Защо кучетата гонят птици

куче гони птица Снимка: iStock

С лед дълъг работен ден решавате да се раздвижите с домашния си любимец и го водите в близкия кучешки парк. Знаете, че питомецът ви е бил на закрито цял ден и искате да му дадете възможност да се позабавлява. След като стигате до избраната от вас локация, пускате кучето си от повод и хвърляте напред любимата му топка, която сте взели със себе си. Само, за да видите как за секунди вниманието на четириногото се пренасочва, сякаш е докоснато с магическа пръчица, и то се втурва да тича в обратната посока, към края на парка. Заглеждате се и установявате, че животното гони птица. Звучи ли ви позната описаната картинка? Бързаме да ви успокоим – не сте единствени!

куче гони птицаСнимка: iStock

Защо кучетата гонят птици?

Може би сте забелязали, че една от любимите игри на повечето кучета, е свързана с гонене на хвърлен от стопанина им предмет. Това е така, защото това занимание възпроизвежда естествения акт на преследване на движеща се плячка. Специалистите свързват хищническия инстинкт на домашните любимци с миналото им, когато предците на днешните кучета са живели в дивата природа, а ловът е бил естествена част от техния хабитат. За това и, ако хванете косматия си другар (без значение дали говорим за Чихуахуа или Немска овчарка) да преследва птица, това вероятно е проява на ловния му инстинкт. Да, у някои четириноги тази предразположеност вече се е позагубила, но при други все още е налице. 

куче гони птицаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Необходимостта от контрол над инстинктите

Определено никой стопанин на четириного няма желание да види кучето си, пуснато да потича в близкия парк, да се върне с мъртва птица в уста. Освен това, отдавайки се на преследването, домашният ви любимец се излага на различни опасности като трафик, други четириноги и възможността да се загуби. За това е важно да тренирате косматия си другар на основни команди, които ще ви поставят в ролята на лидер, в когото животното ще се вслушва. Това може да помогне на кучето ви да разбере, че трябва да следва указанията ви и не трябва да тича диво след други животни, далеч от погледа ви. 

куче гони птицаСнимка: iStock

Как несъзнателно насърчаваме поведението

Понякога може да изглежда сладко, когато четириногият ви другар се втурне да гони птица в парка. Особено ако кучето е дребно, действително тези му действия са доста комични, не отричаме! И все пак, замислете се, че ако животното се върне с мъртва птица в уста, може би ще ви се наложи да осъзнаете (с известна неохота и дори шок), че този му инстинкт не е нещо, което трябва да насърчавате. Всъщност, ние ви препоръчваме да стопирате и коригирате, а не да хвалите и насърчавате подобно поведение. Не бива да забравяме, че кучетата вече не са в дивата природа и трябва да им помагаме да се адаптират към живота и действителността, в които се намират. Ако домашният ви любимец обича да преследва птици и има подобен инстинкт, препоръчваме ви да включите още по-активни игри (с помощта на любима играчка) в рутинните си разходки, за да му помогнете да изразходва енергията си. 

куче гони птицаСнимка: iStock

Можем ли да тренираме кучето си да подхожда миролюбиво към птиците

Да речем, че сте установили, че кучето ви искрено се забавлява да гони птици и не би се поколебало да ги нападне. Може би се чудите дали е по силите ви да промените начина, по който животното си взаимодейства с тях, когато сте на обществено място, в близкия парк, например. Специалистите препоръчват да държите питомеца си на повод и близо до вас, докато наоколо има птици. Ако сте в процес на обучение, може да използвате и по-дълга каишка, за да дадете възможност на животното да изследва зоната около птиците. И все пак, не се предоверявайте на привидно спокойното държание на животното – във всеки момент може да се стигне до атака. 

Кучетата имат силен ловен инстинкт и обичат да тичат волно сред природата. Ако искате да сте сигурни, че домашният ви любимец няма да нападне друго живо същество, необходимо е да му покажете, че това поведение е неприемливо и няма нужда да ловуват, за да носят плячка вкъщи, когато паничката им се пълни с вкусна храна всяка вечер!

куче гони птицаСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата обичат да гонят катерици

Как да контролираме инстинкта на кучето за преследване

 

 

Виж още