Защо кучето ми трепери

куче трепери Снимка: iStock

Щ о се отнася до комуникацията, кучетата са значително по-добри в тълкуването на човешкия език на тялото, отколкото ние в техния. Хората разчитаме главно на вербалния език и едва на второ място се вглеждаме в жестовете, които придружават речта ни, докато с домашните ни любимци ситуацията е точно обратната. 

За съжаление, това означава и, че често стигаме до ситуации, в които се чудим какво се опитват да ни кажат нашите четириноги другари. Треперенето е едно от тези потенциално объркващи поведения, пишат от Американския киноложки клуб.

куче трепериСнимка: iStock

Защо най-често кучето ни трепери?

  • За да изсъхне

Може би сте забелязали, че кучето ви изпитва нужда да се разклати, когато е мокро? Това отърсване обаче, е изненадващо ефективно. Мокрите четириноги могат да свалят до 70% от водата, останала върху козината им, при това – само за четири секунди! Ще се съгласите, че това е далеч по-ефективно от опитите да изсушите косматия си другар с кърпа.

Dogsandcats.bg

куче трепериСнимка: iStock

  • Стрес и безпокойство

Невинаги е задължително едно куче да е мокро, за да трепери. Ако домашният ви любимец разтърси цялото си тяло без очевидна причина, това може да е свързано със стрес. Треперенето е класически симптом на тревожност при кучетата.

  • Болка

Понякога треперенето може да е признак на болка. Това е характерно за по-малките породи четириноги, които като цяло са по-чувствителни от останалите. Ако забележите и други симптоми, които говорят, че животното не се чувства добре, не губете време, преди да се свържете с ветеринарния си лекар.

  • Проблеми с ушите

Всички породи кучета могат да получат ушна инфекция. Сред по-предразположените към този вид възпаления са: Кокер шпаньол, Басет, Лабрадор и Голдън ретривър. Собствениците на подобни четириноги трябва да внимават и да следят за признаци като прекомерно клатене на главата. 

куче трепериСнимка: iStock

Ако косматият ви другар клати глава повече от нормалното, внимателно проверете ушите му – вижте дали не изглеждат червени, подути, възпалени или дали случайно нямат странна миризма. 

  • Отравяне

Ако вашето куче се докопа до малко шоколад, фасове или пепел от цигари или нещо сладко, което съдържа ксилитол (като дъвки без захар, например), това може да му се отрази изключително зле. Токсичните продукти за четириногите могат да причинят треперене, гърчове, повръщане, диария и понякога – фатален край. За това, ако установите, че четириногото е погълнало някой от тези артикули, не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар.

  • Ниска кръвна захар

Треперенето може да е знак за внезапна промяна в химията на кръвта на животното. Ниската кръвна загар (наричана още хипогликемия) може да предизвика треперене, най-често – при кучетата от дребни и мини породи. 

куче трепериСнимка: iStock

Поддържането на добре балансирана диета и рутинен график на храненията може да помогне за предотвратяване на хипогликемията. 

  • Кучешка чума

Кучешката чума (Гана) е вирусно заболяване, което може да причини треперене при домашните любимци. Най-застрашени са неваксинираните кутрета. Вирусът е много заразен и прогресира бързо, за това заразеното животно трябва да бъде отделено от останалите и поставено под карантина. Ветеринарният лекар ще лекува симптомите, може и да предпише антибиотици за предотвратяване на вторични инфекции.

  • Треперене, свързано с възрастта

След продължителна разходка в планината или бързо плуване в хладен басейн е възможно по-възрастният ви домашен любимец да трепери за известен период от време. Ветеринарните лекари обясняват, че това вероятно се дължи на факта, че животното вече не е в състояние да регулира телесната си температура ефективно.

  • Гърчове

Припадъците могат да изглеждат като неконтролируемо треперене, продължаващо  няколко минути, но се проявяват и по други начини – с мускулни контракции, резки движения, колапс и кратка загуба на съзнание. Ако подозирате, че вашето куче е имало припадък, веднага уведомете ветеринарния си лекар. 

  • Вълнение

Всеки път, когато хванете каишката на домашния си любимец в ръка и му кажете с висок, приповдигнат глас, че е „време за разходка“, той започва да трепери? Често това е знак за радостна възбуда при четириногите и ще отшуми, когато получат възможност да се разтоварят от това вълнение.

кученце разходкаСнимка: iStock

Вижте още: 

Хипотермия при кучетата - една от опасностите на студеното време

Защо кучето се отърсва без да е мокро

Виж още