Защо кучетата отместват очи, когато ги погледнем

куче човек Снимка: iStock

С лучвало се е на всички ни. Може би наскоро сте отворили дома и сърцето си за домашен любимец, а може би сте се вдъхновили от нещо, което сте видели по Animal Planet. Факт е обаче, че сте решили, че именно днес е денят, в който най-накрая ще накарате кучето си действително да се фокусира върху вас, за да го научите на нов трик или команда. Или може би – за да спрете някое негово поведение, което не ви допада. Опитвате се да привлечете вниманието му, но се случва следното: четириногото ви поглежда за момент, а след това започва да мига, отклонява поглед настрани и/или затваря очи. Или казано по-ясно – прави всичко възможно, за да избегне зрителния контакт с вас. 

куче човекСнимка: iStock

Сякаш просто не иска да общува!

Коренът на поведението

В дивата природа животните, като вълците и койотите, например, често използват продължителния зрителен контакт като предшественик на предизвикателство за установяване на доминация. Всъщност, при по-голямата част от бозайниците, задържането на погледа е точно това - негласно състезание за надмощие.

Dogsandcats.bg

Ние, хората, се взираме един в друг по съвсем различни причини. Гледаме в очите на любимия, сякаш ни се иска да потънем в тях, кимаме и не отклоняваме поглед в страни, когато приятел ни разказва за труден за него момент... Усмихваме се на детето си и гледаме да го насърчим, за да ни разкаже повече за това как е минал денят му...

Този тип неагресивен, фокусиран поглед е нещо почти нечувано при животните, с едно изключение: той съществува като форма на комуникация между опитомените кучета и стопаните им.

куче човекСнимка: iStock

Когато се взрем дълбоко в очите на нашите домашни любимци, се случва взаимно освобождаване на окситоцин, наричан още „хормонът на щастието“. Взаимният поглед предизвиква реакция у хората, подобна на тази на родител/дете. И ако се замислите, в това има смисъл – все пак колко често говорим на четириногия си другар „като на бебе“ с онзи глас и сладки прякори, запазени само за него!

Специалисти по поведението на животните и биолози се обединяват около теорията, че някъде в периода на еволюцията си, кучетата са разбрали, че хората имат слабост към тях и са се научили да приспособяват поведението си така, че да предизвикат у нас умиление. За това и понякога зрели четириноги се държат като по-млади, изразявайки го с по-игриво и вокално поведение. 

Насърчаване на поведението

Когато се взрем дълбоко в очите на кучето ни, можем да усетим връзката, която имаме с косматия си другар. Но такива преживявания са рядкост. Какво имаме предвид? Ако с близък приятел, например, водите философски разговор, продължителният и внимаващ поглед ще бъде част от преживяването. Но колко често се случва това? И замислете се за вариант, в който просто си говорите лежерно с някой, но въпреки това се взирате продължително в него. Е, същото е и с кучетата.

куче човекСнимка: iStock

Повечето зрителни контакти продължават около една до две секунди. Всичко отгоре на това може да бъде грубо и да се сметне за заплашително. Добре е да имате предвид това при взаимодействията с домашния си любимец.

Тъй като продължителният зрителен контакт има дълбоко значение за кучетата, много дресьори препоръчват използването му по време на обучение, но съветват да се прилага внимателно и разумно.

Как да го направите?

Използвайте по-фокусиран поглед, когато се опитвате да привлечете вниманието на вашето куче. Щом това се случи, дайте му инструкции или по друг начин оформете поведението, което искате да моделирате или промените. Уверете се, че смекчавате гласа и стойката си така, че животното да не се уплаши от зрителния контакт. И както винаги – не пестете лакомствата!

куче човекСнимка: iStock

Индивидуалният подход е ключов

Подобно на хората, кучетата имат различни характери. И точно, както хората, някои четириноги са по-естествено срамежливи от други. Дали това се дължи на личната им история или умствено развитие е загадка, но когато домашният ви любимец очевидно е по-плах и притеснителен, необходимо е да предприемете допълнителни стъпки, за да се уверите, че той/тя се чувства комфортно да среща очите ви.

Опитайте следното: поставете каишката на кучето си и изчакайте то да ви погледне. Щом го направи – почерпете го и го похвалете. Целта тук е да уведомите домашния си любимец, че не бива да се страхува от зрителен контакт с вас и въпреки че вие сте алфата, не се опитвате да го сплашите. След като веднъж създадете това доверие, ще откриете, че обучението ще протича много по-гладко.

куче човекСнимка: iStock

И така, ето ни. Намираме се в бар, кафене или в офиса, усещайки нечий поглед, втренчен в нас. Някой се опитва да привлече вниманието ни. Гледа ни, а след това отклонява погледа си. И така, след няколко „игри“ с поглед, в крайна сметка се засичате. И изведнъж се чувствате много неловко, нали? Е, вашето куче се чувства по сходен начин, когато се взирате в него. Ето защо гледа настрани – за него това поведение от ваша страна е, най-малкото грубо. 

Вижте още: 

Дали не глезите твърде много кучето си

Защо кучето обича да спи в дрехите ви

 

Виж още