Защо кучето не уважава правилата и границите ви

куче лошо Снимка: iStock

И мате ли натрапчиво куче? Сещате се, от онзи вид четириноги, които скачат върху вас или гостите ви, нахлуват в пространството ви, докато се опитвате да се храните, шумно привличат вниманието ви при всеки удобен случай и не се отказват, докато не им хвърлите любимата играчка. Те дори могат да съборят децата ви, когато са прекалено приятелски настроени или развълнувани. И не, тук не говорим за лоши кучета. Това са просто домашни любимци, които не разбират понятието маниери. И, за съжаление, често това са и кучетата, които се озовават в приюти, тъй като стопаните им смятат, че не е по силите им да се справят с поведението на питомците си. 

куче лошо поведениеСнимка: iStock

Защо не получавате „уважение“ от кучето си

Винаги сме склонни бързо да обвиним кучето си, когато става дума за лоши маниери. И как иначе – то все пак няма как да се защити или да ни обори. Всъщност обаче, доста често вината е в самите нас. Или казано с други думи, повечето домашни любимци не „уважават границите“, просто, защото не сме им разяснили достатъчно ясно какви са правилата. Или не сме ги научили на самоконтрол. И не, че вашето куче не ви „уважава“, а то по-скоро не знае, че искате да се държи по определен начин. Точно както човешките деца, кутретата и подрастващите четириноги се нуждаят от тези уроци.

Важно е да знаете, че тези поведения постепенно се влошават с течение на времето, поради което собствениците не бива да оставят случващото се просто „да мине само“. Например, домашният ви любимец, порода Немски дог, поставя лапите си върху вашите с молба да го погалите. 

Dogsandcats.bg

куче лошоСнимка: iStock

Тези поведения постепенно се влошават с течение на времето, поради което собствениците често не забелязват случващото се. 

И вие, разбира се, нямате нищо против. Кучето е малко и това означава, че не е нужно самите вие да се навеждате, така че – защо да не му обърнете малко допълнително внимание? И ето, по този начин, без да се усетите, вие възнаграждавате поведението.

Докато расте, кучето става малко по-голямо и може би – още по-развълнувано да скача върху вас. Но сега лапите му са доста по-големи. Превъртете напред 11-12 месеца – животното вероятно все още се втурва към вас веднага, щом влезете през вратата. И предвид килограмите му, ситуацията вече става малко по-опасна! Ето ви нагледен пример как лошите маниери се насаждат лесно, но устояват на времето. Ако позволите на кучето си да скочи и да грабне играчка от ръката ви, не се изненадвайте, ако започне да се цели във всичко, което държите. Включително вечерята ви. 

куче лошоСнимка: iStock

Как да научите кучето си на добри обноски

За щастие, никога не е твърде късно да научите домашния си любимец на някои правила и маниери. Да, ще отнеме малко повече време, ако работите с четириного, което до момента не е практикувало тези поведения, в сравнение с кученце, което тепърва навлиза в периода, подходящ за дресура и социализация. Но, бъдете сигурни, никога не е късно да научите старо куче на нови номера!

  • Игнорирайте лошото поведение

Наложително е домашният ви любимец да не получава отговор от ваша страна, когато не се съобразява с границите ви и не спазва правилата ви. Дори ако казвате „не“, карате се или отблъсквате питомеца си, той го вижда като проява на внимание. И това засилва поведението, което се опитвате да ограничите. 

куче лошоСнимка: iStock

Най-добрата стратегия е да го игнорирате напълно. Да напуснете стаята, да се отдалечите и да го оставите. 

  • Работа върху самоконтрола

Команди като „остави“, „стой“, „пусни“ и тн., помагат да научите домашния си любимец на самоконтрол. Работете върху тях всеки ден, за да помогнете на невъзпитания си питомец да се научи как да контролира вълнението, което го обзема в дадени ситуации. 

  • Засилване на доброто поведение

Свикнали сме да обръщаме много внимание на лошото, а рядко – да акцентираме върху доброто поведение. За това, следващият път, когато кучето ви не скочи, похвалете го и го наградете за това! Четириногите повтарят поведение, което им носи това, което искат (внимание, храна, време за игра), така че не забравяйте да покажете недвусмислено на животното, че ще бъде възнаградено, когато следва вашите правила. 

куче лошоСнимка: iStock

  • Упражнения

Упражненията, вярвате или не, могат да имат ефект върху поведението на кучета, които срещат трудности със самоконтрола. Когато едно животно е уморено, то е по-малко вероятно да изпадне в беда, тъй като има повече контрол над реакциите си. Умореното куче е добре възпитано куче – помнете тази максима, ще ви бъде от полза!

Вижте още: 

6 начина, по които причинявате лошото поведение на кучето си

Защо кучето ви облизва, когато го галите

 

Виж още