За какво най-често си мислят кучетата

куче Снимка: iStock

П онякога ни се струва, че можем да се взираме в очарователните очи на кучето си завинаги. И няма как да не се запитаме – какво точно се случва в главата на любимия ни четириног приятел, докато се гушка до нас на дивана, например. Какви ли мисли и чувства изпитва животното? И действително ли мисли само за храна, разходка и игра? За да се опитаме да отговорим на тези въпроси, постарахме се да съберем най-новите изследвания по темата. И докато нашите кучета не придобият уменията сами да ни споделят – склонни сме да им се доверим. 

Първо, как мислят кучетата изобщо?

Д-р Джил Сакман, старши медицински директор на BluePearl Veterinary Partners в Мичиган, е категорична в отговора си: „Разбира се, че кучетата ни мислят! Нещо повече, четириногите ни другари вероятно имат нивата на познание на 3 до 5-годишно дете“. А това, ще се съгласите, не е никак малко. Защото до тази възраст малчуганите определено имат известни познания и разбират света около себе си. Този факт на практика означава, че в главите на кучетата ни се случват доста неща и преминават различни мисли. 

кучеСнимка: iStock

Какво още казва науката?

Мозъците на домашните ни любимци отдавна са обект на интерес и изследвания от страна на учени по целия свят. Използвайки най-съвременната технология, изследователите са силно привлечени от това да разберат какво се случва в черепите на нашите кучета. Как мислят те и защо? Ето и какво са открили.

Dogsandcats.bg

Мисленето за стопаните им прави кучетата щастливи

При едно от изследванията по темата, на кучето е дадено да помирише аромата на своя стопанин. Оказва се, че това активира „центъра на щастие и възнаграждение“ в мозъка на животното. 

стопанин и кучеСнимка: iStock

Така че – дори и само миризмата на любимия им човек кара четириногите да се „замайват“. За това и учените са на мнение, че 

кучетата ни мислят много за това как ние се чувстваме. Това е така, защото техните мозъци са настроени на емоционалните вълни в нашия глас и те постоянно са в „един тон“ с техните стопани. Което и обяснява защо са толкова добри в това да ни утешават, когато имаме нужда от тях. 

Кучетата ни обичат поне толкова, колкото храната

Според изследване на д-р Грегъри Бернс, невролог в университета в Атланта, мозъка на кучетата реагира по сходен начин, когато им се предложи храна (в случая с експеримента – хот дог) и похвала от страна на стопанина им. Така че можем да заключим, че косматите ни другари ни обичат поне толкова, колкото и пълната си паничка с храна за вечеря.

кучеСнимка: iStock

Кучетата са специалисти в разпознаването на лица

Макар обонянието да е водещото сетиво при домашните ни любимци и най-често разпознаването на различните хора да се случва именно чрез него, има и още нещо, категорични са учените. 

За това свидетелстват резултатите от експеримент, при който учени са показали на кучета снимки на предмети и лица. Оказало се, че мозъкът на четириногите изглежда обработва лицата съвсем естествено, сякаш е създаден да го прави. Това значи, че наред с други отличителни качества, вашето куче може да запомни и разпознае лесно лицето ви сред множество други. 

Вашето куче изпитва емоции, но вероятно вината не е сред тях

Няма съмнение, че нашите кучета изпитват емоции, при това – силни. Но техният диапазон е по-ограничен от нашия. Всъщност, четириногите ни другари усещат най-простите от тях като: радост, болка, страх, гняв, вълнение, удовлетворение и любов. Най-вероятно обаче, четириногите не са в състояние да усетят по-сложните емоции, които изискват съзнателна мисъл като вина, срам или гордост. 

куче с болен стопанинСнимка: iStock

Вижте още: Изпитват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

Въпреки че много собственици на кучета се кълнат, че домашният им любимец изглежда виновен, когато е направил нещо лошо, това не е съвсем точно. Защото вината предполага, че животните разбират кое е правилно и грешно, както и кога са направили нещо нередно. Учените са стигнали до заключението, че четириногите вероятно не се чувстват действително виновни, а просто са научили какви реакции се очакват от тях при определени ситуации. 

Ето защо повечето съвременни методи на обучение не препоръчват наказание – тъй като е трудно за кучетата да свържат наказанието с действията си, когато те вече са факт. 

Кучетата могат да бъдат алтруисти

Учените са провели интересен експеримент с цел да видят дали кучетата биха споделили лакомствата или храна си с други четириноги, без да бъдат поощрявани за това. Екипът е поставил две четириноги в клетки, като към едната имало прикрепен лост, който разпределя храната помежду им. Оказало се, че ако животните се познават, мозъкът на едното показвал, че то е щастливо да даде част от лакомствата на приятеля си. За сметка на това, това е доста по-малко вероятно ако четириногите са напълно непознати. 

Кучетата имат воля, но тя се разпада с времето

Като хора знаем, че силата на волята има своите граници. Например, ако се опитваме да се храним здравословно, това се случва по-лесно ако около нас няма изкусителна храна. Но, ако да речем, опитваме да се въздържаме от сладко и приятелки ни поканят на сладкарница, колкото повече време прекараме до витрината с торти, толкова по-трудно става да устоим. 

куче и стопанинСнимка: iStock

Учените са направили и експеримент с мозъчната функция при кучетата. Четириногите от една група са помолени да седнат и да останат в тази позиция за 10 минути, докато тези от втората са оставени да правят каквото си искат – отново за същото време. След изтичане на 10-те минути, всички кучета са събрани заедно и им е дадена играчка – пъзел. Оказало се, че четириногите, които е трябвало по команда да останат седнали (нещо, което е тествало волята им), не са се справили толкова добре в изпълнението на следващата задача, която отново е включвала нейното изпитание. А това, ще се съгласите, е просто още една прилика що се отнася до нашия характер, нали?

За съжаление, няма как да сме напълно сигурни точно за какво си мислят домашните ни любимци в конкретен момент. Но, така е и с хората, нали? Знаейки колко очарователни са умовете на нашите кучета – това просто ги приобщава още повече към семейството ни!

 

Вижте още:

Могат ли кучетата да лъжат

Харесва ли му на кучето да го прегръщаме

Виж още