Защо поведението на вашия териер е смело, а не лошо

териер Снимка: iStock

И ма едно често срещано погрешно схващане, че представителите на семейството на териерите са инстинктивно агресивни. Дали това действително е така? Териерите, известни със своята безкрайна енергия и одухотворен характер, често имат лошата репутация на безразсъдни, инати и неподатливи на дресура. Много хора бъркат тяхната упоритост с агресия и неподчинение. В действителност, тези кучета обикновено са по-настоятелни, но рядко – откровено нападателни или агресивни. 

териерСнимка: iStock

Разбиране на историята на териерите

За да разберете защо териерите се държат по определен начин, важно е да сте запознати с историята им. Повечето представители на тази група са били отглеждани за лов и борба с различни гризачи и паразити. Те са били обучавани да копаят и да влизат под земята, за да ловят лисици, плъхове и язовци. Така че, да, те имат силен стремеж към плячка, но това не означава непременно, че са агресивни към хора или други четириноги, пишат от Американския киноложки клуб. 

териерСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Упорити, не агресивни

Териерите не са агресивни по своята същност кучета. Те просто са по-настоятелни. И да, между двете неща има голяма разлика! Тези малки приятелчета имат много енергия, реагират бързо и не се отказват лесно - те са дребни кучета с гигантски характер! 

Първоначално отглеждани за лов, те носят в себе си този естествен инстинкт да копаят – буквално и преносно. Така че, когато видите териер, фокусиран върху някоя играчка, която свети или упорито игнориращ вашите команди, защото преследва интересна миризма, то това не е агресия или неподчинение. А просто израз на решителността на едно куче, което прави това, което териерите умеят най-добре – да влагат упоритост и страст във всичко, което са си поставили за цел. 

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

Ситуационно поведение

Не забравяйте, че поведението на кучетата често е свързано с конкретна ситуация. Териерите може и да не се разбират особено добре с други кучета, които ги предизвикват или навлизат в територията им, но много от тях са истински отдадени и привързани към човешките си семейства. Познаването на конкретните тригери на домашния ви любимец може да ви помогне да управлявате по-добре неговите реакции. И това не важи само за териерите, а за всяко четириного, без значение от породата му.

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

Откъде идва етикетът „агресивни“?

За съжаление, когато една порода бъде заклеймена като агресивна, тази репутация трудно се разклаща. А при териерите тя е абсолютно незаслужена. Хората, които ги определят като агресивни, обикновено тълкуват погрешно тяхната висока енергия, а силната им воля възприемат като враждебност. 

Често срещани поведенчески проблеми при териерите

Поради естествените им инстинкти, включващи преследване и лов на по-малки вредители, поведението, което се счита за полезно за изпълнение на тези задачи, може да не е съвсем добре дошло в домакинска среда. Черти като силен лай (по потенциалната плячка), ровене в килима и пода (в търсенето й) и високите енергийни нива на тези кучета, са сред характеристиките, които е добре да имате предвид като собственик. Особено ако търсите спокойно куче за компания. 

териерСнимка: iStock

  • Прекомерен лай

Териерите са доста вокални кучета. Нещо, което потенциално може да се превърне в проблем, ако лаят стане прекомерен. Добре е да имате предвид и, че джафкането често е отдушник на скуката и безпокойството.

  • Копаене

Териерите имат естествен инстинкт да копаят, това е заложено в тяхното ДНК. Поведение, което може да унищожи двора и градината ви, при това – за отрицателно време. 

  • Хиперактивност

Териерите са високоенергийни кучета, които се нуждаят от много упражнения и умствена стимулация. Ако не ги получат, бъдете сигурни, че те ще канализират енергията и хиперактивното си поведение в неща, които няма да ви допаднат. 

териерСнимка: iStock

  • Упоритост

Териерите са интелигентни кучета, които могат да бъдат много независими и упорити. Тази им черта може да направи обучението известно предизвикателство, ако не сте последователни и не зададете ясни граници. 

  • Скачане

Поради своята възбудимост и енергия, някои териери имат навика да скачат по хората като форма на поздрав. Нещо, което не всеки оценява. 

  • Дърпане на каишката

Водени от силния си хищнически инстинкт, много териери са склонни да дърпат каишката по време на разходка, особено ако нещо привлече вниманието им. Било то малко животно или друго куче. 

териерСнимка: iStock

Как да предотвратим поведенческите проблеми при териерите

За да се предотвратят поведенческите проблеми при териерите, ранната социализация и последователното, базирано на положително подсилване обучение са ключови. Още в ранна възраст се постарайте да изложите вашия териер на различни преживявания, места и хора, за да се превърне в дружелюбен и социален възрастен. 

Териерите са енергични и интелигентни кучета, които изискват както физически упражнения, така и умствена стимулация, за да са щастливи и да разкрият пълния си потенциал. Обръщайте внимание на нежеланото поведение на питомеца си незабавно, но винаги използвайте положителни техники за подсилване вместо наказания. Силното лидерство и рутина могат да осигурят чувство за сигурност на вашия териер, намалявайки вероятността от поява на тревожно поведение. Бъдете търпеливи и последователни и вашият териер бързо ще се ориентира кое е добре да прави и кое – не. 

Джак ръсел териерСнимка: iStock

И така, естествено агресивни ли са териерите? Отговорът е категорично не. Те са енергични, със силна воля и увереност. С правилното обучение и адекватна социализация, тези кучета могат да бъдат толкова нежни и любящи домашни любимци, колкото и всяка друга порода. 

Вижте още: 

11 най-популярни представители на семейството на териерите

5 мита за Джак Ръсел териерите, които всички сме чували

Виж още