Защо кучетата кихат, когато са развълнувани

куче игра Снимка: iStock

К ато стопанин на куче вероятно ви се е случвало поне веднъж (ако не и доста по-често!) домашният любимец да ви посреща на вратата с пъхтене, последвано от различни звуци на радост и ентусиазъм, включително – кихане? Горе-долу същото се случва и в кучешкия парк, където косматия ви другар щастливо се забавлява с друго четириного. И накрая, когато давате нова играчка/кокал или лакомство на домашния си любимец, дали той не изпада в нещо като лек пристъп на кихане?

куче киханеСнимка: iStock

Чудили ли сте се някога какво представлява това „кихане от вълнение“? Имаме добри новини за вас! Чрез него четириногият ви другар показва, че е щастлив, доволен и си прекарва страхотно!

Кучетата ни предоставят фини сигнали чрез езика на тялото и поведението си, които сигнализират за емоционалното им състояние. Например, знаете ли, че когато две четириноги се приближат едно до друго, докато междувременно душат земята около себе си, те всъщност си казват: „Здравей, аз съм приятелски настроен. Искаш ли да се опознаем?“

Dogsandcats.bg

Вижте още: 7 начина как кучето говори с вас чрез езика на тялото

Съществува цяла сложна поредица от действия, пози и вокализации, които позволяват на кучетата ни да изразяват себе си. Кихането е само един от начините, чрез които косматият ви спътник предава: „Щастлив съм и искам да играя с теб!“ или „Прекарвам си страхотно!“. Кучетата често го използват и по време на по-груби или по-буйни игрални сесии, за да кажат: „Хей, това е забавно, но нека не допускаме да ескалира в битка“.

куче киханеСнимка: iStock

Можете да направите разликата между кихане при алергия/болест и кихане при игра въз основа на интензивността. И не само. Истинското кихане идва дълбоко от гърдите на животното и при него се отделя течност – било то слюнка или слуз. При четириноги с алергии или респираторни инфекции има и други симптоми като червени, сърбящи очи, хрема, кашлица или назален секрет.

При игривото кихане говорим по-скоро за възбудено изсумтяване или рязко издишване на въздух от носа. Звукът е подобен, но по-кратък и не толкова дълбок.

куче играСнимка: iStock

Домашните ни любимци имитират изражението на лицето ни и емпатично се прозяват, когато и ние, за да се свържат с нас. Ако искате да върнете услугата на питомеца си, опитайте да си поиграете на „кихане“. Следващият път, когато кучето ви се развълнува прекомерно, започне да маха с опашка, поклони ви се (добре познатата ни поза „лък“) и ви донесе любимата си играчка и случайно „кихне“ – отвърнете му със същото! Ще видите, че животното ще реагира така, сякаш разбира жеста ви. А и най-малкото, можете да сте спокойни, че и да ви помисли за луд, няма как да го сподели с околните, нали?

Вижте още: 

Какъв език на тялото има щастливото куче

Защо кучетата лягат по гръб и се въргалят в земята

Виж още