберем всички тези факти, ще стигнем до едно заключение: Четириногите ни спътници се тревожат за нас. 

Какво можем да направим по въпроса? Същото, което бихте сторили с човек, който се притеснява за вас. Споделете радостта си, когато се чувствате щастливи и оставете животното да повдигне настроението ви, когато ви е самотно. Така ще се почувствате много по-добре, а и ще се насладите на любящото внимание на косматия си другар.

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: 

Как кучетата казват „благодаря“

Могат ли наистина кучетата да подушат страха

Виж още